Rekuperacija odpadne toplote

Rekuperacija odpadne toplote je ključnega pomena za izboljšanje energetske učinkovitosti. Danes tehnologija omogoča zajemanje in ponovno uporabo odvečne toplote iz obstoječih procesov za druge namene, na primer za ogrevanje ali proizvodnjo električne energije. V lahki in težki industriji nastaja veliko odpadne toplote, ki je precej neizkoriščen vir za varčevanje z energijo in zmanjševanje emisij.

Pridobivanje toplote z uporabo dobro zasnovanih tehnologij toplotnih izmenjevalnikov je enostaven in učinkovit način za povečanje učinkovitosti. Alfa Laval z bogatimi izkušnjami na tem področju sodeluje s strankami iz različnih industrijskih panog pri iskanju rešitev za uporabo odpadne toplote na nove, produktivne in donosne načine. Poleg zajemanja visokotemperaturnih odpadnih tokov lahko naša tehnologija z uporabo toplotnih črpalk zajame in ponovno uporabi toploto nižjih temperatur. Tako je na primer pri pridobivanju toplote iz podatkovnih centrov ali iz odpadne in morske vode - kjer se lahko odvečna toplota uporabi za daljinsko ogrevanje.

cleantech_waste_heat_recovery201201.jpg

Vrednost rekuperacije odpadne toplote

Rekuperacija odpadne toplote je eden najlažjih in stroškovno najučinkovitejših načinov za povečanje splošne energetske učinkovitosti vašega podjetja. To pa bo pozitivno vplivalo na vaše poslovne rezultate.

Pri pregledu razpoložljivih možnosti je treba upoštevati dve vrsti porabe energije v večini industrijskih procesov. To je energija, ki se porabi za proizvodnjo:

- procesno toploto iz fosilnih goriv
- električne energije za pogon motorjev, ki se uporabljajo v določenih procesnih korakih

Osnovna zamisel rekuperacije odpadne toplote je zajeti toploto, ki nastane v enem delu objekta, in jo v čim večji meri ponovno uporabiti v drugih aplikacijah. Ključna sestavina za določitev, koliko toplote je mogoče pridobiti in ponovno uporabiti, je izbira tehnologije toplotnega izmenjevalnika.

Več informacij najdete v tem videoposnetku z Julienom Gennetierjem, enim naših vodilnih strokovnjakov za energetsko učinkovitost in vračanje odpadne toplote. V tem videoposnetku pojasnjuje, kako varčevanje z energijo postane koristno za vse - tako za vaše podjetje kot za naš planet.

Z ustrezno tehnologijo toplotnega izmenjevalnika prihranite 25 % več energije

Čas vračanja naložbe v pridobivanje odpadne toplote je močno odvisen od učinkovitosti toplotnih izmenjevalnikov in z njimi povezanih stroškov v življenjskem ciklu. Zato ima izbrani toplotni izmenjevalnik veliko vlogo pri izračunu potencialnih prihrankov, ki jih boste imeli. Kakšne so torej vaše možnosti?

Diagram prikazuje stopnjo izkoristka toplote kot funkcijo začetnih stroškov. Izkoristek iz kompaktnih izmenjevalnikov toplote je do 25 % višji kot pri lupinsko-cevnih izmenjevalnikih s primerljivimi stroški. Da bi dosegli enako raven izkoristka toplote, so rešitve z lupino in cevmi pogosto nekajkrat dražje. To je posledica številnih dejavnikov:

  • petkrat večji izkoristek prenosa toplote
  • nižji stroški CAPEX in vzdrževanja
  • manjši odtis


Kako torej pridobiti najboljšo rešitev za rekuperacijo toplote za svoje procesne naloge? Če nas kontaktirate še danes, vas bodo naši strokovnjaki vodili skozi postopek.
Zakaj ne bi poskusili?


Izvedite več


cleantech-WHR-chart-logo.png

Ponovno uporabljena toplota za daljinsko ogrevanje

V Hamburgu se odvečna toplota iz obrata za proizvodnjo bakra energetsko učinkovito prenaša na daljinsko ogrevanje z uporabo tesnilnih ploščnih izmenjevalnikov toplote Alfa Laval. Ponovna uporaba odvečne toplote ustreza 160.000 MWh na leto, ki se uporablja za ogrevanje 3.400 stanovanj, in po ocenah letno zmanjša emisije ogljikovega dioksida za 20.000 ton.

Alfa Laval Sustainable solutions Waste heat recovery case story

Prihranki energije v vseh sektorjih

Ploščni toplotni izmenjevalniki Alfa Laval lahko pridobivajo tako visokotemperaturno kot nizkotemperaturno odpadno toploto za ponovno uporabo v številnih aplikacijah. Naše tehnologije strankam omogočajo, da povečajo energetsko učinkovitost na nove, produktivne in dobičkonosne načine, pri čemer lahko pridobljeno toploto uporabijo za daljinsko ogrevanje, proizvodnjo električne energije in še veliko več. Za dodatne informacije spodaj izberite svojo panogo.

cleantech_data_centerv2.jpg

Hlajenje podatkovnih centrov

Ali ste vedeli, da se 90 % električne energije, porabljene v podatkovnem centru, pretvori v toploto? Predstavljajte si, da bi vsi podatkovni centri odpadno toploto iz strežnikov uporabljali za druge namene. S tem bi letno prihranili 3.000 TWh, kar je enaka količina energije, kot je potrebna za ogrevanje 300 milijonov evropskih gospodinjstev. S tem povezano zmanjšanje emisij je enako emisijam, ki jih proizvede celotna Francija.

Kako lahko prihranite in ponovno uporabite odpadno toploto iz strežnikov? In kakšen vpliv bo to imelo na vaše poslovne rezultate?


Izvedite več

cleantech-HVAC-intro-img.jpg

HVAC

Danes se 50 % vse primarne energije izgubi kot odpadna toplota. Predstavljajte si, da bi vse možne industrijske kotle v Evropi nadomestili s sodobnimi toplotnimi črpalkami. S tem bi prihranili 100 TWh energije na leto, kar je enako proizvodnji 10.100 vetrnih turbin. Poleg tega bi se naša proizvodnja CO2 zmanjšala za 18 milijonov ton - kar je enaka količina kot emisije 220.000 težkih tovornjakov na cestah.

Nedvomno je mogoče z zamenjavo industrijskih kotlov s toplotnimi črpalkami doseči velike prihranke. Kaj bi podobna sprememba pomenila za vašo dejavnost HVAC?


Izvedite več

cleantech-ORC-pipes.jpg

Organski Rankinov krog (ORC)

Ali ste vedeli, da je mogoče izkoristiti nizkotemperaturno odpadno toploto industrijskih procesov in motorjev za soproizvodnjo toplote in električne energije (SPTE)?

Pri sistemih organskega rankinovega cikla (ORC) ploščni toplotni izmenjevalniki Alfa Laval v kombinaciji z našim strokovnim znanjem omogočajo učinkovito rekuperacijo toplote za proizvodnjo električne energije.

Z uporabo toplotnih izmenjevalnikov Alfa Laval za odpadne pline (GTL/Micro) je mogoče učinkovito prenesti energijo iz plinastih odpadnih tokov in proizvesti ogljično nevtralno električno energijo v sistemu ORC.


Izvedite več

cleantech-CHP-intro-img.jpg

Kombinirana proizvodnja toplote in električne energije (CHP)

Ali ste vedeli, da je soproizvodnja toplote in električne energije (SPTE) eden najučinkovitejših načinov uporabe energije? Več kot 90 % energije je mogoče pridobiti za učinkovito uporabo. Iščete učinkovito in stroškovno ugodno rešitev za soproizvodnjo?

Kliknite tukaj in se seznanite s celotnim naborom toplotnih rešitev, ki jih je družba Alfa Laval razvila za aplikacije soproizvodnje toplote in električne energije.


Izvedite več

cleantech_refinery210108.jpg

Rafinerije surove nafte

V rafinerijah je energija eden glavnih stroškovnih dejavnikov. Z vsakim MW pridobljene energije se lahko emisije CO2 zmanjšajo za do 4.000 ton na leto.

Alfa Laval ima na voljo celoten portfelj toplotnih izmenjevalnikov za postopke v rafinerijah. Ne glede na naravo storitve vam lahko zagotovimo dobro preizkušeno tehnologijo za obravnavo in premagovanje vsakodnevnih izzivov, kot sta varčevanje z energijo in zmanjševanje emisij.

Izvedite več

Cleantech-Petrochemicals-intro-img-final.jpg

Petrokemična industrija

Ali ste vedeli, da je enostaven način za zmanjšanje porabe energije pridobivanje energije za ponovno uporabo v procesih?

Učinkovitost rekuperacije toplote lahko povečate tako, da preprosto preidete z lupinsko-cevnih na kompaktne izmenjevalnike toplote. Tako se ponovno uporabi več energije - energije, ki bi sicer šla v nič.

Naložbe v učinkovitejše izmenjevalnike toplote so zelo donosne, vračilna doba pa je pogosto krajša od enega leta.


Izvedite več


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Trajnostno partnerstvo

Stopite v stik z nami in izveste več

Za več informacij o naših trajnostnih rešitvah nas kontaktirajte še danes

Ti podatki so shranjeni in obdelani v skladu z našim pravilnikom zasebnosti.