2020-07-03 Novice o proizvodih

Alfa Laval s predstavitvijo znamke AlfaNovaTW® postavlja nov standard varnosti pri oskrbi s pitno vodo

Omejitev onesnaženosti pitne vode s težkimi kovinami je ključna za javno zdravje in tudi predpisana v čedalje več državah. Žal številne tehnologije toplotnih izmenjevalnikov, ki se še vedno uporabljajo v oskrbi s pitno in toplo vodo, začnejo sčasoma izpuščati sledi niklja in bakra. Alfa Laval ta izziv sprejema z novim Alfa Laval AlfaNovaTW, prvim ploščnim toplotnim izmenjevalnikom resnično iz 100-odstotnega nerjavnega jekla za oskrbo s pitno vodo.

Omejitev onesnaženosti pitne vode s težkimi kovinami je ključna za javno zdravje in tudi predpisana v čedalje več državah. Žal številne tehnologije toplotnih izmenjevalnikov, ki se še vedno uporabljajo v oskrbi s pitno in toplo vodo, začnejo sčasoma izpuščati sledi niklja in bakra. Alfa Laval ta izziv sprejema z novim Alfa Laval AlfaNovaTW, prvim ploščnim toplotnim izmenjevalnikom iz resnično 100-odstotnega nerjavnega jekla za oskrbo s pitno vodo.


»Združeni narodi opredeljujejo čisto vodo kot osnovno človekovo pravico in tudi organizacije, od Evropske unije do Svetovne zdravstvene organizacije, si prizadevajo opredeliti smernice in predpise, da bi se to zgodilo,« pojasnjuje Fredrik Ekström, predsednik poslovne enote spajkanih in talilno spojenih toplotnih izmenjevalnikov v Oddelku za energetiko pri Alfa Lavalu. »S predstavitvijo AlfaNovaTW želimo strankam zagotoviti boljšo rešitev za doseganje teh standardov in zagotavljanje najvarnejše pitne vode za končne uporabnike.«

Dokazana učinkovitost, dokazana varnost

»Ko se je treba izogniti tveganju onesnaženja z bakrom ali nikljem, lahko Alfa Laval od zdaj zagotavlja novo možnost,« nadaljuje Ekström. »Prepričani smo, da je naša rešitev bistveno varnejša od običajnih spajkanih toplotnih izmenjevalnikov z nanesenimi prevlekami ter tako imenovanih izdelkov iz ‚nerjavnega jekla‘, pri katerih se za izboljšanje korozivnih lastnosti materialu za spajkanje dodaja nikelj.«

Alfa Laval proizvaja portfelj toplotnih izmenjevalnikov AlfaNova s patentiranim talilnim postopkom spajanja, ki zagotavlja 100-odstotno konstrukcijo iz nerjavnega jekla. Rezultat je kompakten toplotni izmenjevalnik, ki zagotavlja robustnost in velik toplotni izkoristek spajkanih toplotnih izmenjevalnikov, vendar brez dodatkov bakra ali niklja. S to edinstveno zasnovo se modeli AlfaNova že dolgo uporabljajo za namene, pri katerih težke kovine ali baker lahko povzročajo težave z onesnaženjem ali kemično reagirajo.

»Na osnovi te preverjene tehnologije, ki je predstavljala naše izhodišče, smo razvili novi AlfaNovaTW z zasnovo, posodobljeno posebej za potrebe centralnega ogrevanja hlajenja na področju oskrbe s pitno in toplo vodo,« pravi Ekström. Med drugimi spremembami so tudi konfiguracije vhodov in priključkov, ki ustrezajo industrijskim standardom, ter optimizirana delovna površina za pitno vodo.

Hkrati je Alfa Laval lahko optimiziral tudi proizvodnjo AlfaNovaTW z namenom zagotavljanja stroškovno učinkovite rešitve s kratkim časom dobave strankam. »Trenutno ponujamo dve velikosti enot s standardiziranimi priključki za pitno vodo,« pojasnjuje Ekström. »Naš cilj je bil strankam zagotoviti visokokakovosten in cenovno dostopen proizvod, ki ga lahko hitro dobavimo. Ob možnosti odpreme že na dan prejema naročila lahko ponosno povem, da za izdelke na zalogi zagotavljamo dobavni rok enega poslovnega dne.«

Trajnostna rešitev

Celotna izdelava AlfaNovaTW iz nerjavnega jekla poleg večje varnosti ponuja strankam Alfa Laval novo možnost doseganja trajnostnih ciljev in izboljšanja njihovega okoljskega profila. Ob manjši možnosti izločanja kovin bo enota pomagala zmanjšati onesnaženje okolja z bakrom. To je zelo velika težava v mestih, kot je na primer Stockholm, kjer vsako leto v odpadnih vodah pristane do šest ton bakra. Poleg tega optimizirana izdelava plošče poveča toplotni izkoristek toplotnega izmenjevalnika, kar zmanjša porabo energije in količino potrebnega materiala za izdelavo posamezne enote.

»In seveda, proizvodnja iz 100-odstotnega nerjavnega jekla prinaša izdelek, ki ga je mogoče 100-odstotno reciklirati,« doda Ekström. »Stranke so lahko prepričane, da ob koncu dolge življenjske dobe toplotnih izmenjevalnikov z njimi ne bodo povečevale količine odpadkov na deponijah. To tudi pomeni, da lahko v Alfa Lavalu izkoristimo reciklirane materiale v proizvodnji. Že danes je vsak AlfaNova izdelan iz 90 % recikliranih materialov!«

Za dodatne informacije o AlfaNovaTW obiščite alfalaval.com

Alfa Laval

Alfa Laval je podjetje, dejavno na področju energetike, pomorstva ter hrane in vode, kjer zagotavlja strokovno znanje, izdelke in storitve širokemu krogu industrije v približno 100 državah. Podjetje je zavezano optimizaciji procesov ob doseganju odgovorne rasti in skrbi za razvoj – ob nenehnih dodatnih prizadevanjih za podporo strankam pri doseganju njihovih poslovnih in trajnostnih ciljev.

Inovativne tehnologije podjetja Alfa Laval so namenjene čiščenju, rafiniranju in ponovni uporabi materialov ter spodbujajo odgovornejše izkoriščanje naravnih virov. Prispevajo k večji energetski učinkovitosti in rekuperaciji toplote, boljšemu čiščenju vode in manjšim izpustom. Zato Alfa Laval ne prispeva le k boljši uspešnosti svojih strank, temveč tudi vseh ljudi in planeta. Vsak dan izboljšujemo svet. Bistven je boljši napredek Advancing better™.

Alfa Laval ima 17.500 zaposlenih. Letna prodaja v 2019 je dosegla 46,5 milijarde SEK (približno 4,4 milijona EUR). Družba je uvrščena na Nasdaq OMX.

www.alfalaval.com

 

Oznake

Vse
Alfa Nova heat exchanger

Za več informacij:

Alfa Laval d.o.o.

Brodišče 26, 1236 Trzin, Slovenija

 

E-mail: slovenija.info@alfalaval.com

Sorodna vsebina: