Merco

Centrifuge Alfa Laval Merco s šobami so zasnovane posebej za zadovoljevanje separacijskih potreb podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo škroba. Zgrajene so za velike obremenitve s trdnimi delci, osredotočajo pa se na boljšo zmogljivost, majhno porabo energije ter preprosto vzdrževanje.

Merco starch centrifuge separator

Separatorji iz serije Merco so drugačni od običajnih večnamenskih centrifug s šobami, saj so zasnovani posebej za izpolnjevanje zahteve proizvodnje škroba. Te zahteve vključujejo velike obremenitve s trdnimi delci skupaj s potrebo po preprečevanju mašenja šob.

Centrifuge s šobami Merco so sedaj v široki uporabi v industriji škroba v postopkih, ki vključujejo primarno separacijo škroba, zgoščanje glutena, zgoščanje mletega toka ter bistrenje zdroba. Kot del tega se uporabljajo za razvrščanje, koncentriranje in pranje trdnih delcev ter za bistrenje tekočin, ki vsebujejo relativno visoke koncentracije trdnih delcev.

Ključna lastnost zasnove Merco je poseben sistem recirkulacije, v katerem je trdne delce mogoče recirkulirati do šob na robu bobna hkrati z dodajanjem izpiralne vode. Ta edinstvena zmogljivost pomeni, da lahko uporabniki prilagodijo proizvodne nastavitve med samim obratovanjem sistema, preprosto s spreminjanjem stopnje odvajanja šob.

Operater lahko spremeni razkorak ter koncentracijo s preprosto prilagoditvijo odvajalnega ventila spodnjega toka v vodu za izpust. To zagotavlja edinstven učinkovit način upravljanja separacijskega postopka z natančnim določanjem, koliko spodnjega toka se bo odstranilo, koliko se ga bo recikliralo nazaj v rotor in koliko izpiralne vode bo dodane.

To omogoča tudi uporabo šob večjega premera, ki lahko prenesejo variacije koncentracije vstopnega materiala, poleg tega pa pomaga pri preprečevanju zamašitev. Tako je enota bolj vsestranska in omogoča preprosto spreminjanje postopkov glede na lastnosti posameznih vstopnih tokov.

Trenutno je na voljo širok izbor različnih modelov Merco s kapaciteto do 1000 ton na dan. 

Kako deluje

Diskovna centrifuga, ki je jedro zasnove Mero, s centrifugalnimi silami do 10.000 G potisne gostejše trdne delce v vstopnem toku navzven proti steni bobna, manj goste tekoče faze pa se razdelijo na koncentrične notranje sloje. Posebne plošče »zloženih diskov« zagotavljajo dodatno površino, na katero se usedejo trdni delci, kar dramatično pospeši separacijo. Dve različni tekoči fazi se srečata na stični točki. Da je mogoče doseči najučinkovitejšo koncentracijo in separacijo, imajo centrifuge Merco predimenzionirane šobe ter večje odprtine med diski.

Boben poganja vodoravno nameščen motor preko dveh vezanih klinastih jermenov. Okoli obrobja bobna je nameščenih veliko število šob pod ozkim kotom na tangento, da je mogoče rekuperirati energijo iz materiala, ki se ga izpušča skozi šobe. Te šobe so iz volframovega karbida, da lahko prenesejo učinke abrazivnih trdnih delcev. Centrifuga Merco je opremljena tudi s senzorji za nadziranje širokega spektra različnih parametrov, vključno s hitrostjo bobna, vibracijami ter temperaturo ležajev.

Zasnova Alfa Laval Merco je edinstvena, saj omogoča spreminjanje proizvodnih nastavitev med obratovanjem s preprostim reguliranjem odvajalnega ventila spodnjega toka na vodu za izpust.

Da so stroški vzdrževanja nižji, čas nedelovanja zaradi popravil pa čim krajši, boben podpira posebni nadzemni ležajni vložek, ki ima zelo dolgo življenjsko dobo. Kadar je potrebno, ga je mogoče zamenjati hitro in preprosto.