Krožno gospodarstvo

Danes živimo v linearnem gospodarstvu, ki temelji na načelu »vzemi, naredi, vrzi proč«. Izdelke uporabljamo in zavržemo, s tem pa velikokrat zavržemo še vedno uporabne in pogosto redke naravne vire ter prispevamo k onesnaževanju okolja. V krožnem gospodarstvu pa je celotni življenjski cikel izdelka zasnovan za zmanjšanje odpadkov in onesnaževanja. Ko izdelek ni več uporaben, se njegovi materiali in sestavni deli ponovno uporabijo na druge načine. Vse kroži in ustvarja regeneracijo, ki jo vidimo v naravnih sistemih.

Edinstveno znanje o ločevanju in toplotnih tehnologijah nam omogoča, da smo pri podjetju Alfa Laval vodilni pri razvoju novih rešitev za napredek krožnega gospodarstva. Že danes vam lahko pomagamo izboljšati učinkovitost virov ter zagotoviti zmanjšanje, ponovno uporabo in recikliranje odpadkov, tako da bodo vaši proizvodni procesi optimizirani za bolj zanesljivo in trajnostno delovanje. Skupaj lahko pospešimo prehod na krožno gospodarstvo za kemikalije na biološki osnovi, bioplastiko, biogoriva, trdne komunalne odpadke (MSW), tehnologijo ničelnega izpusta tekočin (ZLD), recikliranje plastike, tekstila in drugo.

Cleantech-Circular-economy-intro-final.jpg

 

cleantech-circular-economy-chart-final.png

Opredelitev krožnega gospodarstva

Krožno gospodarstvo, kot ga opredeljuje fundacija Ellen MacArthur, temelji na načelih zmanjšanja odpadkov in onesnaževanja, ohranjanja izdelkov in materialov v uporabi ter regeneracije naravnih sistemov.

Povedano z drugimi besedami: nič se ne zavrže in vsi naši naravni viri se vedno znova uporabljajo na najbolj učinkovit način. Izdelki so proizvedeni z uporabo obnovljivih virov energije. V proizvodnih procesih se voda, kemikalije in materiali ponovno uporabijo, v manjših količinah in se nato reciklirajo. Stranski proizvodi se ekstrahirajo in pošljejo v druge krožne sisteme. Izdelek je nato v uporabi čim dlje. Če se okvari, ga popravimo, namesto da ga zavržemo. Ob koncu življenjskega cikla izdelka se njegovi sestavni deli reciklirajo in se ponovno vrnejo v proizvodnjo, s čimer se sklene krog. Biološki material, ki ga ni mogoče reciklirati, se namesto tega razgradi ter obnovi s sočno svetlobo, CO2 in hranili, kar omogoča rast novih naravnih virov.

To bo seveda velika, a nujna sprememba za industrijo. Ali je vaše poslovanje pripravljeno na prehod na krožni poslovni model? Če je, stopite v stik z nami še danes, da izveste še več informacij o številnih načinih, kako vam lahko naše rešitve pomagajo pri doseganju vaših ciljev.


Stopite v stik z nami

Pionirsko partnerstvo dveh vodilnih na področju trajnosti

Alfa Laval in Stena Recycling sta združila moči, da bi ustvarila pametno, trajnostno in enostavno za uporabo rešitev za izboljšanje krožnosti v naši industriji. Ta novi program izmenjave, imenovan Re-Made to matter, bo omogočil obnovo kar 100 % dragocenih kovin, ki jih najdemo v starih toplotnih izmenjevalnikih. Z njihovo zamenjavo s sodobnejšimi oblikami lahko omogočimo tudi izboljšanje učinkovitosti za prihranek energije ter zmanjšanje ogljičnega odtisa.


Izvedite več o rešitvi

 

cleantech-Resource-efficiency-intro-img-final.jpg

Učinkovita raba virov

Kaj v resnici pomeni učinkovitejša raba virov? Pri tem gre za povečanje donosa, tako da se, seveda, kar najbolje izkoristi vsaka surovina in hkrati zagotovi, da se nobena surovina ne zavrže.

S pravilnim pristopom učinkovita raba virov ne bo le izboljšala trajnosti vašega delovanja, ampak lahko predstavlja tudi pameten način za znižanje stroškov in povečanje dobičkonosnosti. Alfa Laval ponuja različne rešitve in strokovno znanje, ki vam pomagajo izboljšati krožno porabo virov, vse od zelenih kemikalij in kemikalij na biološki osnovi do naravnih hladilnih sredstev. Izvedite, kako lahko danes pomagamo vaši industriji.

 

Izvedite več

Cleantech-Reuse-reduce-recycle-final-210303.jpg

Ponovna uporaba, zmanjšanje količine uporabljenih virov in recikliranje

Večina današnjih industrijskih procesov porabi veliko naravnih virov in posledično proizvaja velike količine odpadkov. Prava tehnologija pa vam omogoča vedno bolj učinkovito zmanjšanje odpadkov, kar hkrati zmanjša vaš okoljski odtis in operativne stroške.

Alfa Laval ima bogate izkušnje s podporo strankam na področju rešitev za obdelavo in predelavo na kraju samem, ki omogočajo boljše upravljanje vaših odpadkov in vodnih tokov. Naše izjemno učinkovite rešitve za ločevanje vode in njeno upravljanje vam lahko na nove načine pomagajo zmanjšati količino odpadkov ter povečati njihovo ponovno uporabo in recikliranje.


Izvedite več

Cleantech-product-lifetime-final-210303.jpg

Življenjska doba izdelka

Zagotavljanje trajnosti v krožnem gospodarstvu pomeni tudi optimizacijo in največji izkoristek življenjske dobe vsakega izdelka.

Pri podjetju Alfa Laval je to pomemben dejavnik pri načrtovanju zasnove naše opreme in uporabljenih materialov. Sodelujemo s strankami, da zagotovimo optimalno, dolgotrajno in učinkovito delovanje naših izdelkov. Naš celoviti portfelj storitev zagotavlja, da ima vsaka stranka podjetja Alfa Laval pravo podporo za najboljše delovanje svoje opreme med celotno življenjsko dobo opreme. V nekaterih primerih lahko celo svetujemo, kako lahko izdelek ponovno uporabite in reciklirate ob koncu njegove življenjske dobe.

Izvedite več

Pospeševanje kroženja za Outokumpu

 Outokumpu, vodilni svetovni proizvajalec nerjavnega jekla, je zmanjšalo svoj ogljični odtis z izboljšanjem krožne porabe tekočih virov v procesu razmaščevanja. Ponovna in daljša uporaba tekočin jim je pomagala izboljšati učinkovitost proizvodnje, posledično pa tudi zmanjšati število ostankov in izboljšati kakovost končnih izdelkov. Oglejte si ta videoposnetek, če želite izvedeti več

Prisotnost v vseh sektorjih

Zahvaljujoč inovativnim rešitvam na področju ločevanja in prenosa toplote Alfa Laval sodeluje v številnih industrijskih postopkih. Želite izvedeti, kako vam lahko pomagamo izboljšati krožno poslovanje? Izberite svojo panogo s spodnjega seznama.

Steam_and_heat_640x360.jpg

Tehnologija ničelnega izpusta tekočin (ZLD)

Sistemi ZLD Alfa Laval predstavljajo robustne in kompaktne rešitve, ki so zasnovane za popolno zmanjšanje izpusta tekočine pri različnih opravilih z industrijskimi odpadki. Sistemi ZLD optimizirajo učinkovitost porabe vode s kombinacijo toplotnih rešitev in tehnologije ločevanja, pri čemer je osrednji sestavni del uparjalnik AlfaFlash.


Izvedite več

cleantech-biobased-chemicals-intro-img.jpg

Kemikalije na biološki osnovi

Kemikalije in materiali iz različnih virov biomase igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju naše odvisnosti od neobnovljivih virov. Drevesa, rastline, poljščine, alge, bakterije in biološki odpadki se lahko v različnih oblikah uporabljajo za proizvodnjo številnih kemikalij, goriv, izdelkov in polizdelkov na biološki osnovi. Alfa Laval vam lahko pomaga izboljšati učinkovitost in trajnost v mnogih kemičnih aplikacijah na biološki osnovi.


Izvedite več

cleantech-Recycling-intro-img-final.jpg

Recikliranje

V krožnem gospodarstvu je zadnja faza življenjskega cikla izdelka recikliranje. To nam omogoča, da izkoristimo sestavne dele in naravne vire v izdelku ter jih vrnemo v proizvodnjo. Danes postopki v razvoju ustvarjajo nove možnosti za komercializacijo postopkov recikliranja plastike, tekstila, baterij, trdnih komunalnih odpadkov (MSW) in še mnogo več.


Izvedite več


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Trajnostno partnerstvo

Stopite v stik z nami in izveste več

Za več informacij o naših trajnostnih rešitvah nas kontaktirajte še danes

Ti podatki so shranjeni in obdelani v skladu z našim pravilnikom zasebnosti.