CB

Proizvodni program lotanih ploščnih toplotnih izmenjevalnikov Alfa Laval CB ponuja učinkovit prenos toplote z izjemno majhnim okoljskim odtisom, zaradi česar so idelni za obrate z visoko zahtevo po učinkoviti porabi prostora. Proizvodni program CB se uporablja pri HVAC ogrevanju/hlajenju, hladilništvu, procesnem ogrevanju/hlajenju, hlajenju olja, solarnem ogrevanju in na številnih drugih področjih.

CB series brazed plate heat exchanger

Tanke, valovite plošče iz nerjavečega jekla, ki se uporabljajo pri zasnovi izdelkov CB, so lotane z bakrom. S tem nastane samostojna enota, ki lahko prenese visoke tlake in temperature. Za razliko od tradicionalnih zasnov je lotani ploščni toplotni izmenjevalnik sestavljen samo iz površin, ki aktivno prispevajo k prenosu toplote, zaradi česar je splošna učinkovitost delovanja znatno večja.

Proizvodni program CB z lotanimi ploščnimi toplotnimi izmenjevalniki ponuja številne prednosti v primerjavi s tradicionalnimi toplotnimi izmenjevalniki, tako v industrijskih obratih kot v sistemih HVAC in hladlniških sistemih. Zaradi izjemne učinkovitosti prenosa toplote so vse enote CB zelo kompaktne. Zato jih lahko uporabljate za visoke proizvodne zmogljivosti, tudi če v obratu ni na voljo veliko prostora.

Ker je konstrukcija lotana, tesnila niso potrebna, zato so enote CB idealne pri uporabi pri visokih temperaturah in/ali tlakih. Primeri vključujejo daljinsko hlajenje in širok nabor rešitev za ogrevanje, hlajenje in tekočo vodo.

Alfa Laval je vodilni svetovni proizvajalec lotanih ploščnih toplotnih izmenjevalnikov. To pomeni, da imamo bogate izkušnje pri oblikovanju enot, ki prenesejo visok tlak in visoko temperaturo ter učinkovito vzdržijo strukturne obremenitve, ki nastanejo zaradi teh dejavnikov. Enote v proizvodnem programu CB so na voljo v številnih različnih velikostih in kapacitetah. Imajo različne vzorce plošč in priključke za določene namene in specifikacije zmogljivosti. Enote CB lahko glede na projektne zahteve konfigurirate v enem prehodu, dveh prehodih ali več prehodih.

Vse enote lotanih toplotnih izmenjevalnikov CB so v skladu z evropsko Direktivo o varnosti tlačnih posod, po potrebi pa jih lahko priskrbimo tudi v skladu z drugimi ustreznimi standardi in državnimi predpisi.

Kako deluje

Pri ploščnih toplotnih izmenjevalnikih, lotanih z bakrom (CB), so površine za zagotavljanje prenosa toplote iz enega medija v drugega tanke, valovite plošče iz nerjavečega jekla, ki so zložene druga na drugo. Medija sta v paketu plošč zatesnjena z lotanim bakrenim tesnilom, ki poteka okrog roba plošč. Tako nastane toplotni izmenjevalnik, ki je za razliko od tradicionalnih zasnov sestavljen samo iz površin, ki aktivno prispevajo k prenosu toplote, zaradi česar je splošna učinkovitost delovanja znatno večja.

Kanali med ploščami in odprtinami na vogalih so razporejeni tako, da medij teče po izmeničnih kanalih – vedno v vzorcu nasprotnega toka. Na ta način se doseže kar najučinkovitejši prenos toplote.

Kontaktne točke med ploščami so prav tako lotane, da lažje prenesejo učinke, ki nastanejo zaradi visokih tlakov in temperatur. Tlačni vrhovi in nenadne temperaturne spremembe povzročijo znatne fizične obremenitve materialov. Pri raziskovanju v podjetju Alfa Laval smo se osredotočili na podrobnosti teh pojavov, da bi vam zagotovili zasnove z izjemno odpornostjo in dolgo življenjsko dobo.