Rafinerije surove nafte

Rafiniranje surove nafte predstavlja 6–8 % vse svetovne industrijske porabe energije, pri čemer stroški energije za nekatere rafinerije predstavljajo do 50 % celotnih operativnih stroškov. Izboljšanje energetske učinkovitosti je zato ključnega pomena za vse rafinerije in vse procese, pri čemer je poudarek na glavnih porabnikih energije. Atmosferska in vakuumska destilacija surove nafte denimo pogosto predstavljata kar 30 % celotne porabe energije rafinerije. Ustrezna optimizacija lahko to porabo zmanjša za kar 25 %!

Pri Alfa Laval imamo dolgoletne izkušnje na področju sodelovanja z rafinerijami pri optimizaciji teh ključnih procesov za zagotavljanje največjega izkoristka potenciala sodobnih rešitev. S kompaktnimi varjenimi ploščnimi toplotnimi izmenjevalniki, ki zagotavljajo do petkrat večjo učinkovitost od cevnih toplotnih izmenjevalnikov, smo strankam zagotovili znatno zmanjšanje porabo energije in emisij CO2. To zagotavlja tudi številne sekundarne koristi, kot so povečana proizvodna zmogljivost, večji donos in boljša kakovost izdelkov, daljši čas delovanja in nižji stroški naložbe.

cleantech_refinery210108.jpg

 

Crude oil refineries annual emissions reductions calculation

Številke ne lažejo: potencial energetske učinkovitosti v rafinerijah

Ali ste vedeli, da ploščni toplotni izmenjevalniki Alfa Laval rafinerijam vsako leto prihranijo 54 TWh energije več od običajnih manj učinkovitih toplotnih izmenjevalnikov? V tem primeru zagotavljajo zmanjšanje emisij CO2 za več kot 13 milijonov ton.

Predstavljajte si, da bi vsaka rafinerija za vse svoje procese uporabljala učinkovitejše kompaktne varjene ploščne toplotne izmenjevalnike. Porabo energije bi lahko zmanjšali za 23 %, svetovne emisije ogljika pa za 245 milijonov ton. To ustreza celotni količini izpustov, ki jih Španija proizvede v enem letu!

Želite izvedeti več o tem, kako lahko Alfa Laval poveča energetsko učinkovitost rafinerij? Prenesite našo infografiko, če si želite ogledati več statistik.


Prenesite našo infografiko

Primeri strank

cleantech_refinery_case01.jpg

Doseganje okoljskih ciljev v industriji rafiniranja nafte

Skupina Hengli je ena največjih kitajskih podjetij za rafiniranje nafte in ima ambiciozne cilje glede trajnostnega razvoja. Pravzaprav je njihov cilj »ohranjanje standardov, ki so strožji od predpisov o varstvu okolja kitajske vlade.« Preberite celotno zgodbo, če želite izvedeti, kako so zmanjšali porabo energije za 30 %, potem ko so povečali učinkovitost enote za destilacijo surove nafte v svoji novi najsodobnejši rafineriji na otoku Changxing.


Izvedite več

cleantech_refinery_case02.jpg

Varčno rafiniranje: kako višja energetska učinkovitost omogoča nižje stroške

Največje švedsko naftno podjetje je zamenjalo štiri cevne toplotne izmenjevalce z enim kompaktnim ploščnim toplotnim prenosnikom toplote Alfa Laval ter je tako privarčevalo 7 MW energije. Poleg tega jim je to omogočilo zmanjšanje emisij CO2 za 14.600 ton na leto. Preverite njihovo zgodbo in izvedeli boste, kako so pri optimizaciji energetske učinkovitosti v rafinerijah izkoristili strokovno znanje Alfa Lavala.


Izvedite več

Kako smo izboljšali učinkovitost največjega ameriškega podjetja za rafiniranje nafte

Podjetje Valero Energy Corporation je bilo ob ustanovitvi majhna regionalna rafinerija nafte na ameriškem jugozahodu. Danes je vodilno podjetje v tej industriji in postavlja visoke standarde za odgovornost podjetij ter okolju prijazno proizvodnjo. Spoznajte, kako jim je tesen odnos z Alfa Laval omogočil največji izkoristek energije s toplotno učinkovitostjo, ki je precej nad tradicionalnimi industrijskimi standardi.


Izvedite več

Naše rešitve

plate_heat_exchangers_welded-plate-block.jpg

Alfa Laval Compabloc

Alfa Laval Compabloc je prvak v izmenjavi toplote: tehnično preizkušen in zelo učinkovit izmenjevalnik, ki deluje pri visokem tlaku ali visokih temperaturah ter je primeren tudi za storitve, ki povzročajo veliko onesnaženja, in z zahtevnimi mediji. Danes je v najpomembnejših rafinerijskih procesih nameščenih več kot 2600 toplotnih izmenjevalnikov Compabloc. Od tega se jih več kot 1000 uporablja v procesih destilacije surove nafte, kjer njihova izboljšana energetska učinkovitost omogoča, da rafinerije zmanjšajo emisije CO2 za vsaj 25 % v primerjavi s tradicionalnimi rešitvami.


Izvedite več

plate_heat_exchangers_welded-spiral.jpg

Varjeni spiralni toplotni izmenjevalniki

Spiralni izmenjevalci Alfa Laval so zasnovani tako, da kljubujejo tudi največjim izzivom prenosa toplote, ki povzroča veliko onesnaženja. Edinstvena zasnova preprečuje neenakomerno porazdelitev pretoka in s tem zmanjšuje kopičenje umazanije, ne glede na to, ali sta ena ali obe tekočini visoko onesnaženi. Tako naši spiralni toplotni izmenjevalniki vselej zagotavljajo maksimalno in vrhunsko učinkovitost ter razpoložljivost. Pri nekaterih procesih, kot je hidrokreking ostankov, vam lahko celo pomagajo povečati stopnje pretvorbe in donos izdelka.


Izvedite več

plate_heat_exchangers_welded-plate-shell.jpg

Alfa Laval Packinox

Izmenjevalec toplote Packinox je idealen za velike kombinirane naloge rekuperacije toplote iz odpadne vode pri katalitskem reformingu in aromatskih proizvodnih procesih. Njegove izjemne toplotne zmogljivosti, vrhunska učinkovitost hidravlike in majhen odtis vam omogočajo, da optimizirate energetsko učinkovitost in povečate predelovalne zmogljivosti z najmanjšim okoljskim odtisom. Packinox rekuperira več toplote pri manjšem padcu tlaka v ciklu kot tradicionalne rešitve, kar omogoča nižje stroške financiranja kapacitet dovodne peči in kompresorja za recikliranje plina.

Izvedite več

Odkrijte prednosti sodelovanja z Alfa Laval

Učinkovitost procesov vaše rafinerije je danes ključna za ohranjanje konkurenčnosti in pogosto obstajajo velike priložnosti za izboljšave. Če vaše rafinerijske procese načrtujete tako, da v celoti izkoristite najučinkovitejše razpoložljive rešitve, lahko znatno povečate dobičkonosnost in trajnost. Partnerstvo z Alfa Laval vam bo omogočilo dostop do vodilnega svetovnega strokovnega znanja na področju optimizacije procesov. Povežite se z nami že na samem začetku pri načrtovanju procesa, tako boste lahko najbolje izkoristili naše edinstveno strokovno znanje in izkušnje.

oil-refinery-green-grass-plants-sunset


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Trajnostno partnerstvo

Stopite v stik z nami in izveste več

Za več informacij o naših trajnostnih rešitvah nas kontaktirajte še danes

Ti podatki so shranjeni in obdelani v skladu z našim pravilnikom zasebnosti.