2023-12-27 Novice o proizvodih

Izkoriščanje stranskih tokov v proizvodnji živil živalskega izvora v Franciji

Velik poudarek na zmanjševanju izgub in odpadka pri predelavi živil v Franciji spodbuja trajnost v prehrambni industriji, saj si glavni akterji v panogi prizadevajo optimizirati postopke in povečati donos s pridobivanjem dragocenih živilskih sestavin iz živalskih stranskih proizvodov

Ena od strank podjetja Alfa Laval s sedežem v osrčju kmetijskih območij v Franciji je specializirana za proizvodnjo visokokakovostnih jedilnih maščob iz stranskih proizvodov predelave svinjine in račjega mesa. Podjetje s 130-letno zgodovino, 90 zaposlenimi in 25.000 tonami pakiranih izdelkov na leto ponuja enega največjih izborov jedilnih maščob v Evropi.

Podjetje zbira surovine od kmetov, klavnic in razsekovalnic ter živalske maščobe za prehrano ljudi predeluje s postopkom mokre obdelave.

Da bi z optimalnimi in pravočasnimi izboljšavami procesov zagotovili čim višjo kakovost in hranilno vrednost, so več let vzpostavljali strokovno partnerstvo s podjetjem Alfa Laval France – zlasti z Olivierjem de la Chapellom, vodjo trga za beljakovine in jedilno olje, ter njegovimi sodelavci na prodajnem oddelku.

Tehnično strokovno znanje in poznavanje procesov, s katerima se je izkazala ekipa Alfa Laval, sta bila ključnega pomena pri odločitvi za nadgradnjo linije za mokro obdelavo, ki obdeluje štiri različne vrste surovin – svinjino z visoko vsebnostjo kolagena, svinjino z visoko vsebnostjo maščob, račje meso z visoko vsebnostjo maščob in račje meso z nizko vsebnostjo maščob – z vgradnjo 3-faznega dekanterja SANX.

»Cilj je bil, da dekanter uporabimo za vse izdelke brez spreminjanja položaja napajalnih cevi in da je vodna faza čista, brez maščob in suspendiranih trdnih delcev,« pojasnjuje Olivier. »Naša zasnova dekanterja omogoča zelo dobro delovanje brez spreminjanja položaja iztokov za tekočine, kar stranki omogoča preprosto preklapljanje med štirimi različnimi vrstami surovin. Rezultati so presegli pričakovanja stranke glede kakovosti in količine.«

manek-singh-DpMzZFt18r0-unsplash.jpg

Podjetje gradi na dolgoletni tradiciji predelave stranskih proizvodov v dragocene izdelke in izhaja iz prepričanja, da je maščoba v osnovi dobra in ključna sestavina za poudarjanje okusa v različnih živilih ter jedeh. Podjetje Alfa Laval si je to vzelo k srcu in raziskalo, kako lahko nadaljuje s predelavo stranskih proizvodov ob najboljši učinkovitosti svoje opreme ter najučinkovitejši rabi energije in vode za proizvodnjo izdelka z dodano vrednostjo, po katerem je veliko povpraševanje v živilski industriji in restavracijah. Končni cilj je bil utrditi položaj podjetja na področju bolj trajnostne proizvodnje hrane,« pravi Olivier.  

Ekipa podjetja Alfa Laval se je osredotočila na medfunkcijski pristop, usmerjen v stranko, da bi opredelila, kako lahko oprema izboljša zmogljivost, optimizira donos in podpre poslovanje strank ter hkrati poveča učinkovitost in trajnost.

»Pri podjetju Alfa Laval se zavedamo, da ne morete biti le prodajalec. Dobro morate razumeti proces stranke in biti strokovni partner na ravni procesne tehnologije,« ugotavlja Olivier. »Uspeh je mogoč šele, ko stranka zaupa v vaše znanje in izkušnje, ko vidi, da popolnoma razumete njene izzive in kaj želi doseči. Če ji lahko pomagamo izpolniti in celo preseči pričakovanja, je to koristno za podjetje Alfa Laval in našo stranko.«

Oznake

Vse
MicrosoftTeams-image (27)

Industrija maščob

Pričakuje se, da se bo svetovni trg jedilnih živalskih maščob povečal s 25,57 milijarde dolarjev leta 2021 na 26,56 milijarde dolarjev leta 2022 po 3,84-odstotni letni stopnji rasti (CAGR).

 

Predelava

Upcycling

Podjetje predeluje stranske proizvode mesa in tako proizvaja izdelek z dodano vrednostjo v obliki 25.000 ton maščob, ki se uporabljajo kot sestavina v proizvodnji različnih vrst hrane.

Izpostavljene tehnologije

Sorodna vsebina: