ALF

Alfa Laval Filter (ALF) obsega nabor avtomatskih samoočiščevalnih filtrov/cedil, ki se uporabljajo predvsem za zaščito toplotnih izmenjevalnikov pred zamašitvijo in mašenjem na različnih področjih uporabe.

ALF-product-banner-640-white

 ALF je tlačni filter, zasnovan za zagotavljanje toplotne učinkovitosti ploščnih toplotnih izmenjevalnikov ter cevnih kondenzatorjev tako, da s pomočjo izredno učinkovitega avtomatskega splakovanja zagotavlja, da v vodi, ki se uporablja v sekundarnih hladilnih sistemih, ni drobirja ali drugih neželenih materialov. Sekundarni hladilni sistemi, ki uporabljajo poceni, manj kakovostno vodo, so postali široko sprejeti v industriji, na ladjah in v obratih na morju, v petrokemičnih obratih in rafinerijah, elektrarnah ter sistemih za daljinsko ogrevanje in hlajenje. Vendar takšna voda pogosto vsebuje neželene delce, organizme in drobir, ki lahko zamašijo ploščne toplotne izmenjevalnike ali cevne kondenzatorje, ki se uporabljajo v teh hladilnih sistemih. 

Večja učinkovitost – zaščita pred zamašitvijo in mašenjem

Takšno mašenje in zamašitev imata lahko resne posledice, saj zmanjšata učinkovitost toplotnega izmenjevalnika ter omejita hitrost, s katero lahko voda teče skozi toplotni izmenjevalnik. To privede do pogojev, v katerih lahko uspeva biološka rast, zaradi manjše hitrosti pretoka pa pride tudi do mašenja površin.

Filter Alfa Laval (ALF) je izredno stroškovno učinkovita rešitev, s katero se lahko izognete tem težavam ter zagotovite zanesljivo oskrbo s čisto vodo za hlajenje. Sistem zagotavlja velikansko prednost samodejnega splakovanja, ki se izvaja v rednih intervalih, ne da bi se s tem na kakršen koli način prekinil proces filtriranja ali hlajenja. To tistim, ki so odgovorni za procesno opremo, ki se nahaja nižje v procesni verigi, zagotavlja brezskrbnost.

Nižji energijski stroški

ALF zagotavlja tudi veliko kapaciteto filtriranja z majhnim padcem tlaka, kar zniža tudi stroške energije. Ker čim bolj zmanjša padec tlaka tako pri ploščnem toplotnem izmenjevalniku kot filtru, oprema ALF omogoča znižanje skupnih stroškov učinkovitega hladilnega paketa. Ker ima tako malo gibljivih delov, so stroški vzdrževanja prav tako nizki.

Tlačni filter ALF ima ohišje iz nerjavnega jekla (model ALF-S), poliestra, ojačanega s steklenimi vlakni (ALF-P) ali z gumo obloženim ogljikovim jeklom (ALF-R) ter interni cilindrični filtrski vložek iz nerjavnega jekla. Na voljo je nabor različnih materialov in velikosti mrežice.

Filter ALF je zasnovan tako, da je dovod neposredno v liniji s filtrom, odvod pa v kotu 90°. S tem je mogoče zagotoviti preprost dostop do filtrskega vložka brez odstranjevanja priključkov ter je idealno za namestitev na kakršno koli 90-stopinjsko koleno cevi v bližini opreme, ki jo je treba zaščititi.

 

Benefits

  • Heat exchangers are protected from debris and marine life, which increases cooling system uptime and lowers maintenance costs
  • Backflushing is performed automatically and does not interrupt the filtering process
  • Easy installation and maintenance
  • Proven, reliable technology
  • Full support from Alfa Laval Service throughout the entire life cycle of the equipment

More about closed loop cooling

Kako deluje

ALF je mogoče preprosto čistiti, bodisi avtomatsko v vnaprej določenih intervalih bodisi ročno s pritiskom na gumb na nadzorni plošči.

V času običajnega obratovanja tekočina vstopi v filtrski vložek, ki ga na dovodni del in del za zbiranje drobirja deli preusmerjevalnik pretoka. Preusmerjevalnik pretoka je odprt, ventil za splakovanje na odvodu dela za zbiranje drobirja pa je zaprt. Tekočina gre skozi dovodni del, kjer je usmerjena skozi filtrski vložek, preden gre skozi odvod. Hitrost tekočine je zadostna, da premakne in odstrani vso snov, ki je v dovodnem delu vložka.

Pri primarnem splakovanju ventil za splakovanje odpre odvod za splakovanje ter tako poveča skupen pretok skozi filter. S tem se sprosti ves drobir, ki je prilepljen na stene cevi ter filtrski vložek. Ta drobir se splakne v drenažo skozi ventil za splakovanje.

Pri sekundarnem splakovanju (običajno imenovano povratno splakovanje) se preusmerjevalnik pretoka zapre, ventil za splakovanje pa ostane odprt. Pretok tekočine se nato preusmeri tako, da gre skozi filtrski vložek v dovodnem delu. Večina tekočine zapusti filter skozi glavni odvod, a tlak v filtru povleče del pretoka iz zunanjosti v notranjost dela za zbiranje drobirja. S tem se ustvari učinek povratnega splakovanja v tem delu filtra. Ves odstranjeni material se izprazni skozi ventil za splakovanje.