Zgodovina Alfa Lavala

Alfa Laval je bilo ustanovljeno leta 1883. S pomočjo nekaterih najpomembnejših mejnikov lahko spremljate rast Alfa Lavala v veliko mednarodno skupino.

1845

Ustanovitelj Alfa Laval, Gustaf de Laval, je bil rojen v provinci Dalarna na Švedskem.

1877

Potem ko je prebral članek v nemškem časopisu Milchzeitung, se Gustaf de Laval začne ukvarjati z razvojem centrifugalnega separatorja.

1879

V Stockholmu je predstavljen prvi neprekinjeni separator. Ta separator ponuja kapaciteto 130 litrov na uro.

1883

Gustaf de Laval in njegov partner Oscar Lamm ustanovita podjetje AB Separator. V ZDA je ustanovljeno podjetje De Laval Cream Separator Co., kar označuje začetek rasti mednarodnega podjetja.

1888

Prodane so prve črpalke. Uporabljajo se za črpanje posnetega mleka iz centrifugalnega separatorja.

1889

Nemški izumitelj Clemens von Bechtolsheim pridobi patent za stožčaste kovinske diske. Z uporabo teh t. i. Alfa diskov se zmogljivost separatorja večkratno poveča.

1890

Alfa Laval predstavi prvi neprekinjen separator na svetu, ki uporablja tehnologijo zlaganja Alfa diskov. Predstavljen je prvi neprekinjen pasterizator za mleko.

1898

V proizvodnjo linijo stranke je nameščen prvi separator kvasa.

1910

Gustaf de Laval začne z dizajniranjem molznega stroja.

1913

Gustaf de Laval umre v starosti 67 let. V času svojega življenja je pridobil 92 švedskih patentov in ustanovil 37 podjetij. Na njegovem spomeniku piše: »The Man of High Speed« (Mož visokih hitrosti).

1916

Alfa Laval proda prvi separator za čiščenje olja.

1919 – 1936

Ustanovljene so podružnice na Danskem, v Južni Afriki, na Finskem, v Avstraliji, na Novi Zelandiji, na Poljskem, v Jugoslaviji in na Irskem.

1933

Alfa Laval na razstavi v Berlinu predstavi prvi hermetični separator na svetu.

1938

Alfa Laval predstavi svoj prvi toplotni izmenjevalec.

1951

Začenja se prodaja »samočistilnih« centrifugalnih separatorjev in centrifugalnih dekanterjev.

1958

V švedski mlekarni je nameščen prvi sistem samodejnega čiščenja CIP (angl. Cleaning-In-Place).

1961

V Italiji je nameščen prvi sistem za sterilizacijo. Ta poskrbi za velik napredek v sektorju predelave mleka in tekočih živil.

1962

Pridobljeni so patenti podjetja AB Rosenblad, s čimer AB Separator pridobi pravice za spiralni toplotni izmenjevalec

1963

Podjetje se iz AB Separator preimenuje v Alfa Laval AB. Prvi del imena »Alfa« izhaja iz alfa diskov, drugi del »Laval« pa iz imena ustanovitelja podjetja.

1965

V mlekarno v Švici je dostavljen prvi veliki računalniško nadzorovan krmilni sistem. Ta sistem omogoča nadzor celotnega obrata.

1971

Alfa Laval pridobi večinski delež v danskem podjetju Lavrids Knudsens Maskinfabrik (LKM), kar označuje začetek delovanja podjetja Alfa Laval na področju ravnanja s tekočinami.

1976

To je leto znatnih naložb. Na Švedskem se začne gradnja novega proizvodnega obrata za pomorske separatorje v Tumbi v okolici Stockholma. Thermal Business Area v Lundu začne graditi nove pisarne in mednarodni proizvodni center za ploščne toplotne izmenjevalce

1981

Alfa Laval krepi svojo prisotnost na Japonskem s povečanjem deleža v japonskem podjetju Nagase-Alfa na 70 odstotkov in z ustanovitvijo podjetja Alfa Laval Service K.K., ki je v njihovi stoodstotni lasti.

1991

Podjetje Tetra Pak, ki ponuja rešitve za pakiranje v živilski industriji po vsem svetu, in družina Rausing prevzameta podjetje Alfa Laval. 

1993

Alfa Laval postane neodvisna industrijska skupina znotraj Tetra Laval Group. Dejavnosti na področju predelave tekočih živil so integrirane v poslovanje podjetja Tetra Pak. Kmetijska oprema in sistemi so reorganizirani v novo industrijsko skupino Alfa Laval Agri. 

1996

V Kaliningradu v bližini Moskve je odprta nova tovarna za proizvodnjo toplotnih izmenjevalcev

1999

Alfa Laval lansira inovativen sistem za obdelavo olja za ladje in najnaprednejši avtomatski nadzor ventilov v industriji.

2000

Investicijska družba Industri Kapital kupi skupino Alfa Laval. Namen družbe Industri Kapital je nadaljnji razvoj svetovne vodilne vloge Alfa Laval v ključnih tehnologijah ločevanja, prenosa toplote in ravnanja s tekočinami z namenom, da družba kotira na borzi v obdobju petih let.

2001

Večje prestrukturiranje Alfa Laval v tržno usmerjene oddelke in segmente z izrazitim osredotočanjem na stranke.

2002

Alfa Laval se vrne na borzo v Stockholmu. Glavna strategija je ustvariti donosno rast, tako organsko kot s prevzemi, kar v letu 2002 vključuje dve danski podjetji: Danish Separation Systems A/S (DSS), ki je specializirano za membransko filtracijo za farmacevtsko in živilsko industrijo, in Toftejorg Group, ki je vodilni svetovni dobavitelj naprednih sistemov za čiščenje rezervoarjev.

2003

Predstavljen je AlfaNova, velik preboj na področju prenosa toplote. AlfaNova je popolnoma nov tip ploščnega toplotnega izmenjevalca.

2004

Lars Renström je imenovan za novega izvršnega direktorja in predsednika skupine Alfa Laval. Pred tem je uspešno vodil druga švedska industrijska podjetja. Podjetji Alfa Laval in Haldex, mednarodni dobavitelj tehnologije vozil, ustanovita skupno podjetje z imenom Alfdex AB, da bi skupaj dobavljali rešitve za čiščenje plinov iz bloka motorja dizelskih motorjev in tako izpolnili vse strožje predpise o emisijah.

2005

Izveden je prevzem podjetja Packinox S.A. v Franciji, vodilnega svetovnega podjetja na področju velikih, varjenih ploščnih toplotnih izmenjevalcev

2006

Zelo veliko povpraševanje po izdelkih na večini končnih trgov Alfa Lavala – predvsem v energetskih in z energijo povezanih sektorjih – prispeva k povečanju naročil za 30 odstotkov od leta 2005. Pridobljena je enota za sadni koncentrat podjetja Tetra Pak, kar pomeni, da bodo izdelki podjetja Alfa Laval prodrli na trg prek lastnih prodajnih družb.

2007

Alfa Laval s prevzemom nizozemskega podjetja Helpman in finskega podjetja Fincoil – oba vodilna evropska dobavitelja toplotnih izmenjevalcev

2010

Alfa Laval postane uradni partner švedskega paviljona na svetovni razstavi Expo v Šanghaju: »Better City, Better Life« (Boljše mesto, boljše življenje).

2011

Alfa Laval prevzame podjetje Aalborg Industries in dve leti pozneje norveško podjetje Frank Mohn, kar še dodatno okrepi prisotnost Alfa Laval na pomorskih in obmorskih trgih.

2014

Alfa Laval odpre svoj center za preizkušanje in usposabljanje v Aalborgu na Danskem za izdelke za pomorsko uporabo.

2016

Tom Erixon je imenovan za novega izvršnega direktorja in predsednika skupine Alfa Laval.

 

Black and white portrait photography of Gustaf de Laval

   

Separator drawing 200x335

   

1st phe 200x253