Serija BD

Ogrevanje, separacija in mešanje so bistvene tehnologije za predelavo biodizla. Alfa Laval je dobavitelj izdelkov s področja vseh treh tehnologij za različne korake proizvodnje.

bd 100 120 left side 640x360

Poleg tega lahko Alfa Laval dobavi tudi celovit obrat, potreben za predobdelavo biodizla. Kot vodilni proizvajalec sistemov centrifugalne separacije ima Alfa Laval posebej zasnovano serijo separatorjev za predelavo biodizla.

Za transesterifikacijo, ki je jedro dizelskega postopka, je potrebna učinkovita separacija glicerina iz biodizla. S serijo separatorjev za biodizel (BD) Alfa Laval sektorju obnovljive energije ponuja ustrezno prilagojeno rešitev. Celoten nabor separatorjev obsega pet modelov z različnimi kapacitetami centrifuge. Serija zagotavlja separacijo z minimalno izgubo produkta pri izpustu ter majhno porabo energije in podpornih sistemov.

Centrifuge BD se dostavi skupaj z nadzorno enoto, ognjevzdržnim električnim motorjem, vhodnimi in izhodnimi priključki, pomožno opremo, kompletom rezervnih delov ter kompletom orodij.

Separator obsega ogrodje s podstavkom, ki vsebuje vodoravno pogonsko gred, polžasto gonilo, kopel za mazalno olje ter votlo navpično vreteno bobna.

Boben je pritrjen na vrh vretena, v prostoru, ki obsega zgornji del ogrodja, pokrov za zbiranje trdnih delcev ter pokrov ogrodja. Pokrov ogrodja vsebuje sistem za izpust tekočine.

Vsi deli v stiku s procesno tekočino so narejeni iz nerjavnega jekla. Boben ima disk za odstranjevanje trdnih delcev in avtomatski hidravlični operacijski sistem za »streljanje«.

 

Kako deluje

Centrifuga BD je trifazni centrifugalni sistem, ki je namensko izdelan za odstranjevanje tako vode kot trdnih delcev iz olja. Ta vrsta centrifuge je široko znana tudi kot čistilnik ter obsega boben, ki se vrti okoli navpične osi.

V bobnu so zloženi stožčasti diski, v katerih se odvija separacija.

Vrtenje tega bobna pri veliki hitrosti pomeni, da učinek gravitacije na trdne delce in tekočine z različnimi masami nadomesti centrifugalna sila, ki jo je mogoče nadzirati in ki ima tisočkrat večji učinek kot pa gravitacija. Trdni delci in voda – ki so gostejši – se pod vplivom takšnih sil premaknejo navzven proti steni rotirajočega bobna.

Centrifuga BD temelji na edinstveni polhermetični zasnovi. Hermetični dovod, ki se napaja z dna, zagotavlja nežno, nedestruktivno pospeševanje surovine do polne hitrosti bobna.