2021-07-02 Novice o proizvodih

Alfa Laval z novim ploščnim izmenjevalcev toplote AXP82 ustvarja več možnosti za transkritične naloge CO2

Alfa Laval je preverjeno visokotlačno zmogljivost svoje linije izdelkov AXP prenesla na novo velikost toplotnega izmenjevalnika, posebej zasnovanega za uporabo s CO2. Novi Alfa Laval AXP82 bo omogočil uporabo iste zasnove toplotnega izmenjevalnika za širši razpon kW transkritičnih nalog, kot je bilo to mogoče pri prejšnjih modelih. Najboljše od vsega je, da združuje vodilni tržni standard za majhen padec tlaka in visok projektni tlak z odlično zmogljivostjo utrujanja za izpolnjevanje edinstvenih zahtev teh aplikacij.

Razvoj sistema AXP82 je bil odziv na hitro rast števila sistemov s prekritičnim CO2 za ogrevanje in hlajenje. Danes se ogljikov dioksid uporablja v vedno večjem številu aplikacij in v večjih sistemih kot še pred kratkim.

"Trg za CO2 je hitro rasel, saj vse več proizvajalcev sistemov in končnih uporabnikov zaradi spreminjajoče se okoljske zakonodaje prehaja na naravna hladilna sredstva," pojasnjuje Fredrik Ekström, predsednik poslovne enote za spajkane in fuzijsko vezane izmenjevalnike toplote pri družbi Alfa Laval. "Poleg komercialnega hlajenja danes opažamo, da stranke v vse več panogah prehajajo na CO2 - to vključuje klimatizacijo in industrijske aplikacije ter tudi stranke v pomorstvu."

Vendar pa lahko CO2 postavlja izjemne zahteve za tradicionalne zasnove toplotnih izmenjevalnikov. "XP" v besedi AXP pomeni ekstremni tlak in prav za to smo razvili to vrsto toplotnih izmenjevalnikov," nadaljuje Ekström. "Z uvedbo modela AXP82 bomo lahko zagotovili zanesljivo toplotno učinkovitost za sisteme različnih velikosti v širšem obsegu zahtevnih aplikacij CO2."

Uravnoteženje robustne in učinkovite zmogljivosti
Dejansko utrujenostna zmogljivost modela AXP82 presega celo visoke standarde prejšnjih modelov. To je posledica dodanih novosti, kot je povsem nova zasnova kanalske plošče, izdelane z edinstveno tehnologijo PressureSecure družbe Alfa Laval. Zaradi tega AXP82 ponuja še višjo stopnjo podpore pri transkritičnih izzivih, povezanih s tlakom in temperaturo CO2.

"Hkrati smo sistem AXP82 zasnovali tako, da zagotavlja tudi vrhunsko zmogljivost prenosa toplote," pravi Ekström. "Novi model ima številne edinstvene lastnosti, ki povečujejo toplotno učinkovitost z minimalnim padcem tlaka."

Pomemben element je bila prenovljena, večja zasnova odprtin na toplotnem izmenjevalniku. Z optimizacijo ravnovesja med velikostjo vrat in mehansko zmogljivostjo je Alfa Laval-u uspelo zagotoviti nizke kombinirane padce tlaka in visok projektni tlak ter hkrati doseči visoko odpornost proti utrujanju.

Kompaktna in stroškovno učinkovita rešitev
Poleg nove zasnove kanalske plošče in vrat je AXP82 tudi prvi model toplotnega izmenjevalnika v seriji AXP, ki ima konstrukcijo brez okvirja. S tem se zmanjša teža konstrukcije in zagotovi bolj kompakten toplotni izmenjevalnik.

"Kompaktnejša zasnova strankam ponuja številne zelo jasne prednosti," dodaja Ekström. "Poleg manjšega odtisa se z zmanjšanjem količine materiala v konstrukciji na stroškovno učinkovit način izboljša trajnost."

Če želite izvedeti več o sistemu Alfa Laval AXP82 in celotni ponudbi rešitev Alfa Laval za ogrevanje in hlajenje, obiščite spletno mesto:  www.alfa-laval.si/industrije/hvac/heating-and-cooling-hub/sredisce-za-ogrevanje-in-hlajenje/

 

AXP82 vignette

brazed_family_preview640x360.jpg

Alfa Lavalovi lotani izmenjevalci toplote so kompaktna, učinkovita in vzdrževanja zahtevna rešitev za ogrevanje, hlajenje, izhlapevanje in kondenzacijo v številnih aplikacijah.

Bakreno lotani izmenjevalci toplote

Sorodna vsebina: