2024-01-24 Novice o proizvodih
To je to: izboljšanje učinkovitosti pri varjenju kraft piv
Ko je neodvisna pivovarna v severni Evropi želela zamenjati toplotni izmenjevalnik, ki ga je uporabljala za hlajenje pivine – osrednji del pivovarskih postopkov – je izbrala H4 iz linije Hygienic družbe Alfa Laval. Svoje značilno pivo z divjimi kvasovkami zdaj proizvajajo ob večji higieni in učinkovitosti kot kdaj koli prej
Od začetka proizvodnje leta 2012 se ta pivovarna osredotoča predvsem na piva, fermentirana z divjimi kvasovkami in bakterijami. Vsa vsebujejo 100-odstotno naravne sestavine, številna so ekološka, večina pa je tudi veganskih. Približno 30 % proizvodnje pivovarne izvozijo na Japonsko, v Italijo in Španijo, preostalih 70 % pa prodajo na domačem trgu.
»Med pandemijo se je povpraševanje v pivovarstvu zmanjšalo in si še ni popolnoma opomoglo,« pravi pivovar, »vendar se postopoma vračamo na raven pred pandemijo. Dobra novica je, da je trenutni trend naravno pridelanih, pristnih in zanimivih izdelkov enako pomemben pri pivu kot na drugih področjih življenja. Ljudje želijo pravo ponudbo in to jim tudi zagotavljamo.«
Higiena je najpomembnejša prednostna naloga
Pri vseh postopkih varjenja piva je higiena najpomembnejša prednostna naloga. »Razlog je preprost,« pojasnjuje pivovar. »Če je pivo kontaminirano, ga ni mogoče uporabiti, kar pomeni, da so čas, denar in izdelek izgubljeni. Zato izvajamo vse možne ukrepe za preprečevanje kontaminacije, na primer s skrbnim čiščenjem opreme med posameznimi serijami proizvodnje in, če je mogoče, z zaprtim sistemom, da preprečimo stik ljudi z izdelkom.«
Ko je pivovarna začela preučevati možnosti za novi toplotni izmenjevalnik, je bilo upoštevanje higiene samoumevno, vendar ni bil edini dejavnik. Prav tako so želeli izboljšati učinkovitost. »Že desetletje smo uporabljali isti toplotni izmenjevalnik in nismo bili povsem zadovoljni z njegovo učinkovitostjo hlajenja,« pojasnjuje pivovar. »Poleg tega je bila naša poraba energije visoka, zlasti v poletnih mesecih, ko je hladilna voda, ki vstopa v sistem, toplejša. To je pomenilo, da je moral toplotni izmenjevalnik delovati pri nizki hitrosti, kar je upočasnilo proces. Upali smo, da bomo našli novega, ki nam bo pomagal rešiti te težave.«
Izpolnjevanje in preseganje pričakovanj
Kot pove že ime serije, je higiena ključnega pomena pri zasnovi modela Alfa Laval H4. Po več kot letu dni uporabe novega toplotnega izmenjevalnika pivovar potrjuje: »Plošče je res zelo enostavno čistiti! Odkar smo ga začeli uporabljati, nismo imeli nobenih težav s čiščenjem ali kontaminacijo.«
Nova oprema je za 25 % skrajšala čas hlajenja pivine in močno zmanjšala porabo vode. Prihranili smo tudi veliko energije, saj je temperatura izhodne vode višja, zato potrebujemo manj energije za pripravo vode za varjenje.
Pri drugih merilih so bila pričakovanja pivovarne dejansko presežena: »Nova oprema je za 25 % skrajšala čas hlajenja pivine in močno zmanjšala porabo vode. Prihranili smo tudi veliko energije, saj je temperatura izhodne vode višja, zato potrebujemo manj energije za pripravo vode za varjenje.«
Po navedbah družbe Alfa Laval so te prednosti posledica tudi nove zasnove plošč, ki optimizira porazdelitev pretoka in izboljša učinkovitost prenosa toplote, kar omogoča zmanjšanje porabe vode, čistilnih sredstev in energije.
Kakovostni izdelki in ekipa, ki je vedno v pomoč
Pivovarna upa, da bo v prihodnjih letih lahko vlagala v drugo predelovalno opremo Alfa Laval. »Visokokakovostni izdelki so seveda glavni razlog za izbiro izdelkov Alfa Laval,« pravi, »vendar so pomembne tudi druge zadeve. Na primer dobri stiki z ljudmi, da se lahko po potrebi zanesemo nanje za hitro tehnično podporo. Ekipa Alfa Laval nam je bila v veliko pomoč na vsakem koraku, kar kot majhno podjetje zelo cenimo.«
Oznake
VseČas delovanja
Skrajšan čas hlajenja pivine za 25 %
Manjša poraba energije
Velik prihranek energije
Manjša poraba vode
Občutno manjša poraba vode