Phoenix

Čistilni sistem Alfa Laval Phoenix za onesnaženo vodo je izredno raznolika, modularna procesna rešitev, katere elemente je mogoče združiti, da tako izpolnjujejo mnogo različnih potreb.

Alfa Laval Phoenix treatment system product image

Po namestitvi to zagotavlja, da lahko učinkovito očisti vse vrste oljnih, onesnaženih vod z vseh pomorskih naftnih in plinskih obratov.

Ploščadi na morju – kot tudi drugi obrati in plovila, ki se uporabljajo v naftni in plinski industriji – delajo z zapleteno mešanico nafte, vode in trdnih delcev, pogosto v velikih količinah. Večina konvencionalnih tehnologij ni zmožna učinkovito ločiti vrste stabilnih emulzij, ki jih pogosto najdemo v oljni odpadni vodi, kontaminirani z muljem, ali odstraniti suspendirane koloidne delce.

Sestava in fizikalne lastnosti teh zapletenih tokov onesnažene vode so izredno raznolike. Vendar na vrtalni ploščadi skoraj vedno vsebujejo tako ogljikovodikove ostanke kot trdne delce – vse od grobih do izredno finih. Te mešanice se pogosto pojavljajo v obliki zapletenih emulzij, s katerimi se tradicionalni separacijski sistemi le stežka spoprimejo.

Novi sistem za čiščenje kontaminirane vode Alfa Laval Phoenix združuje naše temeljne tehnologije centrifugalne separacije z dodatnim sistemom presejevanja ter uporabo okoljsko odgovornih kemikalij. Tako nastane izredno raznolika, modularna procesna rešitev, katere elemente je mogoče združiti, da tako izpolnjujejo mnogo različnih potreb.  S tem se zagotovi, da lahko učinkovito očistite vse vrste oljnatih, onesnaženih vod z vaših pomorskih naftnih ali plinskih obratov.

Značilnosti sistema Alfa Laval Phoenix:

  • en sam sistem za čiščenje vseh vrst kontaminirane vode;
  • idealna kombinacija tehnologij mehanske in kemične separacije;
  • manj potrebe po shranjevanju na ladji, s tem pa prihranek prostora;
  • nižji celotni stroški predelave;
  • nižji stroški prevoza kontaminirane vode do kopnega;
  • skladnost z zahtevami iz resolucije IMO MEPC.107(49), kar zagotavlja boljši okoljski profil.

 

Kako deluje

Modularna prednost

Sistem Phoenix ima tri ločene module, od katerih je vsak zasnovan za odstranjevanje specifičnih kontaminantov iz vodnih odtokov na krovu vrtalne ploščadi, da je tako mogoče zadovoljiti različne zahteve po separaciji.

Vsak modul je mogoče uporabiti za to, da se te tokove pripravi na kasnejšo obdelavo. Po potrebi jih je mogoče tudi združiti, da lahko izpolnjujejo številne različne procesne zahteve kot tudi zahteve glede omejitve prostora ter druge praktične pomisleke na krovu. Moduli tako zagotavljajo visoko stopnjo vsestranskosti in vam omogočajo, da se lahko učinkovito spoprimete z raznolikimi prihodnjimi potrebami, praktično brez dodatnih stroškov.

Dekanter centrifuge Alfa Laval poskrbijo za začetno fazo postopka čiščenja, saj se osredotočajo na odstranjevanje trdnih delcev. Ta modul obdeluje toke kontaminirane vode, kjer veliko količino predstavljajo delci s premerom do 5 mm – tudi če so ti delci grobi in abrazivni.

V mnogih primerih fini delci in kapljice, obdane z vodo, niso odstranjeni v tem začetnem postopku odstranjevanja trdnih delcev. Za sekundarno odstranjevanje trdnih delcev se zato uporablja fazo presejevanja. Za izboljšanje učinkovitosti te druge faze, še posebej za emulzije, se uporablja kemično doziranje.

Modul z diskovno centrifugo obsega diskovno centrifugo Alfa Laval, ki deluje kot piljenje postopka in izredno učinkovito odstranjuje oljnate kapljice ter delce, tudi tiste, ki so izredno majhni.

Tri različne module je mogoče montirati skupaj na eno samo nosilno enoto ali na ločene nosilne enote, odvisno od razpoložljivega prostora. V nekaterih primerih je dovolj ena sama diskovna centrifuga – v drugih pa je lahko potreben večstopenjski sistem.

To opremo je mogoče namestiti na nevarnih ali pa varnih območjih.