Filtri za kurilno olje

Avtomatski filtri, zasnovani posebej za filtriranje pri polnem pretoku mazalnih olj za motorje z votlim batom ter motorje s križno glavo ter filtriranje pri polnem pretoku težkih kurilnih olj, ki se uporabljajo v sodobnih dvotaktnih in štiritaktnih dizelskih motorjih.

燃油过滤器

Filter za kurilno olje

Vrsta F avtomatskih filtrirnih sistemov za kurilno olje Alfa Laval zagotavlja učinkovito filtriranje pri polnem pretoku kurilnega olja (FO), težkega kurilnega olja (HFO) ter pomorskega dizelskega goriva (MDO) do 700 cSt/50 °C. Ta goriva se veliko uporabljajo v sodobnih dvotaktnih in štiritaktnih dizelskih motorjih, kakovost in čistost tega goriva pa pomembno vplivata na učinkovitost motorja, porabo goriva, zanesljivost in življenjsko dobo.

Za to serijo avtomatskih filtrirnih sistemov za kurilno olje je potrebna le zelo omejena naložba, čeprav zagotavljajo zanesljivo obratovanje motorjev, ob tem pa tudi brezskrbnost za tiste, ki so odvisni od dobrega delovanja motorja. Zaradi robustne, prostorsko varčne zasnove so te enote preproste za namestitev kot tudi za naknadno namestitev na obstoječe obrate.

Te enote uporabljajo kurilno olje, ki je že filtrirano, za povratno splakovanje filtrov, zaradi česar oskrba s stisnjenim zrakom ni potrebna. To povratno splaknjeno olje se nato očisti s ponovno filtracijo v posebnem, s filtrom opremljenem preusmeritvenem prostoru (ki uporablja isto načelo povratnega splakovanja), preden gre ponovno v obtok v sistemu. Preusmeritveni prostor deluje kot avtomatski sistem za čiščenje mulja, ki ga ni treba vzdrževati, in zbira ter koncentrira delce, povratno splaknjene iz prostora s polnim pretokom ter naknadno očiščene, v koncentriran mulj.

To pomeni, da ni potrebe po enoti za čiščenje mulja, ki bi jo bilo treba ročno čistiti ali ki bi uporabljala potrošni material, ki ga je treba menjavati. Za najboljšo zaščito motorja se priporoča namestitev na strani cirkulacije (vroči krogotok) sistema za kurilno olje. Ker ne uporablja hladnejšega medija za povratno splakovanje, se tako prepreči toplotne udare, ki lahko sicer povzročijo nastanek asfaltenov v gorivu. Na voljo so dodatne funkcije, kot so odtočni ventil z avtomatskim časovnikom ter vgrajeni preklopni ventil z obvodnim filtrom, ki omogočata neprekinjeno obratovanje v času rutinskega vzdrževanja.

Kako deluje

Osnovno načelo avtomatskih filtrirnih sistemov Alfa Laval za kurilno olje je, da se olje črpa skozi filter proti motorju – po tem, ko gre najprej skozi cedilo, ki odstrani večje tujke, ki so lahko prisotni v sistemu in ki so tam ostali po vzdrževanju, na primer.

Filtrirni elementi s polnim pretokom

Razdelilnik, ki ga poganja električni motor na vrhu ohišja filtra, nato kurilno olje spravi skozi niz filtrirnih elementov za poln pretok. Vsak filtrirni element obsega filtrirni okvir in filtrirni zaslon, na več delov pa ga delijo rebra. Posamezni filtrirni elementi sestavljajo komplet zloženih filtrirnih diskov s predeli, ki oblikujejo osem neodvisnih filtrirnih stolpcev za poln pretok.

Razdelilnik se redno obrača ter polni sedem od osmih filtrirnih stolpcev za poln pretok. Trdni delci se nabirajo na filtrirni površini, filtrirano olje pa teče do motorja.

Povratno splakovanje trdnih delcev

V osmem stolpcu se trdne delce, ki so se nabrali, odstrani s povratnim splakovanjem majhne količine filtriranega olja skozi prehod v razdelilniku v prostor za preusmeritev. To pomeni, da se vse filtrirne stolpce povratno splakne vsakič, ko se razdelilnik v celoti zavrti – kar običajno traja dve minuti.

Povratno splaknjeno olje, ki po tem vsebuje filtrirane trdne delce, nato vstopi v prostor za preusmeritev in gre skozi sedem od osmih filtrirnih stolpcev, preden se ga ponovno preusmeri do deaeratorja ( v tako imenovanem sistemu »vroče strani«) ali do sesalne strani napajalne črpalke (v sistemu »hladne strani«). Hkrati se v osmem stolpcu odvija povratno splakovanje s čistim oljem, tako odstranjeni trdni delci pa se usedejo na dno prostora za preusmerjanje, kjer se jih redno izpušča skozi izpustni ventil.

Med dovodom in odvodom prostora s polnim pretokom je nameščen indikator padca tlaka, ki v primeru, da tlak pade na nevarno raven, sproži opozorilni signal.

Postopek avtomatskega povratnega splakovanja poganja majhna razlika v tlaku med odvodom čistega olja in odvodom filtra za povratno splaknjeno olje.