2023-12-12 Novice o proizvodih

Ogljično nevtralna energija s Qpinch in toplotnimi izmenjevalci AlfaCond

Razstavljivi oz. vijačeni izmenjevalci toplote Alfa Laval AlfaCond podpirajo tehnologijo Qpinch za predelavo preostale toplote v ponovno uporabno energijo – zmagovalno sodelovanje za doseganje najboljših rezultatov pri energetski učinkovitosti velikega obsega v težki industriji.

S podporo specializirane tehnologije za prenos toplote podjetja Alfa Laval je podjetje Qpinch lahko dopolnilo svoje postopke in zagotovilo vrhunsko rešitev za ponovno uporabo odpadne toplote. To belgijsko podjetje za predelavo odpadne toplote lahko zdaj s pomočjo razstavljivih zmenjevalcev Alfa Laval poskrbi, da je njihov proces v industrijskem okolju čim bolj učinkovit. Kombinacija strokovnega znanja podjetja Alfa Laval s področja prenosa toplote z edinstveno rešitvijo Qpinch za predelavo odpadne toplote v dragoceno procesno toploto je prineslo višjo učinkovitost tudi v najzahtevnejših panogah.

Rekuperacija vse razpoložljive odpadne toplote in njena pretvorba v ogljično nevtralno procesno toploto ni preprosta naloga. Zahteva različne tehnične rešitve in veliko strokovnega znanja. Podjetje Qpinch in njegova tehnologija QHT (Qpinch Heat Transformer) sta revolucionarno spremenila ta koncept in omogočila, da se tudi pri najzahtevnejših vrstah uporabe poveča energetska učinkovitost, odpadki pa spremenijo v oprijemljiv dobiček.

Ker njegovo poslovanje še naprej raste, so se obrnili na podjetje Alfa Laval za podporo pri nadgradnji svoje rešitve z laboratorijske ravni na industrijsko. Poiskati so morali zasnovo toplotnega izmenjevalnika, ki bi ustrezal novim zahtevam, ne da bi pri tem ogrozili zmogljivost in zanesljivost obstoječega izdelka.


Vsaka enota Qpinch je zasnovana z veliko toplotnimi izmenjevalniki, zato smo se odločili, da v postopke načrtovanja vključimo podjetje Alfa Laval. Ker imajo ogromno znanja o prenosu toplote, vemo, da so naše enote energetsko najučinkovitejša možnost.
Wouter Ducheyne, Qpinch   

Toplotni prenosnik Qpinch navdihuje naravni energetski sistem, saj posnema cikel ATP/ADP, ki ga najdemo v živih celicah. Tehnologija Qpinch uporablja anorgansko reverzibilno reakcijo, ki vključuje fosforno kislino za ustvarjanje visokih procesnih temperatur. Ta kemijska reakcija poteka v zaprti zanki med dvema reaktorjema. Na hladni strani reaktorja je fosforna kislina posredno izpostavljena odpadni toploti, ki sproži endotermno reakcijo. Ta reakcija povzroči oligomerizacijo kisline (iz monomera v dimer) in tako prestreže odpadno toploto. Dimerna fosforna kislina se nato prenese v drugi reaktor (na vroči strani), kjer se kislina vrne v monomerno stanje. Ta reakcija je eksotermna in ustvarja toploto, ki jo je mogoče znova uporabiti v procesu. Povedano preprosteje, sistem QHT je zasnovan za rekuperacijo ostanka toplote, ki je enaka ali višja od 80 °C, in jo pri temperaturah do 210 °C pretvori v uporabno procesno toploto. Pri tem uporablja fizikalno-kemijski proces, ki zahteva minimalen vnos električne energije.

 

qpinch-case-banner_640.jpg

Alfa Laval vsaki enoti Qpinch doda pomemben prispevek z zagotavljanjem rešitev za prenos toplote, ki so prilagojene njihovim edinstvenim zahtevam. Učinkovitost toplotnega prenosnika Qpinch je odvisna od temperature in tlaka kondenzacije. Nižja sta temperatura in tlak, učinkovitejši je postopek. V tem primeru je bila kot najučinkovitejša možnost izbran Alfa Laval AlfaCond, saj je posebej zasnovan za kondenzacijo v vakuumu. To pomeni, da so lahko vzdrževali optimalno raven tlaka in temperature ter tako zvišali zanesljivost in zmogljivost za svoje stranke. To partnerstvo, ki je predstavljajo izziv za meje regulacije temperature, je obema podjetjema omogočilo, da združita svoje znanje in postavita nova merila na svojih področjih.

Partnerstva s podjetjem Qpinch smo zelo veseli, saj nam ponuja odlično priložnost za podporo učinkovitim rešitvam za rekuperacijo odpadne toplote za poznejšo ponovno uporabo.
Julien Gennetier, Alfa Laval

Oznake

Vse
qpinch-case-banner 640

        

Dejstva:

AlfaCond je ploščni površinski kondenzator, zasnovan za kondenzacijo v vakuumu. Z uporabo polvarjene tehnologije Alfa Laval se lahko para kondenzira v varjenem kanalu, hladilni medij pa lahko prehaja skozi kanal s tesnili.

Prednosti sistema AlfaCond:

  • Izbirno podhlajevanje kondenzata in plinov, ki ne kondenzirajo
  • Prilagodljiva konfiguracija – območje prenosa toplote je mogoče prilagoditi
  • Preprosta namestitev – kompaktna zasnova
  • Visoka uporabnost – preprosto odpiranje za pregled in čiščenje ter čiščenje s postopkom CIP
  • Dostop do globalnega storitvenega omrežja podjetja Alfa Laval

Sorodna vsebina: