2024-04-17 Novice o proizvodih

Čistejša industrija z zajemanjem ogljika – prvi nizkocenovni industrijski sistem na svetu

Kemični obrat v Indiji je postal prvi nizkocenovni industrijski obrat za zajemanje in izkoriščanje ogljika na svetu, ki s pomočjo novorazvitega kemičnega topila in ploščnih izmenjevalcev toplote Alfa Laval zajema približno 60.000 ton CO2 na leto.

Okolju prijazen dvojni proizvodni proces

Kemična tovarna, ki je bila prvotno odprta leta 1981, v svojih obratih proizvaja gnojilo amonijev klorid z uporabo odpadnega CO2 iz sosednje tovarne gnojil. Obrat za proizvajanje sode bikarbone z močjo 10 MW pretvarja CO2 v to pomembno sestavino za gospodinjska čistila, steklo in druge izdelke. Zaradi strogega nadzora ima njena soda bikarbona najvišjo oceno kakovosti v industriji.

»CO2 uporabljamo kot surovino za proizvodnjo sode bikarbone. Ko naš prejšnji dobavitelj ni mogel več dobavljati zahtevanih količin, smo preizkusili več rešitev in nazadnje izbrali ta postopek, ki nam omogoča zajemanje in ponovno uporabo lastnega plina CO2. Trenutno ujamemo 174 ton CO2 na dan ali približno 60.000 ton na leto.«

Prehod na CCU prinaša prihranke energije in nižje stroške

Težka industrija se spopada z izzivom zmanjšanja emisij CO2 na raven, ki jo zahteva Pariški sporazum, zato vse hitreje uvaja tehnologijo CCU. Najpogosteje se CO2 iz dimnih plinov in procesnih tokov odstranjuje z uporabo absorpcijskega sistema na osnovi topila, ki zahteva več korakov hlajenja, segrevanja, kondenzacije in ponovnega vrenja, pri čemer se porabijo velike količine energije.

Široka ponudba visoko učinkovitih razstavljivih ploščnih izmenjevalcev (GPHE) Alfa Laval je zasnovana tako, da izpolnjuje energetsko intenzivne zahteve aplikacij CCU. Ploščni izmenjevalniki toplote prihranijo energijo, zmanjšajo stroške in naredijo postopek bolj kompakten ter komercialno izvedljiv, kot je prikazano na spodnji sliki.

Čistejše topilo za trajnostni postopek

V primerjavi z aminom – kemikalijo, ki se najpogosteje uporablja v postopkih zajemanja ogljika – je topilo, ki ga uporablja kemična tovarna, učinkovitejše, cenejše in manj korozivno. Petmesečni pilotni preizkus na Norveškem je pokazal, da je bilo zajetih več kot 25.000 ton CO2, emisije topil pa so znašale le delce na milijardo v primerjavi z delci na milijon pri tradicionalnih topilih. Emisije aerosolov so bile za 80 % nižje od dovoljene meje.

chemical-sovlent-process-TFL.png

Poleg prednosti te tehnologije so ploščni toplotni izmenjevalniki Alfa Laval zasnovani za vrhunsko zanesljivost in zmogljivost v zahtevnih razmerah, pri čemer potrebujejo manj energije in prostora. Ponujajo bistveno višjo toplotno učinkovitost kot tradicionalne rešitve z ovojnico in cevmi ter kompaktno zasnovo, ki je preprosta za namestitev in servisiranje, zato so kot nalašč za te inštalacije.

Učinkovitejše zajemanje CO2

Alfa Laval poleg visoko učinkovitih toplotnih izmenjevalnikov ponuja tudi najširšo paleto tesnil na trgu, ki so odporna proti topilom, uporabljenim v procesu absorpcije. Rešitve družbe Alfa Laval zmanjšujejo potrebo po energiji in hladilni vodi, hkrati pa povečujejo učinkovitost zajemanja CO2 in zmanjšujejo stroške delovanja druge predelovalne opreme.

Več o CCUS

Oznake

Vse
TFL-site-banner640

        

Prednosti

Prihranki emisij

174 ton CO2 na dan ali približno 60.000 ton na leto.

Manjša poraba energije

50 % manjša poraba energije v primerjavi z običajnimi topili.

Tehnološki premik

Prvi nizkocenovni industrijski obrat CCU na svetu.

Alfa Laval GPHE

Alfa-Laval-heat-exchanger-in-carbon-capture.jpg

Obrat uporablja šest srednje velikih ploščnih toplotnih izmenjevalnikov Alfa Laval s tesnili na naslednjih mestih:

  • Hladilnik z neposredno cirkulacijo (DCC)
  • Medstopenjski hladilnik
  • Izmenjevalnik aminov za revno/obsežno uporabo
  • Hladilnik za revno topilo
  • Cirkulacijski hladilnik vode za izpiranje
  • Plinski hladilnik

Sorodna vsebina: