AHRI Certificirana zmogljivost izmenjevalcev

Kadar dobavitelji toplotnih izmenjevalnikov uporabljajo velike tolerance pri dimenzioniranju, to povzroča negotovost glede delovanja toplotnega izmenjevalnika. Vendar obstaja rešitev, ki lahko odpravi to negotovost – certificiranje učinkovitosti AHRI – edino neodvisno certificiranje učinkovitosti ploščnih toplotnih izmenjevalnikov na svetu.

Kako odpraviti negotovost glede toplotne učinkovitosti pri ploščnih toplotnih izmenjevalnikih

V industriji ploščnih toplotnih izmenjevalnikov je bila dolga leta običajna praksa »prilagajanja« ali manipulacije izračunov toplotnih obremenitev. Proizvajalci manipulirajo z izračuni, da bi zmanjšali stroške sestavnih delov in ponudili manjši ploščni toplotni izmenjevalnik po privlačni ceni. Vendar pa končne stranke dobijo premajhne toplotne izmenjevalnike, kar vodi do večje porabe energije v celotnem sistemu, višjih obratovalnih stroškov in slabše okoljske učinkovitosti.

Ti »preračuni« otežujejo izbiro toplotnega izmenjevalnika, ki bo zagotavljal zahtevane zmogljivosti, in povečujejo tveganje, da bodo njegove zmogljivosti prenizke. To povzroča negotovost pri vseh, ki sodelujejo pri priporočanju, izbiri in uporabi toplotnih izmenjevalnikov – svetovalcih, projektantih in končnih kupcih – ter zmanjšuje zaupanje v panogo kot celoto. Stopnja nezadostne dimenzioniranosti se iz leta v leto povečuje in je postala največji problem industrije ploščnih toplotnih izmenjevalnikov.  

Certificiranje zagotavlja gotovost glede učinkovitosti

Obstaja en zanesljiv način za zagotovitev gotovosti že od samega začetka – certificiranje zmogljivosti AHRI.

Inštitut za klimatizacijo, ogrevanje in hlajenje (AHRI) je edina neodvisna organizacija, ki povsod po svetu potrjuje zmogljivosti toplotnih izmenjevalnikov tekočina-tekočina. AHRI je neprofitna organizacija.

Certifikacijski program AHRI zagotavlja neodvisno preverjanje toplotne učinkovitosti – torej daje neodvisno zagotovilo, da bo ploščni toplotni izmenjevalnik deloval v skladu s proizvajalčevimi objavljenimi vrednostmi.

 Prednosti certificiranja zmogljivosti

Širše sprejetje certificiranja zmogljivosti AHRI je smiselno za vse vpletene:

  • Zmanjša porabo energije in občutno zniža obratovalne stroške med življenjsko dobo, saj zagotavlja energetsko učinkovitejši sistem.
  • Zagotavlja polno vrednost naložbe z znižanjem stroškov testiranja na terenu in rezervnimi zmogljivostmi sestavnih delov.
  • Omogoča poštene primerjave toplotne učinkovitosti ter razmerja med ceno in zmogljivostmi, saj so bili izračuni preverjeni.
  • Z ustreznim dimenzioniranjem zmogljivosti toplotnega izmenjevalnika je mogoče doseči cilje porabe energije in uravnavanja klimatskih parametrov.
  • Zagotavlja miren spanec vsem, ki se zanašajo na delovanje sistema – dobaviteljem, svetovalcem, izvajalcem in končnim uporabnikom.
  • Lokacije se lahko osredotočijo na energetsko učinkovitost, kar krepi inovacije in proizvajalce spodbuja k razvoju učinkovitejših izdelkov.
  • Odpravlja goljufanje pri toplotni učinkovitosti, kar povečuje zaupanje v panogo.

Družba Alfa Laval se je odločila, da bo aktivno sodelovala pri spodbujanju certificiranja AHRI.

Z vseh vidikov je certificiranje zmogljivosti AHRI boljše za vse, ki sodelujejo v procesu načrtovanja, proizvodnje, izbire in obratovanja ploščnih toplotnih izmenjevalnikov.

Menimo, da je certificiranje zmogljivosti pomemben korak pri oblikovanju zdravega trga ploščnih toplotnih izmenjevalnikov in koristi celotni panogi.

Za več informacij o certificiranju AHRI preberite članek Kaj govori v prid certificiranju toplotne učinkovitosti in obiščite uradno spletno mesto AHRI.

Programi certificiranja AHRI:

Toplotni izmenjevalniki tekočina-tekočina

Fuzijsko spojeni toplotni izmenjevalniki tekočina-tekočina

AHRI na kratko

Certifikacijski program Inštituta za klimatizacijo, ogrevanje in hladilništvo (AHRI) za učinkovitost izdelkov je prostovoljni program, ki ga vodi in upravlja inštitut AHRI, ki zagotavlja, da razne vrste izdelkov za gretje, ventilacijo, klimatizacijo, hlajenje in gretje vode delujejo po objavljenih trditvah proizvajalca.

Izdelki, ki so certificirani po programu certifikacije učinkovitosti izdelkov AHRI, so po navodilih inštituta AHRI nenehno podvrženi preizkusom s strani laboratorija tretje stranke, ki ima pogodbo z inštitutom AHRI, z namenom določiti skladnost izdelka z enim ali več standardi ocenjevanja ali specifikacijami izdelkov.