Ploske membrane

Alfa Laval izdeluje polimerne membrane za uporabo v obsežnem naboru postopkov v živilski industriji, industriji pijač, mlečni, biotehniški in farmacevtski industriji. Naše membrane so primerne za vse postopke filtracije s prečnim tokom: reverzna osmoza, nanofiltracija, ultrafiltracija in mikrofiltracija.

all flat sheet membranes left side 640x360

Polprepustna polimerna membrana

Osnovna tehnologija, na kateri temelji membranska filtracija, je uporaba polprepustne membrane za razdelitev tekočine na dva različna toka.

S črpanjem te tekočine po površini membrane se ustvari pozitiven čezmembranski tlak, ki vse sestavine, ki so manjše od por membrane, potisne skozi membrano, s čimer se ustvari permeat. Vse sestavine, ki so večje od por, preprosto ne morejo skozi ter ostanejo na drugi strani v tako imenovanem retentatu.

Sila pretoka tekočine, ki se premika vzporedno s površino membrane, preprečuje mašenje površine membrane. 

Membrane Alfa Laval 

Membranska filtracija postaja vedno bolj priljubljena v postopkih z visoko stopnjo higiene, ki obsegajo:

 • koncentracijo in prečiščevanje
 • bistrenje in frakcioniranje
 • ekstrakcijo
 • recikliranje in ponovno pridobivanje produkta
 • nadgrajevanje produkta in odplak

Ploske membrane družbe Alfa Laval so primerne za vse postopke filtracije s prečnim tokom: reverzna osmoza, nanofiltracija, ultrafiltracija in mikrofiltracija. Membrane so na voljo na metre kot pole velikosti 20 × 20 cm ali razrezane na ploske dele, da se prilegajo vsem konfiguracijam edinstvenih ploščnih modulov, ki jih prav tako proizvaja Alfa Laval. 

Prednosti

 • Širok nabor različnih vrst membran;
 • primerne za vse postopke filtracije: reverzna osmoza, nanofiltracija, ultrafiltracija in mikrofiltracija;
 • odporne proti visokim temperaturam in pH;
 • vsi materiali so skladni z direktivo Komisije EU in predpisi ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA);
 • na voljo na metre kot standardne pole ali predhodno razrezane, da se prilegajo ploščnim modulom Alfa Laval;
 • lastna proizvodnja družbe Alfa Laval.

Kako deluje

Mikrofiltracija 

Mikrofiltracijske (MF) membrane Alfa Laval so izredno stroškovno učinkovite za obratovanje, predvsem zaradi majhne porabe energije. Njihova prednost je tudi to, da ni treba pogosto menjavati in odstranjevati vložkov in drugih potrošnih materialov, ki se uporabljajo pri tradicionalni statični filtraciji. 

Mikrofiltracijske membrane Alfa Laval so izjemno vzdržljive, z življenjsko dobo, ki lahko traja več kot pet let. 

Mikrofiltracija se uporablja za vstopne tokove, kjer se namerava odstraniti razpršene trdne delce majhnega premera, kot so bakterije, maščobe in oljne globule, ne da bi to vplivalo na ravnovesje sestavin, ki so raztopljene v toku. 

Ultrafiltracija

Za ultrafiltracijo (UF) se uporabljajo membrane, katerih pore so nekoliko manjše, z razponom vrednosti izključitvene molekulske mase (MWCO) od 1000 do 100.000 daltonov, uporabljeni tlak pa je relativno nizek. 

Soli, sladkorji, organske kisline in manjši peptidi prehajajo skozi pore membrane, beljakovine, maščobe in polisaharidi pa ne. 

Uporaba ustrezne ultrafiltracijske membrane omogoča tudi frakcioniranje vstopnega toka v dva različna toka. Vsak vsebuje raztopljene sestavine z različnimi molekulskimi masami. 

Nanofiltracija 

Za nanofiltracijo (NF) se uporablja membrane s porami, ki so še manjše – do 300 daltonov. Med obratovanjem pri tlaku do 50 barov majhni ioni prehajajo skozi membrano, večina organskih sestavin pa ne. 

Nanofiltracijske membrane Alfa Laval se uporabljajo za koncentriranje in demineralizacijo produktov z velikim izkoristkom, kot sta sirotka ter ultrafiltracijski permeat. Te posebne membrane se uporabljajo za filtracijsko odstranjevanje večjih soli z dvovalentnostjo, večjo kot 2, medtem ko majhne enovalentne soli preidejo v permeat. Uporabiti jih je mogoče pri proizvodnji pijač z majhno vsebnostjo alkohola, ker alkoholna sestavina preide skozi membrano, medtem ko barva in aroma ostaneta v retentatu. 

Reverzna osmoza 

Za reverzno osmozo (RO) se uporablja membrane s porami, ki so tako majhne, da lahko skozi njih prehajajo le najmanjši delci soli skupaj z vodo, ki je glavna sestavina permeata. 

Skozi membrano lahko preidejo tudi določene organske spojine z majhno molekulsko maso, ampak le v omejenem obsegu. Vendar je to za vse druge sestavine, suspendirane ali raztopljene, v pretoku tekočine (soli, sladkorji itd.) nemogoče. 

Membrane Alfa Laval za reverzno osmozo se uporablja za koncentriranje z velikim pretokom, bodisi neposrednega vstopnega toka ali permeatov iz ultrafiltracije in nanofiltracije.

Membrane_filtration-HIW.jpg

 

Skladnost

Vsi materiali, ki se uporabljajo za proizvodnjo membran Alfa Laval, v spiralno navitih in ploskih zasnovah in konfiguracijah, so skladni s predpisom EU (ES) 1935/2004 in Direktivo Komisije 2002/72/ES ter tudi s predpisom ameriške Uprave za hrano in zdravila (CFR), naslov 21. Membrane so tako primerne za uporabo na področju predelave hrane in farmacevtike. Prav tako EU Regulation (EC) 2023/2006.

Ta skladnost velja tudi za opremo in fitinge, ki so povezani z membranskim obratovanjem, vključno z elementi, kot so enote s ploščami, ohišja sestavnih delov in črpalke.

Možnost čiščenja 

Večina membran je ulitih na nosilni material iz polipropilena.

Namesto tega so na voljo tudi določene posebne membrane, ki uporabljajo polipropilen, zaradi česar so lahko prenesejo visoke temperature ter visok pH. 

Te tako imenovane pH-membrane lahko delujejo neprekinjeno pri visokih temperaturah ter vzdržijo tudi visokotemperaturno (75 °C) čiščenje z vrednostmi pH v razponu 1‒13.