Energetsko učinkovite rešitve za čisti vodik

Zakaj je vodik gorivo prihodnosti 

Ker 47 % svetovnih industrij ni združljivih z elektrifikacijo, bomo za popoln odmik od fosilnih goriv potrebovali izvedljive alternative. Med njimi bo tudi čisti vodik. Vse večje povpraševanje po zelenem in modrem vodiku pomeni, da bi lahko do leta 2050 predstavljal več kot 20 % svetovnega povpraševanja po energiji. 

Vodik je primeren nosilec energije in surovina za številne aplikacije, zlasti v sektorjih, ki jih je težko odpraviti. Če torej izvira iz obnovljivih virov in virov z nizkimi emisijami ogljika, je lahko ključna sestavina na poti do ničelne neto vrednosti. Že zdaj lahko vidimo ključno vlogo, ki jo bodo vodik in njegovi derivati igrali v več industrijah, kot sta kemična in jeklarska. Uporablja se lahko tudi kot gorivo v pomorskem in cestnem prometu ter v cestnem in zunajcestnem prometu, omogoča pa tudi prilagodljivo proizvodnjo električne energije. 

Green_hydrogen_hero_image_web.jpg

Ključna vloga energetske učinkovitosti pri vodikovih rešitvah 

Alfa Laval ponuja najširšo paleto energetsko učinkovitih toplotnih izmenjevalcev za zeleno proizvodnjo, distribucijo, prevoz, skladiščenje in uporabo vodika. Po 90 letih izpopolnjevanja naših preizkušenih tehnologij je Alfa Laval partner za vse vrste aplikacij za ogrevanje in hlajenje v vodikovem gospodarstvu, ki podpira industrijo pri njenem širjenju in pospeševanju energetskega prehoda.  

Zaradi kombinacije strokovnega znanja družbe Alfa Laval na področju prenosa toplote in globalnih proizvodnih zmogljivosti smo pravi partner za vse od energetsko učinkovitega hlajenja elektrolitov, uravnoteženja naprav in proizvodnje sladke vode do razvoja gorivnih celic in predhodnega hlajenja razpršilnikov na bencinskih črpalkah.  

Hydrogen production_flowchart with numbers.png

1. Hlajenje elektrolizatorjev

Ali ste vedeli, da se 20–40 % energije, pridobljene v elektrolizatorjih, izgubi kot toplota? Alfa Lavalova tehnologija prenosa toplote zagotavlja učinkovito hlajenje elektrolitov, uravnoteženje naprave in omogoča ponovno uporabo toplote - rekuperacijo le-te.

Spoznajte, kako lahko Alfa Laval optimizira vaše postopke hlajenja elektrolizatorjev.

Več o tem

2. Čiščenje vode za proizvodnjo vodika

Visoka kakovost vode je bistvenega pomena za zeleno proizvodnjo vodika. Toda ali ste vedeli, da tehnologija prenosa toplote družbe Alfa Laval omogoča uporabo morske ali rečne vode v zeleni proizvodnji vodika, hkrati pa povečuje učinkovitost sistema?

Izvedite več o tem, kaj lahko Alfa Laval ponudi na področju čiščenja vode.

Več o tem

3. Rešitve Power-to-X 

Pretvarjanje električne energije iz obnovljivih virov v življenjsko pomembne molekule zahteva široko sistemsko perspektivo. Strokovno znanje družbe Alfa Laval in široka paleta tehnologij za prenos toplote lahko zagotovita učinkovito ogrevanje in hlajenje v vseh aplikacijah power-to-X.

Preberite, kako lahko Alfa Laval podpira Power-to-X v industrijskem merilu.

Več o tem

4. Fuel cell system optimization

Gorivne celice omogočajo pretvorbo goriv na osnovi vodika nazaj v električno energijo. Napredna tehnologija prenosa toplote Alfa Laval omogoča zanesljivo toplotno učinkovitost ter razvoj in razširitev sistemskih rešitev gorivnih celic.

Spoznajte, kako Alfa Laval podpira optimizacijo sistemov gorivnih celic.

Več o tem

5. Predhodno hlajenje pri polnjenju vodika

Učinkovito in varno točenje vodikovega goriva je pomembno za podporo uspešni prometni infrastrukturi, ki temelji na vodiku. Tehnologija prenosa toplote Alfa Laval omogoča optimizirano predhodno hlajenje v rešitvah za polnjenje z vodikom.

Odkrijte edinstveno Alfa Laval rešitev, zasnovano za optimizacijo predhodnega hlajenja pri polnjenju z vodikom.

Več o tem

Vrednostna veriga zelenega vodika

Green-hydrogen-value-chain

Kako se proizvaja čisti vodik

Zeleni ali čisti vodik se proizvaja z elektrolizatorjem, v katerem elektrika iz obnovljivih virov razcepi molekule vode na vodik in kisik.

Ne glede na to, ali uporabljate tehnologijo elektrolitov PEM, alkalnih ali trdnih oksidov, ima Alfa Laval za vas energetsko učinkovito in razširljivo rešitev. Naša tehnologija za prenos toplote vam lahko pomaga pri vsem, od hlajenja elektrolitov in plinov do rekuperacije odvečne toplote in uravnoteženja naprave.

Poleg tega naše tehnologije za proizvodnjo sladke vode strankam omogočajo ponovno uporabo odvečne toplote iz elektrolizatorja, hkrati pa morsko ali rečno vodo pretvarjajo v čisto vodo, ki je potrebna za te aplikacije.

Kako se uporablja čisti vodik

Vodik je čisto gorivo, ki se lahko uporablja v številnih različnih sektorjih kot surovina za proizvodnjo kemikalij in materialov, gorivo za proizvodnjo električne energije in toplote v industrijskem in decentraliziranem obsegu. Uporablja se lahko celo kot gorivo v težkih prevoznih sredstvih.

 

Alfa Laval podpira potrebe po ogrevanju in hlajenju v celotni vrednostni verigi vodika in pokriva vse navedeno in še več. Imamo izdelke, ki so bili ustvarjeni posebej za razvoj gorivnih celic, polnjenje z vodikom in industrijsko uravnoteženje obratov. S svojimi globalnimi proizvodnimi zmogljivostmi lahko podpremo učinkovito uporabo vodika in njegovih derivatov.

Modri vodik, ki ga omogoča zajemanje ogljika

Pri pospeševanju energetskega prehoda so pomembne številne tehnologije in rešitve, med njimi tudi modri vodik. Gre za vodik, ki se proizvaja z učinkovito tehnologijo zajemanja ogljika, ki pomaga pri opuščanju tradicionalnih virov fosilnih goriv. Želite izvedeti, kaj Alfa Laval ponuja na področju tehnologij za zajemanje ogljika?

Carbon Capture Utilization Storage hero image web

Skladiščenje energije je ključnega pomena pri razvoju obnovljivih virov energije

Shranjevanje prehodne energije iz obnovljivih virov za poznejšo uporabo bo ključnega pomena za sprostitev energetskega prehoda. V uporabi bo veliko različnih tehnologij shranjevanja energije, mi pa smo pripravljeni podpreti vse te tehnologije. Želite izvedeti več o Alfa Lavalovi ponudbi na področju shranjevanja energije?

Energy-storage

Hydrogen council.png

Sodelovanje pospešuje energetski prehod

Čezmejno sodelovanje je ključni del pospeševanja energetskega prehoda. Zato se je Alfa Laval kot ponosni podporni član Sveta za vodik pridružil 150 podjetjem po vsem svetu. Podjetja, ki so člani, sodelujejo pri razvoju vodikovih rešitev v celotni vrednostni verigi in spodbujajo prehod na čisto energijo.

Več o tem

360-stopinjski pogled na aktivacijo vodikovega ekosistema

Vodik in njegovi derivati so ključnega pomena pri energetskem prehodu, zato moramo sodelovati, da bi dosegli uspešen celovit ekosistem od power-to-X-to-power.

Zato je družba Alfa Laval zbrala 30 zainteresiranih strani iz celotne vrednostne verige vodika, da bi preučila 360-stopinjski pogled na pospeševanje aktivacije vodikovega ekosistema.

Želite izvedeti več?

Za več informacij o naših rešitvah, povezanih z vodikom, nas kontaktirajte še danes. Pripravljeni smo vam pomagati.

Green_hydrogen_hero_image_web.jpg

Te informacije se shranijo in obdelujejo v skladu z našim pravilnikom o zasebnosti.