BTUX

Separacijski sistem Alfa Laval BTUX je bil posebej zasnovan za to, da zagotavlja optimalno separacijo in učinkovitost koncentracije na področju biotehnologije.

阿法拉伐 BTUX 喷嘴离心机-Alfa Laval BTUX nozzle centrifuge

Separatorji BTUX izkoriščajo dejstvo, da je tekoča zmes koncentriranih trdnih delcev psevdoplastika ter v bobnu z lahkoto teče  v smeri proti centrifugalni sili. To pomeni, da je pridobljene trdne delce mogoče pridobiti z majhno zahtevo po energiji v zaprtem sistemu pod tlakom. Zato so higienske razmere izredno dobre, še izboljša pa jih postopek čiščenja na mestu (CIP) s polno hitrostjo.

Edinstvena zasnova vrtinčnih šob 

Kot pri modelih separatorjev FEUX in MBUX je boben separatorja BTUX opremljen z edinstvenimi vrtinčnimi šobami družbe Alfa Laval, ki zagotavljajo zmogljivost, s katero se konvencionalne centrifuge s šobami ne morejo primerjati. S samouravnalnimi vrtinčnimi šobami je koncentracijo faze trdnih delcev mogoče držati na visoki in enakomerni ravni, ne glede na nihanje vstopnega toka ali vstopne koncentracije. Centrifugo je tako mogoče upravljati blizu točke zamašitve, ne da bi se tveganje zamašitve povečalo.

Separacijski sistem BTUX je zasnovan za samodejen izmet izpranih trdnih delcev v času čistilnega cikla, kar je še posebej primerno za predelovalne linije s funkcijo avtomatskega čiščenja na mestu (CIP).

Celovit separacijski sistem

BTUX je na voljo v različnih velikostih, ki pokrivajo širok spekter zahtev glede predelave. Celoten separacijski sistem BTUX obsega separator BTUX, električni motor, ciklon za trdne delce, ploščo s stikalnimi mehanizmi in zaganjalnik, nadzorno ploščo, skupino ventilov, merilnik pretoka, kontrolna okenca, prilagodljive priključke in drugo povezano opremo.

 

Prednosti

  • Samouravnalne vrtinčne šobe za optimalno suhost koncentrata ter minimalno tveganje zamašitve;
  • mogoče ga je sterilizirati, ima veliko silo pospeška;
  • higienska zasnova.

Kako deluje

Separacija se odvija v diskovnem bobnu, ki je opremljen s cevmi za koncentrat ter vrtinčnimi šobami. Fazo težkih trdnih delcev centrifugalna sila premakne navzven v žepe za trdne delce na obrobju bobna, od tam naprej pa skozi cevi za koncentrat ter interne vrtinčne šobe v komoro s »paring« cevjo, kjer »paring« cev pobere koncentrat in ga pod tlakom izpusti. Prečiščeno tekočo fazo se izpodrine proti središču preko zloženih diskov. To fazo se nato pod tlakom izpusti s pomočjo vgrajenega »paring« diska.

Drsni ventil pod dnom bobna za trenutek odpre ventile za izpust, kar omogoči izmet trdnih delcev.

Samouravnalne vrtinčne šobe

Edinstvene vrtinčne šobe samodejno kompenzirajo variacije vstopnega pretoka ali koncentracije vstopnih trdnih delcev, da se zagotovi nenehno koncentracijo faze trdnih delcev, ki se jih izpušča.

Samouravnalna funkcija temelji na razmerju med viskoznostjo tekočine, ki vstopa v vrtinčno komoro, ter učinkom njene hitrosti rotacije na padec tlaka.

Koncentrat vstopi v komoro vrtinčne šobe tangencionalno na obrobju, oblikuje vrtinec v vrtinčni komori ter jo zapusti skozi luknjo v središču šobe. Vhodni in izhodni tlak tekočine sta podobna običajnim padcem tlaka. Načeloma na te padce tlaka ne vpliva viskoznost koncentrata. Padec tlaka, ki ga ustvari vrtenje ali vrtinec koncentrata v vrtinčni komori, je velik, če je hitrost rotacije velika, ter majhen pri majhnih hitrostih.