2025-10-28 Novice o proizvodih
Zagotovite si varno prihodnost z večjo izrabo in ponovno uporabo vode
Pridružite se virtualnemu dogodku Alfa Laval 4. in 5. novembra in pridobite strokovne nasvete o tem, kako izkoristiti in ponovno uporabiti več vode v predelavi hrane in pijač. S tem boste ohranili vodo v lokalnih vodnih ciklih in povečali odpornost svojega podjetja, kar lahko na koncu zmanjša tveganja, povezana z vodo, in zagotovi neprekinjeno poslovanje.
Strokovnjaki za vodo iz celotnega podjetja Alfa Laval se združujejo, da bi organizirali vodilni virtualni dogodek za proizvajalce živil in pijač, na katerem bodo delili svoje strokovno znanje in pokazali, kako lahko naložbe v pridobivanje in ponovno uporabo vode zdaj povečajo odpornost in zagotovijo prihodnost. S tem Alfa Laval dokazuje svojo pripravljenost, da podpre poziv celotne industrije k cilju zagotoviti 50-odstotno ponovno uporabo vode v vseh sektorjih.
Vsako leto se 1,8 bilijona kubičnih metrov premeščene vode uporabi kot notranji vodni odtis pridelkov po vsem svetu v globalnih dobavnih verigah. Z dodatnim prevozom fizične vsebnosti vode v živilih, omakah, pijačah ali celo kot ustekleničena voda lahko razvoj rešitev za pridobivanje vode pomembno vpliva in znatno zmanjša poslovne stroške ter izboljša okolje. Skrita voda, ki se prevaža kot notranji odtis proizvodnje izdelka ali kot dejanska fizična sestavina, izkrivlja lokalne in globalne vodne cikle ter podjetja in skupnosti izpostavlja nepredvidljivim in dragim motnjam.
Alfa Laval 4. in 5. novembra 2025 organizira dvodnevni dogodek o upravljanju z vodo v proizvodnji živil in pijač, s možnostjo izbire enega od treh časovnih terminov, odvisno od časovnega pasu. Dogodek se bo osredotočil na rešitve za pridobivanje vode iz živil, omak in pijač ter delil nove ugotovitve o tem, kako obdelati pridobljeno vodo iz različnih živilskih industrij za ponovno uporabo v ustreznih proizvodnih obratih.
„Odpornost na vodo ni neobvezna, ampak strateška nujnost,“ pravi Eline Suijlen, vodja vodne industrije pri Alfa Laval. „Globalna trgovina z vodo poslabšuje vodno krizo in izkrivlja lokalne in svetovne cikle. To predstavlja jasen izziv za proizvajalce hrane in pijač ter njihova prizadevanja za izgradnjo odpornosti lokalnih vodnih virov, da bi proizvodnja potekala brez neplaniranih izpadov – če pa želijo razširiti proizvodnjo, bodo morali zagotoviti, da ostanejo v dobrih odnosih z lokalnimi skupnostmi, kar zadeva vplive na okolje.“
Vzpostavljanje odpornosti proizvodnje v zvezi z vodo je postopni proces in skoraj nikoli ni hitra rešitev. Zato pravočasno vlaganje pomeni, da bodo proizvajalci lažje obvladovali nepredvidljivost učinkov podnebnih sprememb in zmanjšali tveganja, povezana z vodo. Pridobili bodo tudi konkurenčno prednost z zmanjšanjem količine blaga, ki se prevaža v globalnih dobavnih verigah – ki so že pod pritiskom kombinacije podnebnih sprememb in geopolitičnih pretresov.
„S pretvorbo proizvodov v koncentrate bodo proizvajalci lahko ohranili vodo v lokalnem sistemu, kamor spada,“ pravi Eline Suijlen. „Hkrati bodo zmanjšali stroške prevoza in zmanjšali ogljični odtis za do 80 % v obsegu 3 v spodnjem delu dobavne verige. V podjetju Alfa Laval želimo deliti svoje izkušnje in znanje, da pokažemo, kako je to mogoče doseči, hkrati pa ohraniti poln okus in lastnosti izdelkov.“
Na dogodku, na katerem bo imel uvodni govor Lars Dithmer, predsednik Alfa Laval BU Food Systems, bodo predstavljeni tudi:
- Poglobljen vpogled v izkoriščanje vode
- Raziskava, kako izkoristiti napredne tehnologije
- Smernice za izboljšanje operativne odpornosti
- Smernice za pridobivanje konkurenčne prednosti
- Izkušnje iz drugih uspešnih primerov iz prakse
- Strokovna komisija, ki lahko izboljša vašo strategijo upravljanja z vodo
Dogodek bo 4. novembra potekal od 9. do 10. ure po srednjeevropskem času in od 15. do 16. ure, 5. novembra pa od 7. do 8. ure po srednjeevropskem času. Zainteresirani naj se čim prej prijavijo na spletni strani Alfa Laval.
Prijava na dogodek: Vlagajte v obnovo vode danes. Zagotovite si prihodnost | Alfa Laval
Več informacij: Upravljanje z vodo v podjetjih | Alfa Laval