Falcon

Čistilni sistem Alfa Laval FALCON uporablja centrifugalno separacijo za odstranjevanje vseh trdnih delcev in vode, ki lahko onesnažujejo gorivo in mazalna olja, ki se uporabljajo v širokem spektru opreme z motorji.

Alfa Laval FALCON treatment system

 Sistem Alfa Laval FALCON je zasnovan za to, da pomaga pri varovanju opreme z motorji, ki se uporablja v naftni in plinski industriji, tako da zagotavlja čistost goriva in mazalnih olj. S tem se zagotovi zanesljivo zmogljivost, zmanjša potrebo po servisu, vzdrževanju, skrajša čas nedelovanja ter podaljša življenjsko dobo ključnih obratov. Zaradi teh prednosti je uporaba enot FALCON priljubljena na naftnih in plinskih vrtalnih ploščadih na morju ter proizvodnih platformah, kjer je zanesljiva oprema z motorji lahko kritičnega pomena, čas nedelovanja pa še posebej drag.

Separacijske enote FALCON imajo kompaktno modularno zasnovo, v središču katere je diskovna centrifuga, ena glavnih separacijskih tehnologij družbe Alfa Laval. Osnovna oprema obsega model centrifuge, električni motor ter vgrajene črpalke »paring« diska za čisto olje ter umazano vodo. Na voljo je tudi več druge pomožne opreme, s katero je mogoče sestaviti celovito enoto za odstranjevanje vseh trdnih delcev in vode, ki lahko onesnažujejo gorivo in mazalna olja.

Sistemi FALCON zagotavljajo avtomatsko obratovanje brez nadzora; njihova pomembna prednost je, da so samočistilni. Predhodna filtracija ni potrebna, in ker nimajo filtrskih vložkov, je ves mulj, odstranjen iz kurilnega olja ali maziva, mogoče odstranjevati na okoljsko odgovoren način.

Z namestitvijo enote FALCON med bunkerjem in dnevnim tankom je dizelske motorje mogoče zaščititi z odstranitvijo vse neželene vode ter delcev mulja iz goriva. Serija FALCON obsega tudi modularne, samoočiščevalne enote, zasnovane za težje vrste goriva in surova olja. Te enote vključujejo potrebne predgrelnike, zaganjalne enote ter krmilne plošče, po izbiri pa je na voljo tudi druga oprema.

Enote Alfa Laval FALCON so izredno učinkovite pri zagotavljanju, da je mazalno olje za motor čisto. Odstranijo praktično vsa onesnaževala, ki se lahko pojavijo v mazalnem olju, vključno s kondenzatom, muljem ter delci, ki nastajajo pri zgorevanju ali obrabi premikajočih se delov, ter vse posledice puščanja hladilnega sistema ali vstopa slane vode v okrov ročične gredi.

Kako deluje

Diskovna centrifuga z izredno močnimi centrifugalnimi silami ločuje trdne delce ter eno ali dve tekoči fazi eno od druge, v enem samem nenehnem postopku. Pri vrtenju, ki zagotavlja nastanek teh močnih sil, vse gostejše trdne delce, prisotne v gorivu ali mazalnem olju, potisne navzven proti steni bobna, manj goste tekoče faze pa se razdelijo na koncentrične notranje sloje.

Uporaba posebnih »zloženih diskov« zagotavlja dodatno površino, na katero se odložijo trdni delci, kar dramatično pospeši postopek separacije. Centrifuge za gorivo Alfa Laval FALCON je mogoče natančno prilagoditi za obdelavo goriva različnih viskoznosti ter separacijske temperature z izbiro ustreznih gravitacijskih diskov.

Dve različni tekoči fazi se srečata na stični točki, ki jo je mogoče premakniti tako, da se separacija odvija z največjo možno učinkovitostjo. 

Enote FALCON so prav tako opremljene s posebnimi diskovnimi dovodi, da se zmanjša vse strižnostne učinke v dovodnem toku. Obratujejo tudi z manjšimi tekočinskimi zadrževalnimi volumni, kar do največje mere zmanjšuje težo enote ter zagotavlja boljšo varnost.