2023-10-17 Novice o proizvodih

Prihranki vode in energije se povrnejo v samo štirih mesecih

Proizvodni obrati vodilnega južnoafriškega proizvajalca sladoleda so se desetletja širili, pri čemer so uporabljali različne dobavitelje komponent, servisiranje in vzdrževanje pa sta bila precej kompleksna, dolgotrajna in z drago zalogo številnih nadomestnih delov. V okviru strategije nadgradnje je podjetje želelo uporabljati proizvodno opremo samo enega dobavitelja in vlagati v opremo, ki bi mu omogočila izpolnjevanje trajnostnih ciljev podjetja, vključno z varčevanjem z vodo, energijo in zmanjšanjem ogljičnega odtisa. Prvi korak je bila zamenjava desetih ventilov z ventili Alfa Laval, nameščenimi s pokrovčki ThinkTop, ki bodo vsako leto prihranili 165.000 litrov tekočine za CIP ter s tem tudi stroške in energijo.

Standardizacija prihrani stroške in poenostavi vzdrževanje

Ko se je vodilni južnoafriški proizvajalec sladoleda odločil poenostaviti in nadgraditi svojo proizvodno opremo, se je obrnil na svojega dolgoletnega servisnega partnerja IPS (Innovative Processing Solutions), da bi ocenil trenutno postavitev in načrtoval pravo pot naprej. Standardizacija je postala ključna beseda pri projektu nadgradnje poleg strogih zahtev glede higienske učinkovitosti in visoke zanesljivosti. Po začetni oceni je podjetje IPS predlagalo, da bi nadgradnja temeljila na komponentah Alfa Laval, da bi povečali učinkovitost pri vsakodnevni proizvodnji in vzdrževalnih postopkih. Predlagana rešitev je bila za stranko zanimiva, zato je podjetje IPS v prvem koraku zamenjalo deset ventilov z ventili Unique Mixproof podjetja Alfa Laval, vsak s pokrovčkom ThinkTop za optimizacijo čiščenja na mestu. Poleg tega je proizvajalec sladoleda s podjetjem IPS kot pooblaščenim servisnim partnerjem za komponente Alfa Laval dobil enostaven dostop do originalnih nadomestnih delov, dobro zamišljenega načrta vzdrževanja in hitre tehnične podpore, da bi se izognil dragim izpadom. »Ponosni smo, da lahko podpremo rast enega vodilnih proizvajalcev sladoleda na svetu. Tesno partnerstvo s podjetjem Alfa Laval nam omogoča, da za stranko naredimo res ogromno pri doseganju njenih ciljev, ki so bolj standardizirana in učinkovita proizvodna oprema, nižji stroški vzdrževanja in bolj trajnostna proizvodnja sladoleda,« pravi Hulisani Mudau, tehnični direktor v podjetju IPS.

 

optimize-ensure-competetive-edge.jpg

 

Vsakoletni prihranek 165.000 litrov vode za CIP Podjetje IPS je za oceno prihrankov vode in energije nove opreme uporabilo kalkulator Joules podjetja Alfa Laval. V primerjavi s predhodno rešitvijo naj bi nova postavitev vsako leto prihranila 165.000 litrov vode, kar pomeni prihranek v višini 70.000 EUR, vključno z nižjimi stroški energije in kemikalij. Poleg tega se znižajo tudi stroški ravnanja z odpadno vodo, vendar to sploh ni vključeno v izračune. »Joules je odlično orodje za izračun prihrankov pred dejansko naložbo. Z orodjem Joules smo dokumentirali potencialne prihranke različnih rešitev, kar je bil dragocen prispevek k procesu odločanja o strategiji nadgradnje obrata,« je dejal Hulisani Mudau. Prihranki vode pomenijo občutne prihranke pri porabi energije za črpanje ter prihranke pri stroških nakupa vode, kemikalij in energije. Hkrati se zmanjša obremenitev čistilnih naprav za odpadne vode. Na podlagi pozitivnih izkušenj s prvimi posodobitvami proizvodnje se bo projekt nadgradnje nadaljeval tudi v prihodnjih letih z namenom nenehnega dviga produktivnosti, znižanja stroškov vzdrževanja ter doseganja prihrankov pri porabi vode in energije.

Dejstva o rešitvi

Na deset ventilov DN50 Unique Mixproof je nameščen ventil Alfa Laval V70 ThinkTop, ki zmanjša porabo vode med postopki CIP za do 90 %, hkrati pa s potrditvijo čiščenja zmanjša tveganje kontaminacije. Prihranki pri tekočinah CIP se neposredno odražajo v občutnih prihrankih energije in stroškov za ogrevanje vode, črpanje in čiščenje odpadne vode ter v manjši uporabi kemikalij. Preprosta in trajnostna nadgradnja, ki se je v tem primeru povrnila v samo štirih mesecih ter obljublja dolgo in zanesljivo življenjsko dobo.

Oznake

Vse
Ice cream scoops in bowls

        

Poudarek na inovacijah

        

Water_savings_pos_solid.png

 

165.000 litrov prihranjene vode na leto

cleantech_cost_savings.jpg

 

70.000 EUR prihrankov, vključno z nižjimi stroški energije in kemikalij

 

Emission-savings-pos-(CO2-e).png

Zmanjšanje emisij CO2 za 5 ton letno

Sorodna vsebina: