2022-06-16 Novice o proizvodih

Izrabljeno kuhinjsko olje postane biogorivo

Zahteve po novih okolju prijaznih gorivih hitro naraščajo. Španskemu podjetju Bionor je uspelo potencialno nevaren odpadni proizvod spremeniti v biodizel.

 

Medtem ko potrebe po prevozu blaga in ljudi po svetu še naprej naraščajo, se raziskovalci trudijo najti nove vrste goriv, ki ne škodujejo okolju. Raziskave in razvoj alternativnih goriv, kot so različna biogoriva, so v polnem teku, in čeprav je razvoj biogoriv naletel na številne ovire, se zdaj zdi, da se industrija čisti in da se pojavljajo nove, inovativne in trajnostne rešitve.

Eden od primerov je biodizel, predelan iz stranskih in odpadnih proizvodov. Špansko podjetje Bionor Transformación SA daje dober zgled za prihodnost, saj proizvaja biodizel iz potencialno nevarnega rabljenega kuhinjskega olja.

Rabljeno olje je problem, pravi Alfonso Ausin, predsednik in izvršni direktor podjetja Bionor. "To so odpadki, ki jih je treba zbirati."

Če se ne zbira, se izrabljeno olje običajno odvrže v kanalizacijo, pravi Ausin. "Potem ko je vir hrane za škodljivce, se sčasoma znajde v čistilnih napravah, olje pa je eden najtežjih proizvodov za obdelavo in odstranjevanje v teh napravah. Zato je uporaba izrabljenega olja za proizvodnjo biodizla okolju zelo prijazna."
Ausin pravi, da je letna poraba izrabljenega jedilnega olja v Bionorjevi tovarni enaka približno 80.000 tonam olja.

Družba Bionor je bila ustanovljena leta 2000 in je v 25-odstotni lasti javnega sektorja ter v 75-odstotni lasti zasebnih podjetij. Tovarna za proizvodnjo biodizla v Berantevilli v regiji Álava na severu Španije je bila odprta maja 2003. Danes proizvede 30.000 ton biodizla letno. Zaposluje 20 ljudi. Podjetje ima zdaj več kot 70 distribucijskih mest na bencinskih servisih in štiri ekskluzivne območne distributerje, ki so vsi označeni z blagovno znamko Bionor MX 15-Via Oil.

Bionor je eno redkih podjetij, ki za proizvodnjo biodizla uporablja rabljeno olje.

Za to obstajata dva razloga, pravi Ausin. "Prvič, zaloga rabljenega olja je omejena, poleg tega pa se ne zbere vse uporabljeno olje. Drugi razlog je, da je za proizvodnjo sprejemljivega biodizla iz uporabljenega olja potrebna veliko večja količina tehnologije in naložb kot za proizvodnjo deviškega olja."

Zbiranje rabljenega olja je osredotočeno na dve glavni področji: gostinstvo in domači sektor. Skoraj vse španske restavracije imajo vzpostavljen sistem zbiranja, vendar je domača industrija zbiranja še v povojih. Olje zbirajo predvsem manjša podjetja, ki se dogovarjajo neposredno z restavracijami, bari, šolami, tovarniškimi menzami itd. Čeprav je podjetje Bionor začelo kot predelovalec biodizla, se je odločilo, da bo delovalo na vseh področjih.

Ni dovolj, da smo samo proizvajalci, pravi Ausin. "Tako kot je podjetje Bionor šlo naprej, da bi postalo distributerji, moramo iti nazaj, da bi postali zbiralci. Prehajamo na področje zbiranja olja, zato ne kupujemo le od drugih zbiralcev, temveč se zdaj ukvarjamo tudi s prevzemom več podjetij za zbiranje."

Podjetje BIONOR je bilo ustanovljeno bolj kot okoljsko kot energetsko podjetje. Njegov prvotni namen je bil poskrbeti za zbrano rabljeno kuhinjsko olje. "Morali smo se odločiti, kaj bomo z njim naredili," pravi Ausin. "Odgovor je bil biodizel in za to smo ustanovili podjetje."

V skladu s tem je vpliv podjetja na okolje zelo občutljiva zadeva.

Najprej, pravi Ausin, "gre za industrijo, ki se ukvarja z okoljskimi vprašanji, zato moramo začeti s tem, da sami dajemo zgled.

Glavni vplivi na okolje so na primer voda, ki se uporablja v procesu. Ta voda ima kemijsko potrebo po kisiku 15.000 ppm in preden jo je mogoče izpustiti v reko, jo je treba zmanjšati na 100, kar je velik izziv. Drugi dve glavni točki sta zmanjšanje porabe vode s ponovno uporabo vode, da bi čim bolj zmanjšali porabo čiste vode, in izboljšave procesa, da bi zmanjšali porabo katalizatorjev in metanola, ki sta draga in zelo onesnažujoča."

Alfa Laval sodeluje od samega začetka, saj dobavlja opremo in strokovno znanje o procesih.

Kar zadeva opremo, pravi Ausin, "ni skrivnost, da je Alfa Laval v svetu tehničnih in kemičnih strojev za nafto prava številka 1. To vsekakor velja za opremo, ki jo uporabljamo v našem obratu. Kar zadeva ljudi, je naš vtis izjemno ugoden. To še posebej velja za komercialno osebje in osebje za projektiranje, ki je z nami sodelovalo pri ugotavljanju začetnih težav.

NA VPRAŠANJE O PRIHODNOSTI biogoriv na splošno in biodizla posebej, Ausin ne želi napovedovati. "Za napovedovanje bi potrebovali kristalno kroglo," pravi. "To je nastajajoča panoga in pravila igre še niso določena. Prav tako ne vemo, kdo so igralci. Še vedno ni jasno, kakšne okoljske pomanjkljivosti lahko imajo uporabljene surovine. To so nemirni časi, vendar je to lahko celo pozitivno, saj se bodo izločili nekateri igralci in ostali bodo le najboljši. Če me vprašate, ali bo leta 2020 obstajala industrija biogoriv, vam odgovorim, da zagotovo. Na tej poti bo veliko vzponov in padcev, preživeli pa bodo le dobri, dobro umeščeni in pravilno dimenzionirani projekti, opremljeni z ustrezno logistiko in zadostnimi finančnimi sredstvi."

Soočanje z izzivom

Alfa Laval je od leta 2003 prednostni dobavitelj španskega podjetja Bionor. "Sprva smo dobavljali samo toplotne izmenjevalnike," pravi Isaías Vinaroz, vodja segmenta biodizel, olja in beljakovine pri podjetju Alfa Laval Iberia. "Toda na podlagi poznavanja njihovih procesov smo lahko rešili nekatere težave v procesu in od takrat sodelujemo z družbo Bionor tako pri toplotnih kot pri separacijskih rešitvah."

Glavni izziv v Bionorjevem obratu za proizvodnjo biodizla je bil nedvomno doseči sprejemljivo kakovost biodizla iz uporabljenega jedilnega olja - surovine, ki iz dneva v dan spreminja svoje lastnosti.

Največji izziv je sprejeti to stalno heterogenost in jo spremeniti v dober končni izdelek, pravi Alfonso Ausin, predsednik in izvršni direktor podjetja Bionor. "To zahteva veliko dela. Potrebno je veliko predhodne obdelave in veliko ločevanja s centrifugami. Prav to je izziv, ki smo ga rešili z uporabo opreme Alfa Laval."

Alfa Laval je podjetju Bionor do danes poleg dekanterjev in mešalnikov dobavil 10 separatorjev in veliko toplotnih izmenjevalnikov. Oprema je omogočila večjo zanesljivost in daljši čas obratovanja ter boljši donos in manj odpadkov.

Z našo opremo lahko podjetje Bionor na več načinov prihrani pri stroških, pravi Vinaroz. "Uporabljajo na primer naše spiralne kondenzatorje za zmanjšanje porabe metanola. Z uporabo naših separatorjev za ločevanje glicerina povečajo donos svojega obrata, z uporabo naših mešalnikov pa lahko zmanjšajo količino vode, ki jo porabijo za pranje biodizla."

Ena od prednosti sodelovanja z družbo Alfa Laval, pravi Ausin, "je, kako dobro sodelujemo. To je razlika med sodelovanjem z dobaviteljem strojev in dobaviteljem rešitev."

Oznake

Vse

Sorodna vsebina: