Culturefuge

Alfa Laval Culturefuge je hermetičen separacijski sistem za celične kulture, zasnovan za nežno odvzemanje na strižnost občutljivih organizmov na področjih s celičnimi kulturami sesalcev in precipitiranimi beljakovinami.

Culturefuge cell centrifuge

 Nežno pospeševanje produkta

Culturefuge je posebej zasnovana serija separatorjev za nežno obdelavo celičnih kultur in drugih na strižnost občutljivih bioloških materialov. Edinstven koncept votlega vretena omogoča nežno pospeševanje vstopne tekočine do rotacijske hitrosti separatorja, s čimer se do največje mere zmanjša citolizo. To preprečuje sproščanje nezaželenih beljakovin v celicah ali do največje mere zmanjša uničenje krhkih beljakovinskih oborin. Tako se izboljša donos ter optimizira delovanje nižje v procesni verigi.

Stopnjevni separator celičnih kultur

Separator Culterfuge, ki je idealen za fermentacijo celičnih kultur ter neprekinjeno odvzemanje celic pod hermetičnimi pogoji, omogoča nespremenljivo kakovost produkta, njegov obseg pa je mogoče natančno in zanesljivo povečati, s sistema, ki je primeren za  uporabo v pilotnih enotah, na sistem, primeren za proizvodnjo polnega obsega.

Nepredušen separator celičnih kultur

Culturefuge je popolnoma hermetičen separator, ki učinkovito odstranjuje vsakršno vmesno površino med zrakom in tekočino v bobnu separatorja. S tem se preprečuje vnašanje zraka, ki lahko povzroči težave nižje v verigi filtracijskega procesa. Nadalje je naprave za uravnavanje pretoka mogoče namestiti nižje v procesni verigi ter tako omogočiti uvedbo vstopne razporeditve brez obstrukcije. 

Higienska zasnova

Culturefuge je zasnovan z materiali, ki so skladni z najstrožjimi regulatornimi zahtevami za obdelavo. Za vzdrževanje higienskih pogojev obratovanja je to centrifugo za celične kulture mogoče čistiti in sanirati brez potrebe po večjem razstavljanju ali sestavljanju zaradi sistemov sterilizacije na mestu (CIP) in čiščenja na mestu (CIP). Poleg tega šobe za izpiranje poškropijo zunanjost centrifugalnega bobna, ciklon ter notranjost pokrova ogrodja, da se tako zagotovi najvišjo stopnjo higiene.

Celovit separacijski sistem

Alfa Laval Culturefuge se dostavi kot na nosilni element nameščen separacijski sistem, ki obsega diskovni separator, nameščen na ogrodje s fiksnim podstavkom z vodoravno pogonsko gredjo, polžastim gonilom, kopeljo za mazalno olje, ter votlo navpično vreteno bobna in cevi za delovne in procesne tekočine. Vsebuje vgrajen električni sistem z zaganjalnikom, sistem s programirljivim logičnim krmilnikom (PLK) ter pnevmatsko enoto.

Zasnova separatorja za celične kulture je skladna z večino glavnih specifikacij za tlačne posode, vključno z ASME in PED.

Dodatne možnosti

 • Zelo fina elektropolirana površina, ki je v stiku s produktom.
 • Črpalka, ki jo je mogoče sterilizirati s paro, za prenos faze s trdnimi delci.
 • Dostava na nosilne elemente nameščene enote za odprto obratovanje, kontroliran tek, s paro sterilizirano aseptično obratovanje ali obratovanje le za parno dekontaminacijo.

Serija Culturefuge

 • Culturefuge 100 za pilotne enote in proizvodnjo manjšega obsega s kapaciteto od 200 do 2000 l/h.
 • Culturefuge 200 za proizvodnjo srednjega obsega s kapaciteto od 1000 do 5000 l/h.
 • Culturefuge 300 za proizvodnjo srednjega do velikega obsega s kapaciteto od 2000 do 8000 l/h.
 • Culturefuge 400 za proizvodnjo velikega obsega s kapaciteto od 5000 do 20.000 l/h. 

Upon request, Alfa Laval can provide validation support services and a rigorous Factory Acceptance Test (FAT) in our in-house test facility.

Prednosti

 • Kompaktna in prilagodljiva zasnova;
 • mogoče ga je sterilizirati;
 • mogoče čiščenje na mestu (CIP);
 • vsebovan. 

The Culturefuge concept

Kako deluje

Cut-away of the Culturefuge separator

Separator Culturefuge je zasnovan za nežno, v celoti hermetično obdelavo celičnih kultur in drugih na strižnost občutljivih bioloških materialov.

Biološki material, ki se ga bo separiralo, vstopi v centrifugo preko dovoda za vstopni produkt votlega vretena ter postopoma pospešuje, medtem ko se premika navzgor do zloženih diskov, kjer se odvija separacija v rotirajočem centrifugalnem bobnu.

Separirana tekoča faza zapusti separator preko odvoda za tekočino na vrhu bobna. Zbrane trdne delce v prostoru za trdne delce se v presledkih izpušča z obrobja bobna.

V času običajnega obratovanja obratovalna voda zagotavlja, da drsno dno bobna ostane zaprto s pokrovom bobna. Med izpustom se drsno dno bobna za kratek čas (manj kot sekundo) spusti, trdne delce pa se izvrže skozi odprtine za izpust.