Zeleni vodik

Ob pričakovanjih, da bi zeleni vodik do leta 2050 lahko predstavljal do 24 % energetskega trga, bo povpraševanje po njem še naprej hitro raslo. Zeleni vodik nam ponuja energetsko rešitev brez emisij kot gorivo za prevozna sredstva in za proizvodnjo električne energije za ustvarjanje toplote v procesni industriji ali zgradbah, za shranjevanje energije ter tudi kot pomembno surovino v kemični industriji. Ima ogromen potencial za omogočanje energetskega prehoda, zlasti v sektorjih, ki jih je težko zmanjšati.

Alfa Laval ponuja najširši portfelj stroškovno učinkovitih toplotnih izmenjevalnikov za proizvodnjo, distribucijo, prevoz, shranjevanje in uporabo zelenega vodika. Naše preverjene tehnologije, ki so plod 90 let izkušenj na področju razvoja, podpirajo različne načine uporabe v vodikovem gospodarstvu. Želite zvedeti, kako vam lahko pomagamo pri vašem procesu? Stopite v stik z nami še danes.

Cleantech-hydrogen-intro-final.jpg

Green hydrogen value chain

Rešitve za zeleni vodik

Širok portfelj tehnologij prenosa in ločevanja toplote podjetja Alfa Laval je idealna rešitev za omogočanje prehoda na zeleni vodik. Za proizvodnjo elektrolizatorjev (PEM, alkalni ali SOEC) ponujamo učinkovite ploščne toplotne izmenjevalnike za hlajenje elektrolitov, vodika in kisika.

Naša ponudba ploščnih toplotnih izmenjevalnikov vključuje tudi tehnologije za razsoljevanje, ki vam v proizvodnji omogočajo uporabo morske ali sladke vode, kar je idealno, če upravljate obrat na morju. Naše rešitve za prenos toplote pa omogočajo rekuperacijo in ponovno uporabo odpadne toplote iz elektrolizatorjev za razsoljevanje vode ali za druge trajnostne namene, kot je daljinsko ogrevanje.Tako za proizvodnjo kot tudi shranjevanje ponujamo edinstvene rešitve za stiskanje in hlajenje ter inovativne varjene toplotne izmenjevalnike za polnilne postaje. Naša tehnologija ničelnega izpusta tekočin (Zero Liquid Discharge – ZLD) zagotavlja trajnostno rešitev za omejevanje odpadkov pri shranjevanju vodika.

Alfa Laval ponuja tudi edinstvene rešitve za prenos toplote za gorivne celice in Power-to-X. Stopite v stik z nami še danes, če želite izvedeti več o tem, kako vam lahko pomagamo pri vašem prehodu na zeleni vodik.

cleantech_green-hydrogen-tkUEC-onsite-worker640x360.jpg

Zeleni vodik ustvarja upanje za prihodnost

Zeleni vodik že dolgo obljublja doseganje evropskih podnebnih ciljev. Nov pilotni projekt v Nemčiji že kaže potencial, da to lahko uresničimo. Družba Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers GmbH s toplotnimi izmenjevalniki Alfa Laval v obratu v Duisburgu preizkuša uporabo vodika namesto vpihovanja premoga, da bi zmanjšali emisije CO2, ki nastanejo pri delovanju visokih peči. Edini stranski proizvod tega novega procesa je vodna para.

V tem projektu, ki ga financira nemška vlada, so za proizvodnjo kemikalij uporabljeni metalurški plini, ki nastanejo pri proizvodnji jekla, s čimer se zmanjšajo emisije CO2 pri proizvodnji jekla in kemikalij. Preberite celotno zgodbo, če želite izvedeti več o ključni vlogi tehnologije podjetja Alfa Laval v tem pilotnem projektu.


Prenesite zloženko

Naše rešitve

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Ploščni toplotni izmenjevalniki s tesnili in okvirjem Alfa Laval

Obsežna ponudba ploščnih toplotnih izmenjevalnikov s tesnili in okvirjem Alfa Laval je idealna izbira za elektrolizator v vsakem obratu za proizvodnjo zelenega vodika. Naši ploščni toplotni izmenjevalniki s tesnili z majhnim odtisom in visoko učinkovitostjo ponujajo odlično rešitev za modularne obrate in jih je mogoče tudi razširiti, da bodo izpolnjevali prihodnje potrebe. Prvovrstni prenos toplote skrajša čas povrnitve naložb za vaše projekte toplotne integracije. Ti toplotni izmenjevalniki, ki so na voljo v široki paleti materialov, vključno z rešitvami brez železa, kot je denimo nikelj, vam pomagajo zagotoviti zanesljivo delovanje skozi celotno življenjsko dobo elektrolizatorja.


Izvedite več

plate_heat_exchangers_printed-circuit.jpg

Toplotni izmenjevalniki s tiskanim vezjem Alfa Laval

Toplotni izmenjevalniki s tiskanim vezjem Alfa Laval zagotavljajo testirano večletno delovanje ter združujejo vrhunsko robustnost in celovitost z izjemno visoko hitrostjo prenosa toplote – vse to v enoti, ki je do 85 % manjša in lažja od primerljivih cevnih toplotnih izmenjevalnikov. Trpežna zasnova prenese tlake do 1000 bargov (14.500 psi) in temperature vse od globokih kriogenskih postopkov do zelo visokih temperatur. Naša edinstvena tehnologija proti zamrzovanju omogoča uporabo v celotni energetski verigi polnilnih postaj za distribucijo vodika – od tekočega H2 do plina.


Izvedite več

aqua_blue_familyv2_640x360.jpg

Generatorji sveže vode Alfa Laval

Generatorji sveže vode Alfa Laval (FWG) lahko ponujajo najboljšo rešitev za oskrbo ustrezne kakovosti vode za postopek elektrolize, kar podaljša življenjsko dobo elektrolizatorjev. Titanove plošče zagotavljajo dolgo neprekinjeno delovanje in zanesljivost postopka razsoljevanja. V 60 letih smo dostavili več kot 30.000 enot za obmorsko in morsko industrijo, ki zagotavljajo zanesljivo delovanje z najmanjšim odtisom v centraliziranih in decentraliziranih sistemih za proizvodnjo zelenega vodika.


Izvedite več

AlfaFlash 640x360px.jpg

Alfa Laval Zero Liquid Discharge

Sistemi ZLD Alfa Laval predstavljajo robustne in kompaktne rešitve, ki so zasnovane za popolno zmanjšanje izpusta tekočine v številnih aplikacijah, vključno s podzemnimi votlinami. Sistemi ZLD izločijo sol in omogočajo ponovno uporabo vode za vbrizgavanje s kombinacijo toplotnih rešitev in tehnologije ločevanja, pri čemer je osrednji sestavni del uparjalnik AlfaFlash.


Izvedite več

Niagara 640x360px.jpg

Hladilniki zraka za mokre površine Alfa Laval Niagara Wet Surface Air Coolers (WSAC)

Hladilniki zraka za mokro površino (WSAC®) so popolna rešitev za vse potrebe hlajenja pri stiskanju in prevozu vodika. To so po meri izdelani sistemi za hlajenje in kondenzacijo z zaprto zanko. Sistem WSAC lahko z neposrednim hlajenjem procesne tekočine doseže nižje temperature in je bolj kompakten kot katera koli alternativna tehnologija za hlajenje zraka. Ker pa za ta proces ni potrebna visokokakovostna sveža voda in se namesto nje kot hladilni medij uporablja nizkokakovostna odpadna voda, ti sistemi ponujajo tudi zelo trajnostno rešitev.


Izvedite več

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Fuzijsko spojeni prenosniki toplote Alfa Laval

Naša patentirana tehnologija spajanja AlfaFusion se uporablja za visoko učinkovite in kompaktne toplotne izmenjevalnike, ki so v celoti izdelani iz nerjavnega jekla. Ker skorajda ne potrebujejo vzdrževanja ter so zmožni prenesti visoke tlake in temperature, so popolna rešitev za prenos toplote v zahtevnih aplikacijah, tudi kjer se temperatura približuje 600 °C.


Izvedite več

Cleantech-Fuel-cells-intro-img-final.jpg

Rešitve za prenos toplote za gorivne celice

Gorivne celice bodo pomemben del pri reševanju uganke o energetskem prehodu. Iščete informacije o polimernih elektrolitskih membranah (PEM), celicah trdega oksidacijskega goriva (SOFC) ali rešitvah gorivnih celic za stacionarno uporabo? Alfa Laval vam lahko z bogatimi izkušnjami na področju toplotne tehnologije pomaga pri izpolnjevanju potreb za zahtevno uporabo.


Izvedite več

Cleantech-P2X-intro-final.jpg

Rešitve za prenos toplote za tehnologijo Power-to-X

Tehnologija Power-to-X vključuje pretvorbo električne energije v plinasta in tekoča goriva ali kemikalije, med drugim tudi v e-amoniak, e-metanol, metan, zeleni vodik in sintezni plin. Na ta način lahko omogoči razogljičenje za industrijo, promet in energetiko ter zagotovi pomembno rešitev za shranjevanje energije. Alfa Laval vas lahko z večdesetletnimi izkušnjami pri zagotavljanju rešitev za kemično industrijo pri nalogah Power-to-X podpira z raznolikim portfeljem učinkovitih toplotnih izmenjevalnikov.


Izvedite več


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Trajnostno partnerstvo

Stopite v stik z nami in izveste več

Za več informacij o naših trajnostnih rešitvah nas kontaktirajte še danes

Ti podatki so shranjeni in obdelani v skladu z našim pravilnikom zasebnosti.