Foodec

Dekanterske centrifuge Alfa Laval Foodec so idealne za panoge, v katerih poteka obdelava občutljivih prehrambnih izdelkov in pijač – in v katerih je preprosto čiščenje ključnega pomena. Dekanterske centrifuge Foodec za predelavo hrane so posebej zasnovane za uporabo pri predelavi hrane in pijač. Pri industrijski predelavi hrane so higienski standardi še posebej pomembni, da se zagotovi skladnost s strogimi sanitarnimi predpisi.

Foodec decanter centrifuge

Prednosti uporabe dekanterske centrifuge Foodec za predelavo pijač in hrane

 • Večji izkoristek ekstrakcije, bolj suha pogača in čistejša tekočina
 • Znižajte stroške ločevanja in hkrati zagotovite visoko kakovost končnega izdelka
 • Preprosto in hitro čiščenje s CIP zaradi tehnologije čiščenja AL in inovativne krmilne programske opreme
 • Visoka operativna prilagodljivost za prilagajanje različnim procesom ali surovinam
 • Pogonski sistem v primerjavi z alternativnimi tehnologijami zagotavlja veliko manjšo porabo energije

Dekanterji Foodec so idealni za uporabo v živilski industriji, kjer je treba predelani material ločiti na tekočo in trdno fazo.

Enote Foodec so na voljo z dvofaznim gravitacijskim izpustom tekočine ali z izpustom tekočine pod tlakom (ločevalni disk). Dekanterske centrifuge Foodec za predelavo hrane zagotavljajo visok izkoristek ekstrakcije in zelo nizko vsebnost trdnih delcev v tekočini.

Za uporabo, pri kateri so zahteve glede stopnje čiščenja višje, so na voljo posebne enote Foodec Hygiene Plus z dodatnimi funkcijami, zaradi katerih je čiščenje lažje, hitrejše in še preprostejše. Dekanterske centrifuge Foodec se nenehno osredotočajo na zanesljivost, možnost čiščenja, neprekinjeno delovanje in enostavno vzdrževanje. Idealno za industrijsko predelavo hrane in pijač.

 

 

Preprosto uravnavanje globine bazena

Sistem PondCtrl družbe Alfa Laval omogoča enostaven nadzor količine tekočine v dekanterski centrifugi med delovanjem. To vam prinaša naslednje prednosti:

 • Enostavnejši in hitrejši zagoni ter zaustavitve
 • Optimizirano čiščenje
 • Podaljšano delovanje in višji donos
 • Preprosto prilagajanje procesa za izravnavo dovedenih surovin
 • Višja kakovost izdelkov

PondCtrl je na voljo v novih dekanterjih in kot nadgradnja za obstoječe enote.


Oglejte si koristi zase


PondCtrl-vignette-final.jpg

.

Kako deluje centrifugiranje v predelavi hrane z dekantersko centrifugo Foodec

 

Ločevanje poteka v vodoravni valjasti posodi, opremljeni z vijačnim transporterjem. Nepremična dovodna cev dovaja izdelek v posodo, razdelilnik pa ga postopoma pospešuje. Centrifugalne sile ločijo trdne delce od tekočine. Trdne snovi se zbirajo in zgoščajo na steni posode.

Transporter se v posodi vrti z nekoliko drugačno hitrostjo. Tako se usedle trdne snovi na steni posode prenesejo proti stožčastemu koncu. Zasnova sistema Foodec zviša hidravlični tlak v bobnu, da izboljša pretok skozi ozko odprtino. Zgoščene in dehidrirane trdne snovi zapuščajo posodo skozi izpustne odprtine na manjšem premeru stožčastega konca. Ločevanje poteka po celotni dolžini cilindričnega dela posode, prečiščena tekočina pa odteka skozi ločevalni disk (notranja centripetalna črpalka).

Vsi zmočeni deli v dekanterskih centrifugah Foodec za živilsko industrijo so izdelani iz nerjavnega jekla. Nadzorni sistem je opremljen z grafičnim uporabniškim vmesnikom in številnimi možnostmi komunikacije.

 

 

 

 

Izbirne funkcije

Dekanterske centrifuge Alfa Laval Foodec za predelavo hrane so na voljo tudi z drugimi možnostmi, ki temeljijo na vaših posebnih obratovalnih zahtevah.

 • Energetsko varčne napajalne cevi lahko zmanjšajo celoten energetski odtis za področja uporabe, pri katerih je pomembna nizka poraba energije. 
 • Konfiguracija ločevalnega diska z izpustom pod tlakom, če vas skrbi oksidacija ali penjenje.
 • Model Foodec Hygiene Plus za višjo raven higiene vsebuje vse najnaprednejše funkcije za izjemno odvajanje vode in čiščenje tako znotraj kot zunaj posode centrifuge, vključno z gladkimi površinami, kar pomaga vzdrževati optimalno higieno. Enote Foodec Hygiene Plus so na voljo tudi z dodatnimi možnostmi TrueStainless in SaniRibs:


TrueStainless™

TrueStainless-brandedfeature.png

Zasnovano za dolgotrajno vrhunsko higieno.

TrueStainlessTM zagotavlja, da se za okvir in druge ključne dele, ki so lahko v stiku s korozivno atmosfero, uporablja trdno nerjavno jeklo, kar zagotavlja optimalno higieno in daljšo življenjsko dobo opreme.

 

SaniRibs®

SaniRibs_100x100.png

Čistejši in učinkovitejši način transporta trdnih delcev.

Naša edinstvena tesnilna varjena rebra ustvarjajo optimalno trenje, ki omogoča boljši in učinkovitejši transport trdnih delcev. Ta inovativna tehnologija odpravlja tudi točke, na katerih se radi nabirajo patogeni, in omogoča preprosto čiščenje, kar pomeni daljše proizvodno obratovanje, manj ročnega vzdrževanja in večji dobiček.

Področja uporabe

Servis

Vzdrževanje dekanterjev Foodec je ključnega pomena za zagotavljanje optimalnega poteka procesa in najboljših higienskih pogojev. 

Alfa Laval priporoča, da glede na procesne pogoje (čas delovanja, vrsta surovin, procesna temperatura, število ciklov CIP itd.):

 1. pregled dekanterja opravite vsaj vsakih 4–6 mesecev
 2. vsaj vsako leto opravite večji servis

Kvalificirani inženirji Alfa Laval lahko opravijo pregled in servis na kraju samem ali v servisnem centru Alfa Laval.

Vzdrževanje dobrega stanja posode in transporterja je bistvenega pomena za higienske pogoje ter učinkovitost procesa. Popravilo posode in/ali transporterja opravijo v servisnem centru Alfa Laval.

S povezanimi storitvami, kot sta oddaljena podpora in spremljanje, je mogoče podaljšati vzdrževalne intervale. Vzdrževanje, popravila, spremljanje stanja in oddaljeno spremljanje lahko vključite v servisno pogodbo, ki je prilagojena vašim individualnim potrebam.

Alfa Laval ponuja tudi usposabljanja za vzdrževalno osebje na licu mesta.

Obrnite se na našega strokovnjaka za servisne storitve, da vam ponudi servisno pogodbo, ki je posebej prilagojena vašim potrebam.