Moduli

Zaradi zasnove z odprtimi kanali teh edinstvenih ploščnih modulov družbe Alfa Laval so enote primerne za praktično vse viskoznosti ter celo za suspendirane trde delce. Ploščni moduli Alfa Laval so odobreni za sanitarno uporabo in ponujajo odlične prednosti, kadar je čistost produkta poglavitnega pomena, brezhibno čiščenje in dezinfekcija pa sta obvezna.

阿法拉伐M39L/H模块

Ploščni moduli za vse potrebe

Osnovna načela membranske filtracije so ista, ne glede na to, ali je membrana navita v spiralni element ali narezana v ploske kose, ki se prilegajo ploščnim enotam.

Ploščni moduli, ki jih proizvaja Alfa Laval, tako uporabljajo isto vrsto membran kot tiste, ki se uporabljajo v spiralno navitih elementih družbe Alfa Laval. Ker ima edinstveni koncept zasnove z odprtim kanalom, je ploščni modul družbe Alfa Laval jasna izbira, kadar je retentat visoko viskozen.

Velika kapaciteta permeata

Ploščne enote imajo običajno večjo kapaciteto permeata na enoto površine membrane v primerjavi s tem, kar je mogoče doseči z uporabo spiralno navitih membranskih elementov. Industrijski ploščni moduli imajo aktivne membranske površine, ki merijo od 1,65 do 60 m². Te je mogoče združevati v večje sisteme s pomočjo več modulov, ki se jih namesti bodisi v zaporedju bodisi vzporedno, da se doseže zahtevano kapaciteto.

Prednosti

  • Zasnova z odprtim kanalom za zelo viskozne tekočine;
  • sanitarna zasnova za veliko čistost produkta in čiščenje;
  • ista vrsta membrane tako za ploščne module kot za spiralne elemente;
  • večja kapaciteta za permeat v primerjavi s spiralnimi enotami;
  • preprosta zamenjava posameznih membran;
  • prilagodljiva modularna zasnova za rešitve po meri. 

UF plate-and-frame loops

Zgornja ilustracija prikazuje ploščni sistem Alfa Laval, ki vključuje diafiltracijo, ki se pogosto uporablja za obdelavo visoko suspendiranih trdnih delcev ter viskozne vstopne tokove.

Tipična področja uporabe so ponovno pridobivanje antibiotikov iz cele brozge, koncentriranje encimov in dekstranov kot tudi bistrenje soka.

Prikazani ploščni proces je mogoče združiti z na primer spiralnim procesom Alfa Laval, kar zagotavlja prednost uporabe permeata iz spiralnega procesa kot diafiltracijske vode v ploščnem procesu. S tem se bistveno zmanjša potrebo po tehnološki vodi.

Kako deluje 

Flow pattern of M39 module

Vzorec pretoka v ploščnem modulu družbe Alfa Laval. Rdeča barva označuje vstopni produkt/retentat. Rumena označuje permeat. 

Ploščni modul družbe Alfa Laval je oblikovan tako, da ima odprte kanale po vsej membranski površini. Skoznje teče vstopni tok/retentat.

Samo membrano podpirajo votle plošče s številnimi režami, ki omogočajo zbiranje permeata ter njegovo odstranjevanje iz modula preko cevi za zbiranje permeata.

Ploščni moduli uporabljajo membrano samo, pri tem pa so v pomoč tesnilni obroči ali trakovi, ki preprečujejo, da bi vstopni tok/retentat vstopil v kanale za permeat. Ti preprečujejo tudi vsakršno puščanje iz samih plošč.

Plate-and-frame membrane replacement

Zaradi zasnove ploščnih modulov družbe Alfa Laval je mogoče posamezne membrane zamenjati, ne da bi to vplivalo na druge membrane v modulu.

Prilagojene rešitve zahvaljujoč prilagodljivi zasnovi

Membranska oprema Alfa Laval je zasnovana modularno, kar zagotavlja visoko stopnjo prilagodljivosti, saj so membrane vgrajene v module, moduli so vgrajeni v zanke, zanke pa so vgrajene v sisteme.

Zasnovo sistema je tako mogoče prilagoditi, da ustreza vsem procesnim potrebam, in jo je mogoče razširiti, če se potreba po proizvodnji poveča. To pomeni, da je vašo naložbo mogoče nadgraditi za kakršno koli povečanje proizvodne kapacitete, če in ko to potrebujete – ter z relativno nizkimi dodatnimi stroški.