2022-07-19 Novice o proizvodih

Optimizacija postopka proizvodnje brezalkoholnega piva

Potrošniki vse pogosteje izbirajo pijače z 0,0 % alkohola; ta trend je še posebej značilen za milenijce, ki se bolj zavedajo pomena zdravja. Po napovedih bo svetovni trg brezalkoholnega piva rasel z 8,1-odstotno letno skupno stopnjo rasti (CAGR) in do leta 2030 dosegel 35,6 milijarde USD.

Koncentracijski sistem Alfa Laval Revos™ z dealkoholizacijo in dearomatizacijo je enostaven, stroškovno učinkovit in okolju prijazen način, da potrošnikom ponudimo tisto, kar si želijo: 0,0-odstotno pivo, vino in jabolčnik iz koncentrata z odličnim okusom. Nadgradnje programske opreme za dealkoholizacijo pijač (0,5 % ali 0,05 % volumenskega deleža alkohola) in dearomatizacijo pijač (nevtralna baza alkoholne sodavice) so dodatki za osnovno tehnologijo koncentracije Alfa Laval Revos.

Optimalna kakovost izdelkov z manjšo količino vode

Koncentracijski sistem Revos je vodilna tehnologija za zadrževanje in odstranjevanje arome, ki uporablja visok delovni tlak (120 barov) in s tem zmanjšuje količino diafiltrirane vode, potrebne za dealkoholizacijo ali dearomatizacijo. Sistem lahko opravlja alkoholno destilacijo ali proizvaja osnovo za alkoholno sodavico ali tudi oboje hkrati.

  • Dealkoholizacija za odlično ohranjanje arome v brezalkoholnih pivih
  • Dearomatizacija za izredno čisto osnovo etanola in vode za alkoholno sodavico

Skrivnost? Tesna struktura membranskih por, ki ločuje etanol od aromatičnih spojin. S tem se izboljša kakovost izdelkov in znižajo obratovalni stroški. Standardni koncentracijski sistem Revos je konfiguriran za serijsko prekinjeno-šaržno obdelavo, vendar ga je mogoče konfigurirati tudi za neprekinjeno obdelavo.

Doseganje trajnostnih ciljev

Prevoz koncentrata piva ali brezalkoholnega piva v primerjavi s transportom piva s standardnim volumnom zniža stroške prevoza s cisternami za približno 65 %. Manjše število prevozov zagotavlja tudi manj emisij ogljikovega dioksida, nižje stroške dela in nižjo porabo goriva. Dealkoholizacija in dearomatizacija s koncentracijskim sistemom Revos poleg izboljšanja trajnostnosti dobavne verige omogočata tudi proizvodnjo pijač z manjšo porabo količine diafiltrirane vode, saj visok tlak vzdržuje pretočnost membrane v koncentracijskem sistemu Revos.

Prednosti koncentracijskega sistema Revos

Ključne prednosti koncentracijskega sistema Revos z dealkoholizacijo in dearomatizacijo vključujejo:

  • Zmanjšane zahteve po redčenju – višji delovni tlak zmanjša potrebo po redčenju, ki je potrebno pri drugih membranskih postopkih.
  • Hitrejša proizvodnja – dealkoholizacija traja krajši čas, saj je dodana minimalna količina vode. To pospešuje proizvodnjo ter znižuje stroške energije in vode.
  • Večji donosi – večja produktivnost pri proizvodnji etanolnih baz z več kot 20-odstotnim volumenskim deležem alkohola, saj višji delovni tlak poveča mejno koncentracijo, ki pogosto zahteva dodajanje vode na koncu postopka.

 

Prednosti dealkoholizacije

Dealkoholizacija zagotavlja odlično ohranjanje okusa in arome. Postopek Revos za brezalkoholno pivo in pijače omogoča izjemno dobro ohranjanje arome (glejte zgornji graf). V primerjavi s termičnimi procesi Revos zagotavlja:

 

  • izjemno zadrževanje višjih alkoholov v izdelkih z < 0,5 % in < 0,05 % alkohola,
  • izboljšano zadrževanje estrov na ravni 0,5 % in 0,05 %,
  • izjemna raven ohranjanja arome pri stopnji 0,5 %,
  • boljše ohranjanje arome v primerjavi s toplotnimi metodami na ravni 0,0 %.

 

Prednosti dearomatizacije

Za proizvodnjo nevtralne sladne osnove je treba učinkovito odstraniti aromatične spojine. Koncentracijski sistem Alfa Laval Revos s pomočjo višjega delovnega tlaka učinkovito odstranjuje aromatične spojine z minimalnim redčenjem, pri čemer porabi veliko manj vode kot druge membranske tehnologije, hkrati pa ohranja primeren membranski pretok. Dearomatizacija:

 

  • Odstranjuje visoke ravni aromatičnih spojin iz fermentiranih baznih tekočin, kar med drugim vključuje acetaldehid, izoamilacetat, izoamil- in izobutilalkohol.
  • Izboljša odstranjevanje etilacetata in n-propanola
  • Omogoča izredno čisto osnovo etanola in vode za alkoholno sodavico

 

Koncentracijski sistem Revos vam bo pomagal ustvariti več prihodkov od brezalkoholnih pijač in hkrati prihraniti denar s koncentrati piva in pijač. Za stroškovno učinkovito koncentriranje, dealkoholizacijo in dearomatizacijo piva ter alkoholnih pijač se lahko zanesete na koncentracijski sistem Alfa Laval Revos.

 

Oznake

Vse

Sorodna vsebina: