Ponovna uporaba, zmanjšanje količine uporabljenih virov in recikliranje

Večina današnjih industrijskih procesov porablja veliko naravnih virov in posledično proizvaja velike količine odpadkov, ki jih je za varno odstranjevanje včasih treba prevažati na drugo lokacijo. Prava tehnologija pa vam omogoča vedno bolj učinkovito zmanjšanje odpadkov, kar hkrati zmanjša vaš okoljski odtis in operativne stroške. V mnogih primerih je mogoče iz današnjih odpadkov pridobiti uporabne vire, s katerimi lahko za svoje podjetje ustvarite nove donosne tokove prihodkov.

Alfa Laval ima bogate izkušnje s podporo strankam na področju rešitev za obdelavo in predelavo na kraju samem, ki omogočajo boljše upravljanje vaših odpadkov in vodnih tokov. Naše izjemno učinkovite rešitve za ločevanje vode in njeno upravljanje vam lahko na nove načine pomagajo zmanjšati količino odpadkov ter povečati njihovo ponovno uporabo in recikliranje. Berite naprej, če želite izvedeti, kako zanesljive in preizkušene tehnologije Alfa Laval že pomagajo strankam pospešiti kroženje virov za bolj trajnostno – in donosnejše – poslovanje.

Cleantech-Reuse-reduce-recycle-final-210303.jpg

Usedalni bazeni v rudniku premoga Rix’s Creek so preteklost

Skupina Bloomfield Group iz Avstralije je z namestitvijo centrifugalnih dekanterjev Alfa Laval v bazenih za jalovino uspelo povečati kroženje postopkov ravnanja z odpadki v njihovem premogovniku in pripravljalnem obratu Rix's Creek. Dekanterji omogočajo skupini Bloomfield ločevanje vode, ki se nato lahko ponovno uporabi v pomembnih procesih obrata. Zelo visoka vsebnost trdnih snovi omogoča enostavno rokovanje s »pogačo« in njeno vračanje v suhi rez, kar prispeva k sanaciji rudnika. Oglejte si ta videoposnetek, če želite izvedeti več

Pospeševanje kroženja virov v vseh panogah

Alfa Laval je desetletja razvijalo nove možnosti na področju ločevanja in prenosa toplote. Danes te tehnologije tvorijo temelje novih rešitev, ki omogočajo boljše izkoriščanje naravnih virov in zmanjšanje odpadkov v številnih panogah in aplikacijah.

Steam_and_heat_640x360.jpg

Tehnologija ničelnega izpusta tekočin (ZLD)

V številnih panogah odgovorno ravnanje z odpadno vodo in njeno odstranjevanje povzroča visoke stroške. Če je pri tem treba uporabiti tovornjake, so ti lahko tudi dodaten vir emisij ogljika. Odprava odpadne vode je torej ključnega pomena za doseganje pravega krožnega poslovnega modela.

Ob upoštevanju teh ciljev je Alfa Laval razvil sisteme ZLD (Zero Liquid Discharge): robustne in kompaktne rešitve, ki so zasnovane za popolno zmanjšanje izpusta tekočine pri različnih opravilih z industrijskimi odpadki. Poleg zmanjšanja odpadne vode sistemi ZLD pomagajo zagotoviti optimalno predelavo izdelkov.

Sistemi ZLD delujejo na podlagi kombinacije toplotnih rešitev in tehnologije ločevanja, pri čemer je osrednji sestavni del uparjalnik AlfaFlash. Naši dosedanji dosežki in bogate izkušnje tako na področju toplotnih rešitev kot tudi na področju tehnologije ločevanja zagotavljajo stroškovno učinkovito in izjemno zmogljivo rešitev.


Izvedite več

cleantech-RRR-industrial-wastewater.jpg

Industrijska odpadna voda

Premik k bolj krožnim poslovnim modelom je bistven za bolj trajnostno delovanje. Ker industrijski procesi običajno uporabljajo velike količine vode, je pomembno, da preidete na krožno upravljanje in razumete, kako lahko zmanjšate porabo in ponovno uporabo vode ter vlagate v metode, ki vam omogočajo ponovno uporabo, recikliranje ali ekstrakcijo stranskih proizvodov.

Industrijsko odpadno vodo lahko čistite na različne načine, optimalna rešitev pa je odvisna od vašega namena uporabe. Alfa Laval ponuja tako dekanterje kot tudi celotne sisteme Zero Liquid Discharge (ZLD), ki iz vode odstranjujejo odpadke in omogočajo ponovno uporabo vode po potrebi, posledično pa zmanjšujejo vaš okoljski odtis. Ločevanje odpadkov pomaga tudi pri odstranjevanju – v nekaterih primerih odpadki zagotavljajo tudi možnost dodatnega zaslužka.

 

Izvedite več

cleantech-Recycling-intro-img-final.jpg

Recikliranje

Recikliranje je zadnja faza življenjskega cikla izdelka v krožnem gospodarstvu, ko ga ni več mogoče ponovno uporabiti, servisirati ali popraviti. Recikliranje nam omogoča, da izkoristimo sestavne dele in naravne vire v izdelku ter jih vrnemo v proizvodnjo. Dandanes je takšno ukrepanje daleč od resničnosti.

Na srečo postopki v razvoju že ustvarjajo nove možnosti za komercializacijo postopkov recikliranja, kot so denimo postopki recikliranja plastike, tekstila, baterij, trdnih komunalnih odpadkov (MSW) in drugih odpadkov, od katerih je recikliran le majhen del, medtem ko se večina odpadkov pošlje v sežigalnice ali na odlagališča.

Oglejte si, kako vam lahko pomagamo, da bodo današnji odpadki jutri ustvarjali dodano vrednost.


Izvedite več

Vrtanje v gradbeništvu

Upravljanje voda je ključnega pomena pri vsakem gradbenem projektu. Ima ključno vlogo pri izkopavanju in ustvarjanju temeljev, pri hladilnih strojih, vzdrževanju tlaka, prevozu trdnih snovi ali kot sredstvo za čiščenje. Optimizacija porabe vode je tako pomembna tudi za mnoge druge postopke, ne le za izboljšanje trajnosti. Lahko vpliva tudi na konkurenčno prednost.

Centrifugalni dekanterji Alfa Laval so preizkušena metoda za izboljšanje učinkovitosti pri vrtanju in gradnji predorov, zlasti za predelavo gnojevke in čiščenje vode. Tehnologija odpravlja potrebo po sedimentacijskih rezervoarjih in učinkovito odstrani večino drobnih delcev, ki jih običajna oprema za obdelavo gnojevke ne more odstraniti brez uporabe polimerov. Čisto vodo, ki je pri tem ločena od trdih odpadkov, je mogoče ponovno uporabiti.


Izvedite več

 

cleantech-Reuse-reduce-recycle-mining-tailings-final.jpg

Rudarska jalovina

Centrifugalni polžasti dekanterji Alfa Laval so odlična izbira za številna opravila ločevanja trdne snovi in tekočine v rudarstvu. Lahko nadomestijo ali dopolnijo obstoječe rešitve in pomagajo povečati zmogljivost, zmanjšajo količino jalovine, prihranijo prostor in povečajo izkoristek vode, kemikalij in mineralov. Predvsem pa dekanter odpravlja potrebo po usedalnih zajezitvah, kar povečuje varnost vašega obratovanja.


Izvedite več


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Trajnostno partnerstvo

Stopite v stik z nami in izveste več

Za več informacij o naših trajnostnih rešitvah nas kontaktirajte še danes

Ti podatki so shranjeni in obdelani v skladu z našim pravilnikom zasebnosti.