COP28-herobanner

Alfa Laval na COP28

Od 30. novembra do 12. decembra v Združenih arabskih emiratih

Alfa Laval na COP28 – zavezani k hitrejšemu prehodu k ničelnim emisijam | Alfa Laval

V Združenih arabskih emiratih na Bližnjem vzhodu že osemindvajsetič poteka največja svetovna konferenca o podnebnih spremembah – COP (»Conference of Parties« ali »Konferenca pogodbenic«). Alfa Laval bo tudi tokrat del švedske delegacije, ki bo sodelovala v dialogu z odločevalci, regulatorji, partnerji in strankami, da bi skupaj ukrepali in pospešili prehod na ničelno stopnjo neto emisij.

 

cop28 logo green 500px

Inovacije v panogah, od katerih je odvisna naša družba

Naš cilj je spodbuditi in omogočiti sodelovanje za hitrejši energetski prehod, zmanjšanje emisij in povečanje uporabe obnovljivih virov energije v celotni vrednostni verigi. Sodelovanje v partnerstvih med panogami bo ključnega pomena za uvajanje novosti in podpiranje sistemskih sprememb.

Prenos konference COP28 v živo iz švedskega paviljona

Seje v švedskem paviljonu se v živo prenašajo ves čas trajanja COP28, ogledate pa si jih lahko tukaj. Čas razprav, pri katerih sodelujejo strokovnjaki družbe Alfa Laval, najdete spodaj – po koncu si lahko posnetek ogledate tudi na zahtevo.

Švedska na COP

 

 

Naši strokovnjaki, ki sodelujejo na konferenci COP28

anna_celsing2.jpg

Anna Celsing

Vodja oddelka za trajnost

 

nish_patel.jpg

Nish Patel

Predsednik oddelka za prehrano in vodo

madeleine_gilborne.jpg

Madeleine Gilborne

Podpredsednica oddelka za energijo

thomas_moller.jpg

Thomas Møller

Predsednik oddelka za energijo 

Kako Alfa Laval sodeluje na konferenci COP28

1 December

 • 13.45–16.00 GST − Otvoritev švedskega paviljona
 • 14.44–15.04 GST – Vloga inovacij – okrogla miza z družbo Alfa Laval Izvajalec: Anna Celsing Več o tem

2 December

 • 14:00-14:40 GST − Vodilni položaj Švedske pri zmanjševanju emisij ter spodbujanju trajnostne rasti in krepitvi vloge gospodarstva na svetovnem trgu - panelna razprava v švedskem paviljonu. Izvajalec: Anna Celsing
 • 16:00-16:40 GST − Izmenjava spoznanj z vodilnimi v panogi, sodelovanje pri ustvarjanju učinkovite in pregledne vrednostne verige – okrogla miza s partnerji MASSIV + v švedskem paviljonu Izvajalec: Anna Celsing Več o tem

4 December

 • 16:45-17:45 GST − Spodbujanje inovativne čiste tehnologije za doseganje neto ničelnih emisij ob nestalnih virih energije –okrogla miza v danskem paviljonu Izvajalec: Madeleine GilborneVeč o tem

5 December

 • 10:00-10:40 GST − Nujnost čiste energije: Globalni pogled na podnebni prehod – okrogla miza v švedskem paviljonu Izvajalec: Madeleine GilborneVeč o tem
 • 13:00-13:40 GST − Ukrepi za dekarbonizirano in odporno vrednostno verigo – okrogla miza v švedskem paviljonu  Izvajalec: Thomas MøllerVeč o tem
 • 14:00-15:00 GST − Ustvarjanje rešitev za svet, ki traja večno - panelna razprava v finskem paviljonu Izvajalec: Anna Celsing  

6 December

 • 10:30-11:15 GST − Pospeševanje industrijske dekarbonizacije – interaktivna razprava. Carbon Clean COP28 ProgramPovezava za registracijo.
 • 14:00-15:00 GST − Pospeševanje trajnostnih mest v vrednostnih verigah za doseganje neto ničelnih emisij – seja v paviljonu We Don't Have Time v modri coni. Izvajalec: Thomas Møller Povezava za registracijoPovezava do prenosa v živo.
 • 17:00-17:40 GST − Reševanje dolgih čakalnih dob v pristanišču z inovativnimi tehnologijami – okrogla miza v švedskem paviljonu  Izvajalec: Kim Sorensen  – Več o tem

7 December

 • 13:00-14:00 GST − The Case for Industrial Energy Efficiency: Economic and Climate Impacts – webinar hosted by Energy Efficiency Movement. Izvajalec: Julien GennetierPovezava do prihajajočega webinarja

Vsi časi v zalivskem standardnem času (GST) +3 ure do CET

newspaper

Novice

 • Alfa Laval na COP28 – zavezani k hitrejšemu energetskemu prehodu k ničelnim emisijam – preberite novice

Nekaj primerov našega delovanja

Energy 640X360
water flare

Energija

Po podatkih Mednarodne agencije za energijo bo 40 odstotkov prihrankov emisij ogljika, potrebnih za doseganje neto ničelnih emisij, zagotavljala energetska učinkovitost. Alfa Laval izmenjevalci toplote optimizirajo prenos toplote v široki paleti aplikacij v različnih industrijah, zmanjšujejo potrebe po kapacitetah za 100 GW in zmanjšujejo emisije ogljikovega dioksida za 50 milijonov ton na leto. S pravilnim vzdrževanjem izmenjevalcev bi lahko preprečili do 2,5 odstotka svetovnih emisij CO2, kar poudarja temeljno vlogo energetske učinkovitosti pri zmanjševanju emisij ogljika pri ravnanju z vodo ter pri proizvodnji hrane in farmacevtskih izdelkih.

Voda

Alfa Laval se posebej osredotoča na izzive, povezane z vodo, saj 70 odstotkov vse sladke vode porabimo za kmetijstvo in živinorejo. Da bi ohranili življenje, kot ga poznamo, je treba letno povečati proizvodnjo čiste vode za 1 odstotek. Rešitve za vodo družbe Alfa Laval se osredotočajo na uporabo, ponovno uporabo in čiščenje vode, hkrati pa poudarjajo ohranjanje vode kot ključne dobrine. Podjetje si prizadeva premikati meje krožnega upravljanja z vodo in nenehno zmanjševati porabo vode.

sustainable food
marine 640x360

Živila

Živilska industrija danes prispeva tretjino vseh emisij toplogrednih plinov, ponudba družbe Alfa Laval pa temelji na dediščini optimizacije energetske učinkovitosti opreme in procesov v tem sektorju ter optimizacije živilskih in farmacevtskih procesov, da bi čim bolj zmanjšali porabo naravnih virov in hkrati povečali donos.

Pomorstvo

Od 1. januarja 2023 morajo vse ladje obvezno izračunati svoj indeks energetske učinkovitosti obstoječih ladij (EEXI) ter določiti svoj letni operativni kazalnik ogljične intenzivnosti (CII) in oceno CII. Ladje, ki uporabljajo nizkoogljična goriva, prejmejo boljše ocene kot tiste, ki uporabljajo fosilna goriva. Energetska učinkovitost je ključna za zmanjšanje emisij v pomorskem prometu, ne da bi pri tem ogrozili zmogljivost ali hitrost tovora. Alfa Laval ponuja vrsto rešitev za povečanje energetske učinkovitosti v ladijski industriji, vključno z učinkovitejšo zasnovo ladijskega trupa, metodami rekuperacije odpadne toplote, upravljanjem energije na ladjah, optimizacijo delovanja ladij in vremenskim usmerjanjem.


Naš pogled na trajnost

Alfa Laval ima rešitve, oglejte si, kako prispevamo k bitki za neto ničelne emisije.

Podpiramo cilje ZN

Podjetje Alfa Laval prispeva k 15 od 17 ciljev trajnostnega razvoja OZN.


Več o spremembah, ki jih ustvarjamo

Z delom na področju energetske učinkovitosti, čiste energije, krožnosti in drugih področij Alfa Laval zagotavlja pionirske trajnostne rešitve. Tukaj je le nekaj konkretnih primerov.

EnergyEfficiencyMovement_with logo_vignette image.jpg

Gibanje za energetsko učinkovitost

Alfa Laval se v okviru gibanja za energetsko učinkovitost osredotoča na najbolj trajnostno obliko energije – tisto, ki sploh ni bila proizvedena.


Več o tem

Concept_Zero_web_image_640x360.jpg

Koncept ničelnih emisij

Alfa Laval in SSAB združujeta moči pri razvoju prvega toplotnega izmenjevalca na svetu, izdelanega iz jekla, ki je bilo narejeno brez uporabe fosilnih goriv. To je ključni korak na poti do popolnoma ogljično nevtralnega izmenjevalnika toplote do leta 2030.


Več o tem

carbon_capture_utilization_storage_hero_image_web.jpg

Zajemanje, uporaba in shranjevanje ogljika

Zajemanje ogljika je energetsko intenzivno, vendar ima ključno vlogo pri dekarbonizaciji. Z učinkovito tehnologijo prenosa toplote Alfa Lavala lahko zmanjšamo porabo energije pri tem postopku za do 40 %.

Več o tem

Beans.jpg

Beljakovine rastlinskega izvora

Rastline lahko pokrijejo naraščajoče povpraševanje po trajnostnih virih beljakovin in Alfa Laval jim to omogoča. Naše rešitve za predelavo rastlinskih beljakovin povečujejo kakovost in donos.


Več o tem

Energy-storage.jpg

Dolgotrajno skladiščenje energije

Alfa Laval si kot pobudnik Sveta za dolgotrajno skladiščenje energije (Long Duration Energy Storage – LDES) prizadeva odpraviti ključno oviro za čisto energijo: nestalnost obnovljivih virov energije.


Več o tem

Green_hydrogen_hero_image_web.jpg

Zeleni vodik

Zeleni vodik številnim sektorjem ponuja rešitev za gorivo brez emisij. Alfa Laval s širokim naborom termičnih in separacijskih tehnologij omogoča ta prehod.


Več o tem

Koncentracija piva

Revos je visokotlačni in nizkotemperaturni sistem za koncentracijo, ki iz piva in pijač odstrani vodo, ob tem pa ob ponovni hidraciji ohranja prvotni aromatični profil. 

 

Več o tem

fat_and_oil_processing 640x360.jpg

Predelava olivnega olja

Z uporabo sistemov za izhlapevanje in tehnologije ločevanja v dekanterjih je mogoče iz ostankov postopka ekstrakcije oljčnega olja pridobiti dragocene antioksidante in oljčno olje iz tropin.

 

Več o tem

stormy sea 640x360.jpg

Vremenske informacijske storitve

StormGeo, ki je v lasti družbe Alfa Laval, zagotavlja vremenske informacijske storitve, ki strankam pomagajo zmanjšati tveganje, izboljšati varnost ter sprejemati trajnostne odločitve glede poti in dejavnosti.

 

Več o tem


Se želite z nami srečati na COP28?

Želite spoznati Alfa Laval med konferenco COP28 in se pogovoriti o trajnostnih priložnostih? Pošljite nam sporočilo s pomočjo naslednjega obrazca. Skupaj ustvarjamo pozitivne učinke.

Te informacije se shranijo in obdelujejo v skladu z našim pravilnikom o zasebnosti in varstvu osebnih podatkov.

.
.
.