2023-11-28 Novice o proizvodih

Alfa Laval in partnerji razvijajo visokozmogljive polnilne postaje za vodik

Podjetje Alfa Laval je združilo moči z osmimi drugimi industrijskimi podjetji pri razvoju visokozmogljivih vodikovih polnilnih postaj za težka vozila (tovornjake in avtobuse). Projekt je del programa EU za financiranje raziskav in inovacij OBZORJE Evropa (HORIZON Europe), ki je namenjen boju proti podnebnim spremembam, doseganju ciljev trajnostnega razvoja ter spodbujanju konkurenčnosti in rasti EU.

 

  • Sodelovalni projekt je osredotočen na razvoj in testiranje dobro delujočega demonstracijskega sistema vodikovih črpalk za podporo prehodu prometnega sektorja s fosilnih goriv na bolj trajnostne vire energije, kot je vodik.

     

  • Cilj je razviti postaje, ki lahko varno napolnijo 100 kg vodika v manj kot 10 minutah, kar je velik izziv za toplotni izmenjevalnik, saj je treba vodik pred vbrizganjem v rezervoar vozila ohladiti na –30 °C.

     

  • Dejavnosti raziskav in razvoja ter izdelavo prototipov za prototipne postaje visoke zmogljivosti bo v celoti financirala EU, projekt pa bo predvidoma trajal štiri leta, od leta 2023 do 2027, in bo zajemal razvoj od koncepta do dveh delujočih demonstracijskih postaj.

Pri projektu sodelujejo Alfa Laval in ključni akterji v industriji: ENGIE, HRS, FAURECIA, LAUDA, ZBT, EMERSON, TESCOM, BENKEI, pričakuje pa se, da bo močno spodbudil trg vodikove mobilnosti. Sodelovanje podjetja Alfa Laval v konzorciju bo dalo koristen vpogled in zagotovilo, da bodo toplotni izmenjevalniki v celoti ustrezali zahtevam industrije.


Ali ste vedeli, da …
se je Evropa odločila, da bo od leta 2030 v vsakem večjem mestu postavila polnilne postaje za vodik.

 

 

Oznake

Vse

Sorodna vsebina: