AL-mem

Sistem Alfa Laval Membrane-UF je ultrafiltracijska enota s prečnim tokom, zasnovana za avtomatsko krmiljeno koncentriranje produkta v neprekinjenem načinu delovanja. Sistem zagotavlja stroškovno učinkovite standardizirane rešitve za specifične zahteve koncentriranja in je zasnovan z minimalno zadrževalno količino ter strogo osredotočenostjo na higieno.

Alfa Laval ALMEM-UF filtration system

Področja uporabe

 

Sistem Alfa Laval Membrane-UF (AL-mem UF) se običajno uporablja kot faza koncentriranja in čiščenja v okviru naših drugih postopkov, v kateri se z odstranitvijo vode in drugih snovi z majhno molsko maso zmanjša količino tekočine.

Sistem AL-mem UF je mogoče uporabljati za stroškovno učinkovito koncentriranje beljakovin, gumija in drugih vstopnih tekočin, preden se jih nadalje izpareva. Enote te vrste se obširno uporabljajo v obratih, ki obdelujejo krvno plazmo, želatino, jajca, ekstrakt pektina, karagen in hitozan. Te enote so idealna izbira tudi za proizvodnjo naravnih barv ter za pridobivanje beljakovin iz odpadnih tokov.

Dejanska procesna temperatura je odvisna od posameznega vstopnega produkta, ki se ga obdeluje. Tipične temperature so v razponu od 5 do 90°.

Konstrukcija

Sistem Alfa Laval Membrane-UF se dostavi kot na okvir nameščena enota z vnaprej sestavljenimi komponentami ter predhodno izdelanimi cevmi. Za obratovanje je pripravljen, takoj ko se ga namesti in priključi na zunanji sistem oskrbe.

Sistem zagotavlja preprosto in zanesljivo obratovanje ter preprosto vzdrževanje, zahvaljujoč vnaprej sestavljenim in na okvir nameščenim elementom. Tako je čas nedelovanja minimalen.

Cevi, črpalke, cedila, ventile in fitinge kot tudi nadzorno ploščo proizvaja družba Alfa Laval sama. To zagotavlja bistvene prednosti glede učinkovitosti storitve ter manj obsežnega inventarja rezervnih delov.

Vse cevi in oprema, ki so v stiku s produktom ali čistilnimi tekočinami, so zasnovane za sanitarno uporabo, enako velja za spiralne membrane. Jekleni deli so narejeni iz nerjavnega jekla AISI 316L.

Sistem AL-mem UF se krmili in nadzira preko operaterjeve plošče s programljivo logično napravo (PLC), ki vključuje center za krmiljenje motorja, ki je opremljen s frekvenčnimi pretvorniki na črpalkah, da se tako čim bolj zmanjša porabo energije.

Koncentriranje in prečiščevanje produkta se izvaja v neprekinjenem načinu delovanja, ki je avtomatsko krmiljen. Čiščenje temelji na postopkih čiščenja na mestu (CIP), ki jih upravlja in nadzira operater.

Prednosti

  • Na okvir nameščeni moduli z vnaprej sestavljenimi komponentami ter predhodno izdelanimi cevmi;
  • glavne komponente in nadzorno ploščo proizvaja Alfa Laval;
  • vse cevi in oprema, ki so v stiku s produktom ali čistilnimi tekočinami, so zasnovane za sanitarno uporabo;
  • deli iz nerjavnega jekla AISI 316L;
  • operaterjeva plošča s programljivo logično napravo (PLC) za krmiljenje sistema in spremljanje podatkov;
  • avtomatsko krmiljeno koncentriranje produkta v neprekinjenem načinu delovanja;
  •  s strani operaterja krmiljeni postopki čiščenja na mestu (CIP). 

 

Kako deluje

Overview of system layout UF

Krmilni sistem

Sistem Alfa Laval Membrane-UF obratuje popolnoma samodejno preko krmilnega sistema MemProC®, ki je preprost za uporabo. Ta vključuje ločene module za izbiro proizvodnih operacij, operacij čiščenja, dezinfekcije in recirkulacijo vode, vključujoč vse potrebne podsekvence. S tem se zagotovi varno in zanesljivo delovanje celotnega sistema.

Membranske zanke

Vstopni produkt vstopi v vstopni sistem s tankom preko ventila za nadzor ravni in se ga črpa do številnih faz membranske filtracije, ki so povezane v nizu (zanke). Vsaka zanka obsega številne spiralne module, ki vsebujejo spiralno navite membrane Alfa Laval za ultrafiltracijo. Te membrane omogočajo, da soli in voda preidejo v tok permeata, medtem ko se beljakovine, gumi itd. zavrne ter tako postajajo vedno bolj koncentrirani, ko prehajajo iz ene zanke v drugo.

Črpalka in sistem za hlajenje

V vsaki zanki sistem s črpalko za recirkulacijo membranam dovaja prečni tok, ki je ustrezen za to, da je mašenje minimalno, v ravnovesju s splošno kapaciteto sistema. Enota vsebuje tudi sistem za hlajenje za odvajanje vse toplote, ki jo ustvarjajo črpalke.

Sistem s tankom

Permeat, zbran iz zank, vstopi v sistem s tankom za permeat, kjer se ga izpusti v smeri proti toku ali v smeri toka za bodisi recikliranje bodisi odstranitev skozi drenažni sistem.

Nadziranje pretoka

Pretok retentata se običajno nadzira s sistemom pretočnega razmerja (vrednost VCF) ali z izbirnim refraktometrom/vrstnim inštrumentom za gostoto za pridobitev želene koncentracije produkta ali zmanjšanje količine.

Zamenjava produkta in čiščenje na mestu (CIP)

Ko se proizvodni cikel konča, se produkt izpodrine iz sistema z vodo, da se zagotovi maksimalno ponovno pridobivanje produkta. Tej sekvenci izpodrivanja sledi splakovanje z vodo, da se odstrani ves produkt, ki je ostal na površini membrane. Na koncu se izvede sekvenco čiščenja na mestu (CIP), s katero se očisti membrane in zanke.