2023-10-31 Novice o proizvodih

Za pivo gre: predelava trajnostnih beljakovin iz izrabljenih pivovarskih zrn

Trajnostni viri visokokakovostnih beljakovin so bistveni za izpolnjevanje vse večjega svetovnega povpraševanja po zdravi, cenovno dostopni in hranljivi hrani. Alfa Laval je zaradi svojega strokovnega znanja na področju beljakovin idealen partner za tehnologijo in rešitve na tem področju.

Inovacije v zadevnih panogah so vznemirljive in napredujejo izjemno hitro, med zadnjimi novinci na trgu pa je podjetje iz ZDA, ki je razvilo trajnostne beljakovine rastlinskega izvora in kot surovino uporablja odpadni proizvod iz pivovarskega procesa. 

Podjetje EverGrain™, hčerinsko podjetje v 100-odstotni lasti svetovnega pivovarskega velikana Anheuser-Busch InBev, je razvilo najsodobnejši postopek za pridobivanje visokokakovostnega beljakovinskega izolata iz izrabljenih zrn, ki ostanejo pri varjenju piva.  

Dobljeni izdelek – EverPro® – se nato živilskim podjetjem prodaja kot sestavina, ki jo lahko vključijo v različne izdelke, vključno s športnimi prehranskimi napitki in kavnimi napitki. Zaradi visoke hranilne vrednosti, blagega okusa in najboljše topnosti v pijačah na trgu je idealen za povečanje vsebnosti beljakovin v različnih kategorijah potrošniških izdelkov. 

»EverPro je hranilno bogat rastlinski protein, ki je trajnostno pridelan iz ječmena, ki ga pridelujejo v ZDA,« pravi Greg Belt, izvršni direktor podjetja EverGrain. »Je popolnoma topen v vodi in čistega okusa, zato je zelo vsestranska sestavina, primerna za številne izdelke, vključno s pijačami, pripravljenimi za pitje in mešanje, kot so beljakovinski napitki in kava, pa tudi smutiji in energijske ploščice.« 

MicrosoftTeams-image (1).png

Podjetje EverGrain, ki v središče svojega delovanja postavlja trajnost, tisto, kar so prej sušili in prodajali kot krmo za živali z nizko vrednostjo, spreminja v trajnostni vir visokokakovostnih, zelo hranljivih beljakovin rastlinskega izvora. 

»S tem najsodobnejšim postopkom lahko izkoristimo skrito hranilno vrednost ječmena, kar nam pomaga ponuditi beljakovino, ki je boljša od tega, kar je trg ponujal doslej,« pravi Steffen Muench, vodja raziskav in razvoja pri podjetju EverGrain. »To pa še ni vse! S predelavo lahko vse to storimo na zemlji, ki jo že imamo – za uporabo vseh hranilnih snovi v ječmenu ne potrebujemo niti enega dodatnega hektarja.« 

Komercialna proizvodnja izdelka EverPro se je začela junija letos v popolnoma novem obratu podjetja EverGrain v St. Louisu v zvezni državi Missouri po več letih raziskav in razvoja v sodelovanju s strokovnjaki iz industrije in raziskovalci. 

Tehnologijo za ločevanje in ravnanje s tekočinami je za sistem dobavilo podjetje Alfa Laval, in sicer šest velikih dekanterjev, sisteme za reverzno osmozo, ventile, črpalke in opremo za čiščenje rezervoarjev. 
EverGrain se še naprej osredotoča na optimizacijo procesov in načrtuje gradnjo pilotnega obrata, v katerem se bodo izboljšali skupni donosi in zmanjšala poraba vode.  

Na zelo konkurenčnem trgu beljakovinskih izolatov je fino prilagajanje ključnega pomena in Alfa Laval je v dobrem položaju, da podjetju EverGrain zagotovi tehnično znanje in izkušnje,« pravi David King, direktor za ločevanje živil pri podjetju Alfa Laval v ZDA. 
»Na področju ločevanja, izparevanja in membran imamo že desetletja strokovnih izkušenj. Lahko jim pomagamo postati tehnološko čim naprednejši in poslovno učinkovitejši, pri čemer jih lahko podpremo s svojimi storitvami in strokovnim znanjem po vsem svetu. 
»To je šele začetek njihove poti. Globalni doseg podjetja AB InBev pomeni, da lahko EverGrain resnično nahrani svet – iz neužitnega odpadnega proizvoda, ki so ga prej sušili in prodajali kot živalsko krmo, ustvarja kakovostne beljakovine.«  

O EverPro® 

EverPro, ki ga je razvilo podjetje za trajnostne sestavine EverGrain iz skupine AB InBev, je prva komercialno dostopna predelana ječmenova beljakovina na svetu. Izdelek EverPro je bil načrtno razvit in znanstveno je dokazano, da ima neprimerljivo večjo topnost in viskoznost kot sirotka ali grah, absorpcija in prebavljivost pa sta vsaj enaki. Zaradi tega se odlično obnese pri uporabi za športne napitke in prehranska dopolnila. Ker je izdelek EverPro izdelan po patentiranem postopku predelave ječmenovih beljakovin iz izrabljenih pivovarskih zrn (BSG), so emisije ogljika manjše, bistvena manjša pa je tudi poraba zemljišč in vode. Torej gre za eno najbolj trajnostnih beljakovin na svetu s certifikatom združenja Upcycled Food Association. Junija letos je v St. Louisu v zvezni državi Missouri začel obratovati prvi velik obrat za proizvodnjo izdelka EverPro.

Oznake

Vse
MicrosoftTeams-image (4)

Tehnološki poudarki

Potencial za predelavo

Upcycling

Izrabljena pivovarska zrna predstavljajo do 85 odstotkov ostankov, ki nastanejo pri varjenju piva. Po eni od ocen se v ZDA vsako leto proizvede do 20 milijard funtov ali približno 10 milijard kilogramov izrabljenega žita kot stranski proizvod pri proizvodnji piva. Med postopkom varjenja se porabi le sladkor iz zrn, medtem ko se preostala vlakna, beljakovine in druge hranilne snovi lahko izločijo in pretvorijo v hrano za ljudi.  

Sorodna vsebina: