Emmie 2

Ta mobilni centrifugalni separator učinkovito odstranjuje delce ter vodo iz olj, ki se široko uporabljajo v industriji. To dramatično podaljša življenjsko dobo olja ter zmanjša obrabo vseh vrst opreme.

Solid-liquid separation centrifuge

 Mobilni sistem Emmie 2 s centrifugalnim separatorjem omogoča preprosto in cenovno ugodno, izredno učinkovito čiščenje praktično vseh vrst olja, vključno s hidravličnim in mazalnim oljem, kompresorskim oljem in oljem za menjalnike, rezalnim oljem ter dizelskim gorivom. Ta sistem je idealen za čiščenje olj, ki se uporabljajo v relativno majhnih obratih, saj ga je mogoče preprosto premakniti, kadar je to potrebno.

Emmie 2 je celovit kompakten sistem, ki obsega diskovni centrifugalni separator, dovodno črpalko ter krmilni sistem na osnovi programirljivega logičnega krmilnika (PLK), ki omogoča zelo preprosto upravljanje. Enoto se namesti na obvodni pretok, tako da ni treba spreminjati obstoječih strojev. Omogoča preprosto in enostavno priključitev, ki zagotavlja delovanje po principu »priključi in uporabi«. Sistem deluje samodejno, po zagonu pa ga ni treba nadzirati.

Diskovni separator Alfa Laval v sistemu Emmie 2 hkrati zagotavlja hitro, učinkovito in nenehno trifazno separacijo vode in delcev. Ta sistem odstrani več kot 99 % vseh trdnih delcev velikosti 2‒5 µm ter praktično vso vodo – ne odstrani pa aditivov. Učinkovito odstrani ves prah v zraku kot tudi delce, ki nastanejo pri obrabi barve, kovine, plastike ali gume. Prav tako odstrani vso prisotno vodo ter tako pomaga pri preprečevanju oksidacije ali razkroja ključnih aditivov v olju.

S podaljšanjem življenjske dobe olj se podaljša čas razpoložljivosti za obratovanje, zmanjša obraba opreme ter znižajo stroški – do te mere, da se stroški investicije za ta kompaktni separator, ki ga lahko uporabljate kjer koli, običajno povrnejo v roku enega leta.

Kako deluje

V centrifugalnem separatorju gravitacijo, ki v tradicionalnih tankih za usedanje povzroča separacijo, nadomešča centrifugalna sila, ki je lahko več kot 5000-krat močnejša. Seveda je zato separacija bistveno hitrejša in učinkovitejša.

Če tanku za usedanje dodamo puferske plošče, se usedanje vseh delcev ustavi prej, ustvari pa se večja površina, na katero padejo, kar pospeši postopek separacije. V centrifugalnem separatorju je mogoče uporabiti isto načelo ter doseči ustrezno večjo učinkovitost z uporabo posebnih zloženih diskov.

Centrifugalna sila potisne vse težke delce v olju navzven proti steni separatorja, vsi prisotni lažji delci pa se s tekočo fazo premaknejo proti središču. Vendar pa jim to preprečujejo zloženi diski in spremenijo smer lažjih delcev ter pristanejo skupaj s težkimi delci v bližini zunanje stene.

Zato so centrifugalni separatorji izredno učinkoviti za odstranjevanje trdnih delcev iz številnih vrst olj kot tudi za izločevanje različnih tekočih komponent.

emmie HIW 316 341