Hladilnik za mlečne izdelke z naravnimi hladilnimi sredstvi

Oblikovanje energetsko učinkovitega logističnega centra za mlekarno v Grčiji z uporabo sistema za uparjanje amonijaka Alfa Laval.

DATUM 2024-06-12

Za zmanjšanje potenciala globalnega segrevanja (GWP) pri ogrevanju in hlajenju se danes veliko podjetij odloča za uporabo naravnih hladilnih sredstev. Tako je bilo tudi v primeru, ko se je majhno družinsko podjetje v Grčiji z novim logističnim centrom z uporabo izdelkov Alfa Laval z naravnimi hladivi razširilo na področje okolju prijazne in družbeno ozaveščene hitro rastoče mlečne industrije.

Naravno okusno s trajnostnim pristopom

Družba L.A. Farm S.A. je začela kot majhno družinsko podjetje. Znana je po okusnem pravem siru feta, ki ga izdelujejo iz mleka ovc in koz z domače ter sosednjih kmetij. Danes je to hitro rastoča mlečna industrija s sedežem v Tesaliji na severu Grčije. Od ustanovitve podjetje dosledno proizvaja odlične mlečne izdelke iz najboljših in najčistejših sestavin ter prispeva k napredku in blaginji lokalne skupnosti, pri čemer sta varnost in okoljska ozaveščenost ključnega pomena.

Ko je bil čas za naložbo v nov hladilni logistični center s površino 14.000 m2, sta bila energetska učinkovitost in majhen vpliv na okolje na prvem mestu. Kako je lahko sistem varen, energetsko učinkovit ter hkrati spoštuje lokalno in globalno okolje?

Da bi dosegli čim večji prihranek energije in trajnostni razvoj, so svetovalci EcoRef Engineering Consultants, ki so specializirani za študije varčnih hladilnih naprav, ob podpori agencije AT&C Agencies, lokalnega zastopnika Alfa Laval, in podjetja za hladilno tehniko Cool Dynamic zasnovali in namestili hladilni sistem z nizko vsebnostjo amonijaka, ki je izpolnjeval vse zahteve.

Potencial globalnega segrevanja (GWP) amonijaka je enak nič. Je tudi eno najučinkovitejših hladil, ki so na voljo. Poleg tega, da je amonijak naravno hladilno sredstvo, je z njegovo uporabo mogoče zmanjšati porabo energije ter zagotoviti dolgoročno stroškovno učinkovitost in trajnost.

Trajnostni sekundarni hladilni sistem za večjo varnost

Zaradi večje varnosti se vse bolj uveljavlja zasnova sistemov, ki zmanjšujejo količino amonijaka s sekundarnim hlajenjem. To pomeni, da se sistem prek tekočinskih uparjalnikov priključi na sekundarni krog tekočine za prenos toplote na hladni strani. V primeru družbe L.A. Farm S.A. se kot sekundarna tekočina, ki kroži v hladilnici, namesto amonijaka uporablja Temper-15, ki se s povratne temperature –3 °C ohladi na –7 °C.

Gasketed plate heat exchanger

Visoka učinkovitost in dodatno zmanjšane količine amonijaka

V skladu s potrebami po hlajenju mlečnih izdelkov, vključno s 100-odstotno redundanco in visoko učinkovitostjo, je družba Alfa Laval predlagala dva kompaktna poplavljena uparjalnika amonijaka, ki sta sestavljena iz polvarjenega ploščnega izmenjevalnika toplote Alfa Laval TK20, opremljenega z ločilnikom tekočin U-Turn plug-and-play. Vsak od njih lahko z zelo majhno količino amonijaka zagotovi potrebno zmogljivost hladilnega sistema 1400 kW.

Manjšo količino omogoča vgrajeni modul gravitacijskega separatorja U-Turn, ki poleg običajnega gravitacijskega ločevanja uporablja aglomeracijo, površinsko napetost in centrifugalne sile za izboljšanje funkcije ločevanja. To v kombinaciji z nizkim padcem tlaka – do štirikrat manjšim kot pri običajnem sistemu ločevanja – omogoča večjo energetsko učinkovitost in dodatno zmanjšanje potrebne količine hladilnega sredstva.

Zaradi večje energetske učinkovitosti v primerjavi s konvencionalnim sistemom prihranite približno 340 MWh na leto, posredne emisije CO2 pa se zmanjšajo za približno 300 ton na leto.

Rešitev, ki so jo implementirali v hladilnem obratu, je odličen primer rešitev, ki bodo sledile v bližnji prihodnosti. Izjemno učinkovit sistem z nizko vsebnostjo amonijaka (kompaktni poplavljeni sistem), ki sorazmerno sledi obremenitvi obrata. »Sistem zagotavlja zelo visok koeficient COP in porabo energije, ki presega pričakovanja, zlasti pri delnih obremenitvah in srednjih temperaturah okolice.« – Daniel Pappas, upravni partner pri ECOREF (Refrigeration Consultants & Designers)

Velik prihranek energije in manjša količina amonijaka

John Gregoriadis, generalni direktor podjetja AT&C Agencies, pravi, da »končna zasnova obrata omogočila, da je skupna količina amonijaka v obratu le 680 kg, vključno z zunanjimi izparilnimi kondenzatorji, ki imajo po 200 kg. Poleg kompaktne zasnove in nizke vsebnosti amonijaka, ki znaša manj kot 0,3 kg na kW, polvarjeni ploščni izmenjevalnik toplote Alfa Laval omogoča close refrigerant approach in s tem varčevanje z energijo.

To je bilo mogoče doseči z za obrat zelo zadovoljivim skupnim hladilnim koeficientom COP 3,9.«
Splošna izboljšana učinkovitost hladilnega sistema je stranki omogočila znatno manjšo porabo energije. Zasnova sistema U-Turn in ploščnih toplotnih izmenjevalnikov z izjemno majhno količino hladilnega sredstva je omogočila zelo zanesljiv sistem tudi pri delnih obremenitvah z minimalnim vplivom na okolje.

 

TK20 320

Glavna oprema v obratu

  • 2 polvarjena ploščna toplotna izmenjevalnika Alfa Laval TK20-BW z močjo 1400 kW, opremljena z modulom gravitacijskega ločevalnika za uparjanje amonijaka z obratom U
  • Funkcija odmrzovanja s fuzijsko spojenim toplotnim izmenjevalnikom AlfaNova, ki uporablja energijo izpusta amonijaka
  • 4 kompresorji Sabroe z inverterskim motorjem, vsak z močjo 390 kW pri 1800 vrtljajih na minuto
  • 2 aksialna uparjalna kondenzatorja Mita
  • Tekočina za prenos toplote Temper-15 podjetja Temper technology