Arla Foods poveča proizvodnjo za 25 % z le 2 % več energije

V samo dveh letih je obrat Arla Foods v Rødkærsbro na Danskem povečal svojo proizvodnjo za 25 %, pri tem pa porabil le 2 % več energije. Skoraj 300 črpalk Alfa Laval je podjetju Arla Foods pomagalo doseči te izboljšave.

DATUM 2023-11-28

Proizvodnja poteka 24 ur na dan, 7 dni na teden in 365 dni na leto. Neprekinjena proizvodnja v obratu za proizvodnjo mocarele podjetja Arla Foods na Danskem je zato ključna.

V samo dveh letih je obrat povečal svojo proizvodnjo za 25 %, pri tem pa porabil le 2 % več energije. Skoraj 300 črpalk Alfa Laval je družbi Arla Foods pomagalo pri izvedbi izboljšav. Podjetje Arla Foods ima več kot 16.000 zaposlenih in je v letu 2010 doseglo 49,0 milijard DKK čistega prometa. 

Medtem ko se njene lastne mlečne blagovne znamke (kot so Arla, Lurpack in Castello) prodajajo v več kot 100 državah, Arla Foods proizvaja tudi mlečne izdelke za svoje stranke po vsej Evropi, na Bližnjem vzhodu, Japonskem in v Aziji. Leta 1989 zgrajeni obrat za proizvodnjo sira mocarela v Rødkærsbro na Danskem deluje skoraj neprekinjeno in ima proizvodno zmogljivost več kot 60 000 ton sira mocarela, sira za pico in drobljenega sira na leto.  

Obrat v Rødkærsbro je certificiran po standardih ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 in British Retail Consortium. Po besedah vodje inženiringa v obratu Rødkærsbro Pera Hansena: "Naš obrat za proizvodnjo sira mocarela je eden največjih v Evropi. V letu 2011 bomo proizvedli približno 63.000 ton mocarele, kar je 25 % več kot pred dvema letoma. Hkrati pa smo porabili le 2 % več energije." Za doseganje velikega obsega proizvodnje mlečnih izdelkov ob hkratni manjši porabi energije za njihovo proizvodnjo sta potrebna pametno razmišljanje in tehnologija. Arla Foods nenehno izboljšuje svojo proizvodnjo z optimizacijo procesov. Eno od osrednjih področij je skrajševanje časa zastojev pri izvajanju postopkov čiščenja na mestu (CIP). Od leta 2008 je obratu uspelo zmanjšati potrebo po CIP s sedmih na teden na samo pet - vse to brez večjih naložb v nove tehnologije, pri čemer še vedno izpolnjuje enako visoke standarde kakovosti.

Per Hansen pojasnjuje: "Ko smo začeli, smo CIP izvajali sedemkrat na teden. Danes CIP izvajamo le petkrat na teden. V časovnem smislu je to pomenilo, da smo dodali 10 ur več razpoložljivega proizvodnega časa na teden." V obratu vsak teden v mocarelo predelajo 12 700 ton surovega mleka. To ne zahteva le čim manjše število izpadov. V obratu je treba uporabljati tudi približno 300 črpalk, od katerih jih več kot 90 % izdeluje podjetje Alfa Laval. Per Hansen pravi: "Črpalke in predelovalne tehnologije Alfa Laval so imele pomembno vlogo pri povečanju naše proizvodnje in energetske učinkovitosti." Tetra Pak, partner v zavezništvu Alfa Laval, je glavni dobavitelj predelovalne opreme za Arlin obrat v Rödkearsbro.

Dodali smo 10 ur več razpoložljivega proizvodnega časa na teden."

Torben Bertelsen, vodja ključnih strank pri podjetju Tetra Pak, pravi: "Zmanjšanje CIP v obratu Rødkærsbro, ki deluje 24/7, je pomenilo izpolnitev posebnih zahtev, povezanih s procesom in njegovimi sestavnimi deli. Na primer zagotavljanje nizke porabe energije pri enotah, kot so črpalke, ohranjanje izjemno visoke zanesljivosti delovanja ter odziven pristop k načrtovanju vzdrževanja in servisa. "To pomeni skrajšanje časa za servisiranje objekta med načrtovanimi postanki," nadaljuje Bertelsen. "Za zagotavljanje učinkovitosti so na primer črpalke in ventili na zalogi. Tako lahko ob načrtovani zaustavitvi za CIP hitro zamenjamo črpalke in ventile, ne da bi pri tem tvegali zaustavitev obratovanja. To omogoča stalno vzdrževanje in servisiranje."

Obrat za proizvodnjo mocarele družbe Arla Foods na Danskem

Vodja inženiringa v podjetju Arla Foods Per Hansen v enem največjih evropskih obratov za proizvodnjo sira mozzarella.