2023-03-13 Novice o proizvodih

Kompaktna naprava AlfaCond varčuje s paro in zmanjšuje stroške vzdrževanja

V papirnici Sappi Maastricht na Nizozemskem so morali zamenjati cevni toplotni izmenjevalnik, ki je pogosto puščal. Poleg tega je bil težko dostopen in drag za vzdrževanje. AlfaCond je rešil te težave.

Sappi paper mill installation 640x360.jpg

"Navdušeni smo nad tem, kako globok vakuum dosežemo z napravo AlfaCond 400," pravi Peter Pijpers, vodja tehnologije in inženiringa Sappi, tovarna Maastricht. "Povečali smo količino pridobljene pare za uporabo v sušilnem delu papirnega stroja, kar je bilo več, kot smo pričakovali. Vzdrževanje je mnogo lažje in cenejše."

90.000 EUR odpadnega kondenzata

Vodilni proizvajalec papirja Sappi se je prvotno obrnil na družbo Alfa Laval, ker se je življenjska doba sušilnega dela njihovega cevnega kondenzatorja iztekla. Pogosto je puščal, vsako puščanje pa je pomenilo zamašene cevi, zmanjšano površino, izgubo podtlaka in kondenzat, ki je dobesedno odtekel v odtok, namesto da bi se uporabil za proizvodnjo pare za proces sušenja v papirnici.

Sappi običajno proizvede 4 tone kondenzata na uro. V zadnjem letu delovanja cevnega toplotnega izmenjevalnika je šlo za devet mesecev kondenzata v nič. Tudi če upoštevamo Sappijeve nizke stroške pare, je izguba znašala približno 90.000 EUR. AlfaCond je rešil težavo.

Kompaktna rešitev

Družba Sappi je iskala tudi kompaktno rešitev. Stari cevni kondenzator je bil nameščen v ozkem hodniku v pritličju, kar je zelo oteževalo dostop za čiščenje in servisiranje. Novi toplotni izmenjevalnik so želeli postaviti na višino šestih metrov, da bi ga lažje vzdrževali. "AlfaCond je bil odlična izbira, saj ponuja padec tlaka, ki je enak padcu tlaka v cevnem toplotnem izmenjevalniku, pri čemer je njegova velikost in teža manjša," pravi Ron Faber, prodajni inženir pri družbi Alfa Laval.

Sappi paper mill from the outside.jpg

6 metrov višje – donosno presenečenje

Ker je naprava AlfaCond dovolj kompaktna, da jo je mogoče postaviti na višino šestih metrov, se zaradi statične glave ustvari še globlji vakuum. Ta globlji vakuum je prihranek pare v procesu sušenja povečal še bolj, kot so to pričakovali pri podjetju Sappi.

"Z novim cevnim kondenzatorjem ne bi mogli doseči enakega vakuuma, saj ga ne bi mogli namestiti na sedanje mesto. Na to mesto smo ga želeli postaviti, da bi bil dostopnejši, a hkrati smo tako pridobili tudi več pare." – Peter Pijpers, Sappi Maastricht Mills.

Nizki stroški, vzdrževanje brez težav

Vzdrževanje naprave AlfaCond je prav tako zelo varčno. Zasnova in namestitev zagotavljata, da so površine za prenos toplote lahko dostopne za pregled in mehansko čiščenje. Servisiranje je mogoče opraviti na kraju samem, ne da bi bilo treba razstaviti sistem. Poleg tega smo napravi dodali okno, ki je družbi Sappi omogočalo spremljanje količine proizvedenega kondenzata in odpravljanje morebitnih težav že na samem začetku.

Vsi so zadovoljni

"Načeloma smo z rezultatom zadovoljni," ugotavlja Peter Pijpers. "Tega nam ni treba več preverjati, saj vse deluje. V vzdrževanju so zadovoljni. V proizvodnji so zadovoljni. Vsi so zadovoljni."

Oznake

Vse
阿法拉伐AlfaCond冷凝器-Alfa Laval AlfaCond condensers

        

O AlfaCond

Prvi prilagojeni ploščni kondenzator na svetu je bil razvit posebej za kondenzacijo hlapov pod nizkim tlakom ali v vakuumu v sistemih uparjanja in destilacije. Ima velik dovod pare in dva majhna odvoda kondenzata.

  • Plošče, posebej zasnovane za kondenzacijo.
  • Kondenzat in hladilna voda se nikoli ne mešata, kar odpravlja vir onesnaževanja.
  • Prilagodljiva zasnova: enostavno prilagajanje spreminjajočim se zahtevam po zmogljivosti.
  • Kompaktna velikost za varčnejšo namestitev.
  • Zmanjšano obraščanje in enostavno vzdrževanje za največjo učinkovitost delovanja.

 Ploščni kondenzator AlfaCond

Prednosti

  • Globlji vakuum prihrani paro
  • Kompaktna rešitev in enostavna namestitev
  • Nižji stroški vzdrževanja
  • Lahek dostop

cleantech_symbols640x360.jpg

Energetski prihranki

250 kW prihrankov kondenzata in globlji vakuum prihrani paro.

Odtis

Enostaven dostop za čiščenje in vzdrževanje s kompaktno rešitvijo na servisni ploščadi.

Tehnološki premik

Od cevnega izmenjevalnika toplote proti Alfa Cond – zmanjšanje velikosti in teže ob ohranjanju padca tlaka.

Sorodna vsebina: