2024-05-02 Novice o proizvodih

Čistilna naprava v Hongkongu izboljšuje energetsko učinkovitost in zmanjšuje emisije ogljika z nadgradnjo dekanterja

Pri odločitvi hongkonškega oddelka za kanalizacijo, da bo nadgradil tehnologijo centrifugalnih dekanterjev v čistilni napravi Sha Tin, je bil osrednji poudarek na energetski učinkovitosti; ta je bila ključna pri izbiri sistema ALDEC G3 VecFlow™ družbe Alfa Laval za dosego tega cilja.

Čistilna naprava Sha Tin leži ob ustju reke Shing Mun in obsega 28 hektarjev. Upravlja jo oddelek za kanalizacijo in oskrbuje 700.000 prebivalcev, pri čemer proizvede približno 280.000 m3 odpadnega materiala na dan in skupno 120 ton blata na dan. 

Zamenjava dveh dekanterjev Alfa Laval ALDEC 706 z modeli ALDEC G3 VecFlow za dehidracijo blata v letu 2020 zdaj zagotavlja 40-odstotno zmanjšanje porabe energije in znižuje skupne emisije CO2 za 285 ton letno kot del stalne trajnostne strategije na lokaciji Sha Tin.  

»Od leta 1998 smo na dobri poti, da spremenimo podobo čiščenja odpadnih voda, s čimer želimo izboljšati kakovost vode in optimizirati delovanje,« pravi tiskovni predstavnik čistilne naprave Sha Tin. »V 80. letih prejšnjega stoletja smo imeli spomladi težave z rdečo plimo; to so alge rdečkaste barve, ki lahko povzročijo zdravstvene težave.« 

Nedavne omejitve oskrbe s sladko vodo v Hongkongu so čistilno napravo Sha Tin spodbudile k intenzivnemu preučevanju, kako optimizirati porabo energije in proizvodnjo odpadnega materiala, da bi čim bolj zmanjšali vpliv na okolje.  

»Izboljšanje energetske učinkovitosti našega delovanja z dekanterji Alfa Laval, zmanjšanje porabe električne energije v celotnem procesu čiščenja odpadnih voda in proizvodnja električne energije iz bioplina, proizvedenega v digestorjih na kraju samem, so nekateri od ukrepov, ki smo jih sprejeli za zmanjšanje našega vpliva na okolje in emisij ogljika,« zaključuje predstavnik čistilne naprave Sha Tin. 

shutterstock_1667547325.jpg

»Na tej lokaciji imamo osem strojev za dehidracijo in pet strojev za zgoščevanje,« pojasnjuje regionalni vodja prodaje Raymond Yau. »Stranka je v postopku nadgradnje. Doslej so dva stroja za dehidracijo zamenjali s sistemom ALDEC G3 VecFlow. Polnilna enota VecFlow vbrizgava blato na način, ki minimalno vpliva na pretok v posodi dekanterja; turbulenco zmanjša za več kot 44 % in zmanjša skupno porabo energije.« 

»Zanimivo je, da imamo na tej lokaciji stare stroje, novo vitko napravo G3 in VecFlow, tako da jih lahko primerjamo,« nadaljuje Steen Rosenbom, globalni prodajni oddelek za vodo in odpadke, BU Decanters. »Raymond je s to stranko v preteklih letih vzpostavil odličen odnos, ki nam je omogočil podrobne meritve. Zdaj, ko smo analizirali rezultate, lahko vidimo 40-odstotni prihranek energije in rahlo izboljšanje suhosti pogače, vendar je za stranko glavno gonilo prihranek energije zaradi nadgradnje dekanterja s tehnologijo VecFlow.« 

Zaradi varčevanja z električno energijo dekanter porabi le 5 % električne energije, proizvedene v obratu za soproizvodnjo toplote in električne energije (CHP), v kateri zgoreva bioplin, zbran med postopkom obdelave blata. 

»Proizvodnja električne energije iz soproizvodnje ne zadostuje za celoten obrat, vendar zmanjšanje porabe energije dekanterjev za 40 % prispeva k zmanjšanju skupnih potreb po energiji, kar pomeni prihranek denarja in zmanjšanje emisij CO2,« sklene Steen. 

V okviru širšega poudarka na trajnosti v čistilni napravi Sha Tin vsak dan z uporabo tehnologij filtriranja, membran in reverzne osmoze ponovno pridobimo do 1000 m3 očiščene odpadne vode v čistilni napravi. Čeprav ta voda ni primerna za pitje, se v sistem dovaja za druge potrebe, kot so čiščenje, namakanje in redčenje kemikalij. 

Oznake

Vse
MicrosoftTeams-image (9)

        

Prihranki emisij

cleantech emission savings

Z 20-odstotnim zmanjšanjem porabe energije je rešitev Aldec VecFlow emisije ekvivalenta CO2 zmanjšala za 285 ton.  

Skupni stroški lastništva

cleantech cost savings

Skupno znižanje porabe energije in polimerov se je zmanjšalo za več kot 20 %, čas povračila naložbe v VecFlow pa je krajši od dveh let. S tem so se skupni stroški lastništva znižali za približno 10 %.

Sorodna vsebina: