Sanitarni kroglični ventil SBV

Sanitarni kroglasti ventili imajo zasnovo s popolno izvrtino, ki omogoča popoln pretok tekočine z minimalnim padcem tlaka, zaradi česar so idealni za procese z viskoznimi tekočinami ali tekočinami s trdimi delci v živilski industriji in proizvodnji pijač ter v kemijski in farmacevtski industriji.

SBV Ball Valve w ThinkTop V50 640x360

Zanesljivo delovanje s polnim pretokom

Sanitarni krogelni ventili Alfa Laval (SBV) so pretočni ventili s polno izvrtino, s popolnim pretokom, ki zagotavljajo vklop/izklop z minimalnim padcem tlaka. Odprtina ventila ima ves čas premer cevovoda, kar omogoča prost pretok tekočin skozi odprte ventile. Omejitev pretoka je primerljiva s tisto v ravni cevi. Zaradi tega so ventili SBV primerni za:

 • ravnanje s tekočinami, ki so viskozne ali vsebujejo trdne, poltrdne ali abrazivne delce
 • za procese, kjer je pomembna popolna drenaža (»pigging«) procesnih vodov
 • za postopke, pri katerih je potrebna nežna obdelava izdelka
 • Uporaba CIP

Avtomatiziran ali ročni nadzor

Vsestranski ventil Alfa Laval SBV omogoča tako ročno kot avtomatsko delovanje.
Ročno delovanje: Ventili SBV so opremljeni z ročaji iz nerjavnega jekla s četrtinskim obratom za mehansko zaklepanje ventilov v odprtem ali zaprtem položaju.

Avtomatsko delovanje: ventili SBV uporabljajo standardne pnevmatske aktuatorje, ki ne potrebujejo vzdrževanja. Kroglični ventili z aktuatorjem so dobavljeni kot običajno zaprti ventili, ki so krmiljen na daljavo s stisnjenim zrakom. Po želji jih lahko tudi zlahka predelate v običajno odprti ventil. Na aktuatorje lahko namestite zaznavalne in krmilne enote Alfa Laval ThinkTop. Opcijsko sta na voljo induktivni senzor bližine in montažni nosilec.

Kompaktna, preprosta zasnova krogličnega ventila

Ventili Alfa Laval SBV, ki jih lahko enostavno vgradite v skoraj vsako procesno linijo, imajo preprost dizajn s plavajočo kroglo, ki zagotavlja dobro tesnjenje in omogoča aksialno gibanje, hkrati pa preprečuje vrtenje. So odporni proti vodnim udarom in popolnoma neobčutljivi za tlačne sunke v cevovodih.

Vzmetni, samonastavljivi tesnilni obročki zagotavljajo izredno zanesljivo tesnjenje stebla ventila. Ventili SBV z avtomatiziranim nadzorom imajo v pokrovu kontrolne odprtine, ki omogoča udobno vizualno preverjanje tesnila stebla.

Kroglični ventili z enostavnim vzdrževanjem

Tridelna zasnova ventila z malo gibljivimi deli omogoča enostaven dostop do vseh sestavnih delov ventila, zato je vzdrževanje hitro in enostavno. Robustni sedeži ventilov iz PTFE zagotavljajo daljše servisne intervale. Za vzdrževanje niso potrebna posebna orodja.

Ponudba sanitarnih krogličnih ventilov

Ponudbo sanitarnih krogličnih ventilov Alfa Laval sestavljata dva standardna modela ventilov.

 • Ventil SBV z ročnim ali avtomatiziranim upravljanjem za postopke z visokimi delovnimi tlaki do 16 barov in temperaturami do 150 °C, kjer je potrebna uporaba sistemov za popolno drenažo (»pigging«).
 • Kroglični ventili Tri-Clover® za aplikacije, ki zahtevajo polni pretok z minimalno turbulenco pretoka in majhnim padcem tlaka. Za aplikacije, pri katerih je pomembno zmanjšati tveganje za morebitno zajetje izdelka, je na voljo opcijski ograjen sedež.

Za več informacij si oglejte dokumentacijo.

Prednosti izdelka

 • Zanesljivo delovanje s polnim pretokom
 • Kompaktna, preprosta zasnova krogličnega ventila
 • Odporen proti vodnim udarom 
BallValve

Kako deluje

Zgradba

Sanitarni kroglični ventil Alfa Laval SBV sestavljajo ohišje ventila, dve prirobnici, sedež ventila iz PTFE, kroglica, steblo ter ročaj za ročno upravljanje ali pokrov in pnevmatski aktuator za avtomatizirano upravljanje. Za hiter in enostaven pregled ter vzdrževanje je mogoče ventil enostavno sestaviti in razstaviti s prirobničnimi vijaki.

Princip delovanja

Natančno izdelana krogla z izvrtino ali odprtino je nameščena v ohišju ventila med dvema prirobnicama in dvema sedežema ventila iz PTFE.

Izbirne možnosti

 • Ročica s četrtinskim zasukom za ročno upravljanje ali pnevmatski aktuator za avtomatizirano upravljanje
 • Nosilec za namestitev induktivnih bližinskih stikal
 • Na voljo s senzorsko in krmilno enoto ThinkTop®
 • Spojke v skladu z zahtevanim standardom (ISO in DIN)
 • Ventilni sedeži v ohišju iz PTFE
 • Priključki za čiščenje sedežev ventilov
 • O-obročki iz NBR, Q (silikon) in FPM (viton)

Varčujte z vodo s sistemom ThinkTop

Storite nekaj dobrega za okolje in pri čiščenju ventilov prihranite do 95 % tekočine CIP. Inovacije, kot so senzorske in krmilne enote ThinkTop, omogočajo učinkovitejšo uporabo virov in hkrati zagotavljajo higiensko neoporečne procese. Nadgradite svoje ventile s sistemom ThinkTop in optimizirajte svoje procese.

ThinkTop 640x360

Del široke ponudbe ventilov

Alfa Laval ponuja obsežno paleto ventilov za higiensko uporabo v mlečni, živilski industriji, industriji pijač,industriji za domačo in osebno nego, ter biotehnološk in farmacevtski industriji.

Za širši nabor ventilov si oglejte različne kategorije izdelkov:  zaporne lopute, kontrolni/krmilni ventili, membranski ventili, ventili z dvojim tesnilomregulacijski ventili, varnostni ventili, ventili za vzorčenje, zaporni ventili in enojni sedežni ventili.

single seat valves 640x360
.

Deset najboljših nasvetov – ventili

Tukaj lahko najdete nekaj nasvetov in servisnih posnetkov, ki vam prikazujejo, kako ohraniti vrhunsko kondicijo vaših higienskih ventilov

Logika za živila - Food logic

Higienska oprema Alfa Laval združuje visoko zmogljivost in nežno uporabo, da varuje občutljive sestavine. Sledi trendom živilske industrije in rešuje štiri ključne izzive: dobava živilskih izdelkov potrošnikom po konkurenčni ceni, doseganje kar najboljšega izkoristka surovin, zmanjšanje odpadkov in emisij ter dobava varnih in higienskih živilskih izdelkov.

food logic 640x360

Katalog izdelkov higienske opreme

Katalog izdelkov higienske opreme Alfa Laval »Na dosegu roke« vključuje letake izdelkov, krivulje učinkovitosti, povezave do animacij, brošure in cenike za naročanje.

Close at hand 2019 - Cover image 640x360

Animacije

Obiščite stran z animacijami in poglejte naše proizvode od znotraj. Preverite kako delujejo.

Poglej animacijo

Ventili in Avtomatizacija

Tehnični članki

.

NEAR novice

Da bi bili na tekočem o pomembnih zadevah in priložnostih v vaši industriji in procesih.

Poizvejte več