Črpalke Alfa Laval LKH varčujejo z energijo, omogočajo daljše neprekinjeno obratovanje in povzročajo manj emisij

Ena od večjih mlekarn na Danskem se je strinjala, da bo omogočila testiranje črpalk podjetij Alfa Laval/Tetra Pak. Rezultati testiranja so pokazali velik potencial za zmanjšanje stroškov energije in vzdrževanja ter zmanjšanje emisij ogljika pri filtriranju sirotke. Zaradi slabe učinkovitosti dveh črpalk, kupljenih pri drugem proizvajalcu, sta ti bili zamenjani z energijsko učinkovitima črpalkama Alfa Laval LKH. Rezultat: 20-% prihranek energije, daljši čas obratovanja, daljši servisni interval, manj emisij in boljše delovno okolje.

DATUM 2023-11-28

Ena od večjih mlekarn na Danskem

 

Whey_protein_powder_540x360.png

Po enodnevnem testiranju filtracije sirotke s petimi različnimi črpalkami je podjetje Alfa Laval ugotovilo, da dve črpalki drugega proizvajalca delujeta 24 ur na dan in sta za 20 % manj učinkoviti od navedb v tehničnih podatkih za napravo. Ti črpalki sta obratovali z le 50-% izkoristkom, pri čemer sta polovico razpoložljive moči porabili za transport tekočine, druga polovica pa je povzročala vibracije po celotni napeljavi.

Po nekaj časa je prišlo do dveh večjih okvar črpalk, nakar je mlekarna ukrepala na podlagi rezultatov testov črpalk, ki jih je izvedlo podjetje Alfa Laval. Vzrok okvare so bile zlomljene gredi zaradi prekomernega delovanja, vibracij in slabe učinkovitosti.

»Strokovnjak podjetja Alfa Laval nam je posredoval veliko tehničnega znanja in nam razložil, zakaj je dobro, da zamenjamo stare črpalke,« je povedal vodja za vzdrževanje sistemov mlekarne. »Hotel sem se prepričati, da bodo nove črpalke dobro opravile delo, črpalke LKH pa so ta pričakovanja presegle.«

20-% prihranek energije na letni ravni

Rezultati so pokazali, da bi zamenjava obeh starih črpalk 110 kW s črpalkami Alfa Laval LKH zmanjšala porabo energije za 44 kW/h, in sicer s 186 na 142 kW/h. Ko smo stare črpalke zamenjali s črpalkami Alfa Laval LKH, smo na letni ravni privarčevali za skoraj 37.000 EUR energije.

Prihranki pri vzdrževanju znašajo 24.000 EUR na leto

Zaradi slabe učinkovitosti, velike porabe energije, vibracij in drugih težav je bilo treba vzdrževanje črpalk opraviti vsake tri mesece. Za vzdrževanje je mlekarna morala poklicati strokovnjaka za črpalke in posamezno črpalko izklopiti za 24 ur.

Črpalke Alfa Laval LKH 70 zdaj obratujejo že več kot eno leto brez potrebe po vzdrževanju in so bolj učinkovite, imajo bolj trpežne komponente, manjšo porabo energije in povzročajo manj upočasnitev zaradi vibracij ter s tem zagotavljajo 192 ur daljše obratovanje brez prekinitev. Poleg tega za vzdrževanje črpalk LKH ni potreben strokovnjak, kar omogoča mlekarni večjo fleksibilnost.

212 ton manj emisij CO2 

Izboljšanje trajnostnega profila mleka je bila dodatna prednost zamenjave starih črpalk z novimi črpalkami Alfa Laval LKH. Črpalke LKH povzročajo 212 ton manj emisij na leto, kar je približno toliko, kot če bi porabili 90.000 litrov manj bencina na leto ali s cest odstranili 39 osebnih avtomobilov.* Poleg tega ima mlekarna možnost do dodatnega pridobivanja vrednosti iz trgovanja s pravicami do emisij ogljikovega dioksida.

Hitra donosnost naložb

Naložba v črpalke Alfa Laval LKH se je mlekarni obrestovala v manj kot 16 mesecih. Sem so vključeni tudi dodatni stroški obnove sistema in nakupa frekvenčnega pretvornika, ki omogoči nekoliko hitrejše obratovanje črpalk LKH od 50 Hz. V čas povračila nismo vključili kupnine od blagovne menjave starih črpalk ali njihovih delov, ki je morda še dodatno skrajšala čas povrnitve investicije.

Boljše delovno okolje

Črpalke Alfa Laval LKH so tudi izboljšale delovno okolje mlekarne, ki je z novimi črpalkami postalo varnejše, tišje in povzroča manj vibracij ter nenadnih zvišanj tlaka kot pri starih črpalkah.

Partnerstvo, kjer so zmagovalci vsi

Od namestitve novih črpalk Alfa Laval LKH za filtriranje sirotke profitirajo tako mlekarna kot tudi Tetra Pak in Alfa Laval. 

* Na podlagi izračunov Agencije Združenih držav Amerike za varovanje okolja (EPA) = 525,000 milj in povprečno 13,476 milj na vozilo po podatkih Ameriške Zvezne agencije za varnost v prometu

Zakaj je črpalka Alfa Laval LKH prava izbira?

 

LKH_w_logo.png

Centrifugalna črpalka Alfa Laval LKH povečuje produktivnost postopkov, hkrati pa zagotavlja visoko učinkovitost, nežno ravnanje z izdelkom ter varnost in higieno živil.

  • Visoka učinkovitost
  • Zasnova, ki zagotavlja ustrezno higieno
  • Nizka poraba energije

Alfa Laval LKH črpalka