Organski Rankinov cikel (ORC)

Danes je proizvodnja čiste električne energije iz nizkotemperaturne toplote ena najučinkovitejših metod, ki jih podjetja že uporabljajo za izboljšanje energetske učinkovitosti in splošnega trajnostnega profila. Preizkušen postopek organskega Rankinovega cikla (ORC) omogoča prenos toplote za tekočine ali pline za učinkovito proizvodnjo ogljično nevtralne energije. Pri tem ni pomembno, ali toplota prihaja iz geotermalnih virov ali odpadne toplote iz industrijskih in komercialnih virov.

Ne glede na vir toplote je izbira pravega toplotnega izmenjevalcaka ključnega pomena za povečanje učinkovitosti – in s tem trajnosti – vaše rešitve. Alfa Laval je tesno sodelovalo s strankami pri številnih projektih ORC. Naš široki nabor tehnologij ploščatih toplotnih izmenjevalcakov v kombinaciji z našim edinstvenim strokovnim znanjem in izkušnjami v industriji zagotavlja najučinkovitejšo rekuperacijo toplote za proizvodnjo čiste električne energije. Berite naprej, če želite izvedeti, kako vam lahko pomagamo pri vašem projektu ORC.

cleantech-ORC-pipes.jpg

Trajnostno ogrevanje nizozemskih rastlinjakov

Ker se je Nizozemska zavezala, da bo do leta 2030 prenehala uporabljati zemeljski plin, pomemben sektor toplogrednih plinov že sprejema pomembne ukrepe za implementacijo obnovljivih virov energije v proizvodnji. Izvedite več o tem, kako Alfa Laval pomaga pri tem z edinstvenimi rešitvami ploščnih toplotnih izmenjevalcevkov, ki so optimizirani za zahteve proizvodnje geotermalne energije.


Izvedite več

ORC: princip delovanja

Osnovni princip delovanja sistema ORC si lahko predstavljamo kot nasprotje toplotne črpalke. Medtem ko toplotne črpalke uporabljajo električno energijo za ustvarjanje toplotne energije za različne namene, sistem ORC uporablja toplotno energijo za proizvodnjo električne energije.

V tipičnem sistemu ORC vir toplotne energije napaja uparjalnik za pogon ekspanderja ali »obratnega kompresorja«, ki nato proizvaja električno energijo. Vir toplote je lahko naraven, na primer geotermalna energija, ali odpadna toplota iz poljubnega števila industrijskih virov odpadne toplote. Tako sistem ORC omogoča trajnostno izkoriščanje obstoječe toplotne energije, ki bi se sicer izgubila v ozračje.

Toplotni izmenjevalci so nujni element sistema ORC in se uporabljajo v več fazah cikla. Pri tem opravljajo vlogo uparjalnikov, kondenzatorjev in regeneratorjev ali ekonomizatorjev (za jasnejšo sliko glejte priloženi diagram). Uporaba najbolj optimalne tehnologije ploščnih toplotnih izmenjevalecov zagotavlja najbolj zanesljivo, učinkovito in tako tudi trajnostno proizvodnjo električne energije.

 

Cleantech-ORC-illustration-logo.png

Naše rešitve

alfa-laval-micro-640x360.png

Alfa Laval Micro

Skoraj vedno je mogoče še naprej zmanjševati porabo energije in s tem povezane stroške z vračanjem energije, izgubljene kot toplota izpušnih plinov. Alfa Laval Micro je kompakten izmenjevalnik toplote dimnih plinov, posebej zasnovan za ta namen. Omogoča učinkovito vračanje odpadne toplote iz majhnih plinskih turbin, majhnih motorjev, čistih procesnih dimnih plinov in drugih tokov odpadne toplote ter tako še poveča vašo energetsko učinkovitost.


Izvedite več

Ploščni toplotni izmenjevalec plin-tekočina Alfa Laval

Ponudba modelov plin-tekočina Alfa Laval zmore več kot drugi ploščni toplotni izmenjevalci, saj podpira vse od izjemno visokih temperatur do medijev z zelo asimetričnimi pretoki. Revolucionarna »jamičasta« zasnova plošč omogoča učinkovito rekuperacijo toplote ter zelo majhen padec tlaka pri aplikacijah s plinom – vse s precej manjšim odtisom kot pri cevnih tehnologijah.


Izvedite več

Semi_welded_range_640x360.jpg

Polvarjeni razstavljivi toplotni izmenjevalci Alfa Laval

Polvarjeni ploščni izmenjevalci Alfa Laval so primerni za hlajenje, kemične procese in različne industrijske procese. Edinstven tesnilni sistem RefTight™ zagotavlja zanesljivo, dolgotrajno tesnjenje med zvarjenimi kanali, saj je laserski zvar na zunanji strani utora obročastega tesnila. Poleg tega gladka površina zagotavlja zanesljivo in enakomerno tesnjenje po celotni površini tesnilnega obroča.


Izvedite več

Proizvodnja energije s sistemom ORC

Obnovljivi viri energije ne spodbujajo samo rasti, ampak tudi obljubljajo bolj trajnostno prihodnost. Proizvodnja električne energije z uporabo geotermalne energije ali odpadne industrijske toplote lahko poveča izkoristek obrata, izboljša vaš okoljski odtis in poveča dobičkonosnost. e Alfa Laval ponuja celoten portfelj toplotnih izmenjevalcev za izkoriščanje geotermalne in OCR-energije, vključno z izjemno učinkovitimi in kompaktnimi dizajni, optimiziranimi za popolnoma kontejnerske sisteme.

Alfa Laval Sustainable solutions Organic ranking cycle (ORC)


cleantech_symbol_RGB_png.png

Čista energija

Trajnostno partnerstvo

Stopite v stik z nami in izveste več

Za več informacij o naših trajnostnih rešitvah nas kontaktirajte še danes

Ti podatki so shranjeni in obdelani v skladu z našim pravilnikom zasebnosti.