Sistemi za upravljanje kvasovk

Alfa Laval ponuja široko paleto modulov za upravljanje kvasovk, ki pomagajo nadzorovati spremenljivke in zmanjšati neskladja. Vsak modul za upravljanje kvasovk omogoča nežno in dosledno ravnanje s kvasovkami, kar vedno znova zagotavlja dosledno učinkovitost fermentacije.

Yeast propagation plant

Upravljanje pivovarskih kvasovk za dosledno visoko produktivnost in kakovost izdelkov

  • Zagotavlja optimalne pogoje za rast in fermentacijo kvasovk ter zmanjšuje presežno količino kvasovk
  • Ponuja avtomatsko doziranje (v serijah in neprekinjeno)
  • Vključuje sprotno merjenje vitalnih kvasovk
  • Omogoča dobre prakse nabiranja in skladiščenja, da se podaljša uporaba kvasovk, stroški kulture pa porazdelijo na več pivovarn

Sistemi Alfa Laval za upravljanje kvasovk v pivovarnah skupaj s številnimi preizkušenimi napravami za pivovarne zagotavljajo stroškovno učinkovite rešitve za vašo pivovarno. Od razmnoževanja kvasovk do skladiščenja, od predelave piva iz pridelanih kvasovk do ravnanja z odpadnimi kvasovkami – ekipa izkušenih pivovarskih strokovnjakov družbe Alfa Laval vam lahko pomaga ustvariti več z manj.

.

Servis

Storitve za prehrambne sisteme

Storitve Alfa Laval za prehrambne sisteme pomagajo okrepiti učinkovitost vaših prehrambnih sistemov z zvišanjem učinkovitosti vaših procesov. Tako (se) lahko:

  • Nenehno izboljšujete delovanje za ohranjanje konkurenčne prednosti
  • Osredotočite na čim daljše delovanje, optimizacijo in razpoložljivost
  • Povečate donosnost naložbe v celotnem življenjskem ciklu prehrambnih sistemov

Izvedite več o naši servisni ponudbi

service men with ipad

.

Povprašajte za ponudbo

Katere aplikacije vas zanimajo?*    
Želite prejemati posnetke spletnih seminarjev, povabila na prihajajoče dogodke ter novice o izdelkih in storitvah?

Te informacije se shranijo in obdelujejo v skladu z našim pravilnikom o zasebnosti.

.

Pogosta vprašanja

IKako dolgo lahko v majhni pivovarni kvasovke shranjujemo v posodah pri 4 °C?

V družbi Alfa Laval priporočamo, da kvasovke shranjujete v posodah pri 4 °C največ en teden. Več o proizvodnji kraft piva preberite tukaj

 

Ali se različne kvasovke različno odzivajo na razmnoževanje? Brez mešanja?

Glavna naloga mešanja je zagotoviti porazdelitev zraka v pivini. Ali je za pravilno razmnoževanje kvasovk potrebno mešalo, je v veliki meri odvisno od prostornine rezervoarja.

 

Ali kvasovkam bolj koristi aeracija s čistim kisikom ali se lahko uporabi filtrirani zrak iz okolice? Razmišljam o razvoju in pripravi kvasovk, ki bodo specifične za zrak v moji regiji.

Čisti kisik se v razmnoževalnem sistemu navadno ne uporablja zaradi omejene količine kisika, ki je potrebna za razmnoževanje. Uporaba filtriranega zunanjega zraka je lahko bolj zanimiva pri kondicioniranju pekovskih kvasovk.

 

Kako je gred mešala nameščena skozi rezervoar, da je zagotovljena sanitarna povezava?

Mešalna gred je zasnovana posebej za higiensko uporabo in nameščena v zgornji prirobnici. Oglejte si videoposnetek o čiščenju ali pa za več informacij vzpostavite stik z družbo Alfa Laval.

 

Govorili ste o hidrogeniranju. Kakšen je medij, ki se uporablja za hidratacijo suhih kvasovk v razmnoževalniku? Ali je to samo voda pri sobni temperaturi ali dodajate še druga hranila?

Hidrogeniranje kvasovk se navadno izvaja s čisto tehnološko vodo ali sterilno pivino.

 

Kakšno je priporočeno vrtenje za homogenizacijo? Za čiščenje na mestu (CIP)?

Pri homogenizaciji je vrtenje med razmnoževanjem in shranjevanjem približno 90–100 vrt./min. Med CIP je vrtenje navadno od 50 do 100 vrt./min.

 

Ali za mešala navadno namestite frekvenčne pretvornike?

Da, to je običajna praksa.

 

Kdaj in zakaj je treba prati s kislino? Zakaj se vrednost pH zniža?

Pranje s kislino izboljša mikrobiologijo starejših generacij kvasovk, shranjenih v rezervoarju.  Vrednost pH ni nekaj, kar bi s tehnologijami Alfa Laval merili med skladiščenjem kvasovk. Vendar pa lahko domnevamo, da ob povečani stopnji avtolize razpadejo celične membrane, pri čemer se sproščajo kisle spojine. To lahko povzroči znižanje vrednosti pH.

 

Ali med razmnoževanjem aerirate neprekinjeno ali občasno?

Alfa Laval ponuja procesne rešitve, pri katerih lahko aeracija poteka neprekinjeno ali s prekinitvami.

 

Kako pogosto med razmnoževanjem in skladiščenjem vklapljate in izklapljate mešalo?

Navadno mešala delujejo v ciklu pet minut vklopa in dve minuti izklopa.

 

Ali lahko posredujete več informacij o spodnji opori mešala? Ali so pri vseh velikostih rezervoarjev potrebni spodnji oporniki?

Rezervoarji s prostornino do 50 hl so lahko zasnovani brez spodnje opore.

 

Ali je mešalo Alfa Laval 3 v 1 mogoče vstaviti skozi običajen kontrolni jašek?

Ne, naše mešalo 3 v 1 se ne prilega običajnim kontrolnim jaškom in ga je treba namestiti na ločeno prirobnico.

 

Ali spremljate vsebnost raztopljenega kisika (DO) v tropinah?

Ne, ne spremljamo DO v tropinah, temveč merimo razmnoževanje kvasovk na podlagi padca v °Plato.

 

Ali lahko priporočite tipično hitrost mešanja za rezervoar za shranjevanje kvasovk? Ali je hitrost enaka kot pri mešalu za razmnoževanje?

Da, gre za enako hitrost kot pri razmnoževalniku, ki ima običajno hitrost konice približno 2 m/s (približno 90 vrt./min).

 

Kakšno količino potrebujete, da upravičite naložbo v razmnoževanje kvasovk?

Količina, potrebna za upravičenost naložbe v razmnoževanje, je odvisna od pogostosti razmnoževanja, uporabe kvasovk, cene kvasovk in drugih dejavnikov. Pivovarne, ki proizvajajo količine, večje od 50 khl, navadno razmislijo o naložbi v sistem za razmnoževanje kvasovk.

 

Katera je optimalna vrednost Plato za razmnoževanje?

Alfa Laval priporoča razmnoževanje v enakem okolju kot v fazi fermentacije, ki je navadno 12–16 °Plato.

 

Kako Crabtreejev učinek vpliva na razmnoževanje? Število kvasovk?

Pomembno je, da kvasovke dodamo na koncu logaritemske krivulje rasti, da preprečimo prehod kvasovk v fazo propadanja. Pri razmnoževanju v raztopinah z visoko vsebnostjo sladkorja se zaradi presežka razpoložljive hrane ni mogoče izogniti Crabtreejevemu učinku.

 

Kolikšen je običajni čas rasti, da dosežemo 100 milijonov celic, če cepimo iz bučke SB Carlsberg?

Običajni čas rasti za doseganje 100 milijonov celic je navadno 48 do 72 ur z uporabo bučke SB Carlsberg.

 

Koliko generacij razmnoženih kvasovk boste uporabili, preden začnete znova? Ali vas skrbi, da bi generacije razmnoženih kvasovk sčasoma mutirale?

Pet do deset generacij razmnoženih kvasovk je normalen razpon za ponovno uporabo kvasovk.

 

Kje lahko najdem informacije o velikosti mešal? Zanima nas, ali bi na primer želeli naknadno opremiti obstoječo posodo?

Strokovnjaki za pivovarne Alfa Laval vam lahko zagotovijo informacije o velikosti, ki jih potrebujete. Vzemite si nekaj trenutkov in izpolnite ta obrazec, mi pa vam bomo poslali priporočilo.

 

Ali ste naleteli na pivovarno, ki je iz rezervoarja za shranjevanje kvasovk očistila kisik s CO2, da bi olajšala skladiščenje?

Ne, nismo. CO2 iz rezervoarja očistimo z mešanjem v rezervoarju in znižanjem zgornjega tlaka v rezervoarju.

 

Katere so optimalne temperature za razmnoževanje sevov ale in lager?

Optimalna temperatura za razmnoževanje piva ale je 20 °C, za razmnoževanje piva lager pa 15 °C.

 

Zakaj ni mešala? 

Aktivno mešanje ni potrebno, če neto razmnožena količina ne presega 10 hl. Mešanje, ki ga zagotavlja postopek aeracije, je zadostno.