Three S

Trivijačne črpalke 3S obsegajo širok nabor črpalk, ki zahtevajo malo vzdrževanja, za mazalne, nebabrazivne in kemično inertne tekočine. Črpalke 3S so najboljša izbira za mnoga področja industrijske uporabe.

fluid handling

Univerzalna zasnova

Serija 3S je natančno skonstruirana ter je primerna za uporabo na različnih področjih. Serija obsega 29 različnih velikosti črpalk s količinami dovajanja 5–2900 l/min pri 1450 vrt./min in je eden najcelovitejših naborov trivijačnih črpalk na trgu. 

Poleg tega so posamezne velikosti črpalk na voljo v različnih izvedbah, kar zagotavlja visoko stopnjo prilagodljivosti pri prilagajanju črpalke za specifične sisteme.

Malo vzdrževanja

Serija črpalk 3S je zasnovana z zunanjim krogličnim ležajem, ki je podmazan skozi vso življenjsko dobo, njegova pričakovana življenjska doba pa je 30.000 ur. Luknja za izločanje med tesnilom gredi ter ležajem, ki preprečuje nabiranje ostankov, dobro ščiti ležaj. Kroglični ležaj ni izpostavljen črpani tekočini. Mehansko tesnilo je dobro podmazano in hlajeno. Tesnilo je zasnovano tako, da učinkovito odvaja toploto, ki nastane zaradi trenja.

Magnetno sklopljena različica

Črpalke 3S so na voljo tudi v magnetno sklopljeni različici. Črpalka je hermetično zaprta, zato tekočina ne more uhajati ali reagirati zaradi stika z drugimi materiali.

Kako deluje

Vijačna črpalka 3S deluje po osnovnem načelu, pri katerem vrteči se vijaki izolirajo tekočino in jo prenašajo. Prenašanje se tako odvija z osnim izpodrivanjem zaprtih količin.

 

Dvig tlaka je neposredno povezan z dolžino vijakov.

 

Princip delovanja

Trivijačne črpalke so rotacijske črpalke s prisilnim pretokom. Z ujemanjem treh vrtečih se vijakov ter obdajajočim ohišjem črpalke se ustvari učinek izpodrivanja. Vijake podpira  radialno podprti drsni stik v ohišju, pri čemer črpana tekočina služi za podmazovanje. Osno podporo glavnega vijaka zagotavlja kroglični ležaj.

 

Črpalka je opremljena za internim razbremenilnim ventilom, ki omeji diferenčni tlak ter ščiti črpalko pred prekomernim tlakom. Na črpalki Alfa Laval 3S se ventil lahko nastavi za različne tlake odpiranja.

 

Konstrukcija

Ohišja 3S so iz nodularnega grafitnega železa, EN-GJS-400, vijaki pa so iz jekla za nitriranje (nitrated steel). Visokokakovostno mehansko tesnilo je standardno iz posebnega grafitnega materiala SiC.

Črpalke 3S so na voljo v več izvedbah, tj. s prostim koncem gredi, kot enota na nosilnih nogah ali navpičnem podstavku. Poleg tega je vsaka velikost črpalke na voljo v vrstni izvedbi kot tudi v izvedbi s prirobnico na vrhu.

 

Prednosti trivijačne zasnove črpalke 3S:

  • nizki stroški življenjskega cikla
  • dolga življenjska doba in malo vzdrževanja
  • kompaktna zasnova
  • velika kapaciteta pri omejenem prostoru
  • velika učinkovitost
  • nizka stopnja hrupa
  • nizko pulziranje
  • črpanje brez silovite turbulence
  • zelo dobri pogoji sesanja (NPSH)