2025-12-12 Novice o proizvodih

Globalni izziv na področju prehrane ponuja zanimive priložnosti za prihodnost beljakovin

Zaradi vse večjih izzivov, s katerimi se sooča globalna preskrba s hrano, je sektor beljakovin bolj kot kdaj koli prej v središču pozornosti. Za Sumita Pingleja, podpredsednika za kmetijske in beljakovinske sisteme v podjetju Alfa Laval, je to vznemirljiv čas za delo v tej industriji, poln priložnosti – pa tudi izzivov, zapletenosti in velikega občutka odgovornosti. Do leta 2050 bo na svetu 10 milijard ljudi – potreba po novih trajnostnih virih beljakovin je absolutno ključna za prihodnost planeta, Alfa Laval pa je v središču reševanja tega izziva skupaj z našimi strankami.

„Kar zadeva prihodnost hrane, potreba po beljakovinah dobiva vse večjo pozornost – vse večja ozaveščenost o zagotavljanju več hrane je postala sinonim za zagotavljanje več beljakovin, in prepričan sem, da se bo to nadaljevalo, ko se bo prebivalstvo povečevalo in se bo spreminjala demografija,“ pravi Sumit. „Imamo vedno več ljudi, ki jih moramo nahraniti, vendar kako to storiti, če upoštevamo, da naše sedanje prehranske verige verjetno ne bodo zmogle? Kako daleč lahko gremo s tehnologijami, da bi zagotovili hrano za rastoče prebivalstvo ob upoštevanju sedanjih omejitev?“

Iskanje inovativnih tehnologij za proizvodnjo hrane, ki bi zagotovile prihodnost, je gonilo Sumitove vizije in je osrednji izziv, ki se mu on in njegova ekipa soočata za stranke, pri čemer številna različna področja ponujajo zanimive priložnosti.

„Tu se dogaja veliko zanimivih stvari,“ pravi Sumit. „Obstajajo stvari, ki pritegnejo veliko pozornosti, kot je gojenje celic, pri katerem vzamete izvorno celico, gojeno v posodi, in jo gojite – predstavljajte si, da jeste zrezek brez ogljičnega odtisa ali potrebe po ubitju živali.

„Potem je tu še celoten sektor fermentacije, ki ima veliko potenciala in je zelo spodbuden za razmišljanje. Seveda to ni nova tehnologija – fermentirano hrano uživamo že stoletja –, vendar se zdi, da so možnosti uporabe neskončne, saj ustvarjamo novo hrano.“

Sumit želi poudariti še eno ključno področje, ki ga je treba obravnavati, da bi zagotovili prihodnjo preskrbo s hrano – kako se izogniti odpadkom.

„V preteklosti so imeli stranski proizvodi, ki jih nismo želeli jesti, nizko vrednost, na primer kot krma in gnojilo, ali pa so bili celo zavrženi,“ pravi. „Vendar pa nas zaradi grozečega izziva preskrbe s hrano prisiljuje, da te stranske proizvode uporabimo za hrano.

„Zato preučujemo, kaj še lahko storimo, da bi se izognili odpadkom na različnih stopnjah: med proizvodnjo hrane, po proizvodnji, na stopnji prodaje na drobno, na stopnji potrošnje – vse to ponuja potencial, Alfa Laval pa je v odličnem položaju, da se spopade s temi in drugimi izzivi.“Kot vodilni inovator v proizvodnji hrane je Alfa Laval že dolgo v ospredju raziskav in razvoja ustvarjalnih rešitev za reševanje globalnega izziva preskrbe s hrano.

 

protein-expert-article.jpg

 

„Alfa Laval je bil med prvimi, ki so se lotili predelave žuželk v industrijskem obsegu kot vira trajnostnih beljakovin, ko je bilo to še novost,“ pravi Sumit. „Žuželke smo videli kot zanimiv vir beljakovin za krmo ali hrano, ki ima prednost manjšega vpliva na okolje. Zdaj je to uveljavljena industrija in bo nedvomno del dolgoročne rešitve, ne le kot vir krme. Kmalu bomo morda videli uporabo žuželčje moke v kuhinji, saj ima resnično hranilno vrednost.

„Tu se pojavlja izziv percepcije – kdo bo jedel burger iz žuželk? Ljudje se bodo raje odločali za rastline in fermentirane beljakovine kot za žuželke, vendar je to področje z zanimivim potencialom, ki ga bomo še naprej raziskovali in razvijali.“

Drug element, ki ga je treba upoštevati v kompleksnem globalnem prehrambenem okolju, je način, na katerega družbe razvijajo večje zanimanje za osebno zdravje in prehrano, zaradi česar se povečuje potreba po različnih sestavinah in edinstvenih okusih.

„Alfa Laval lahko tu igra pomembno vlogo, saj se naše vsestranske ključne tehnologije – kot so prenos toplote, ločevanje in ravnanje s tekočinami – lahko uporabijo pri predelavi teh živil. Poleg tega, da se nenehno osredotočamo na trajnost, moramo biti hitri in prilagodljivi pri prilagajanju potrebam strank, saj se stvari nenehno spreminjajo z novimi okusi, novimi surovinami in novimi zahtevami potrošnikov,“ pravi Sumit.

„Hitro testiranje je ključnega pomena, da lahko pomagamo našim strankam od pilotne faze do proizvodnje v industrijskem obsegu, in vodimo naše stranke skozi to nenehno spreminjajoče se okolje ter jim svetujemo, kaj je pametno storiti, da se stvari premaknejo naprej.“

Sumit razmišlja o izzivih, s katerimi se bo soočal sektor, in pravi: „Na proizvodnjo hrane v prihodnosti vpliva veliko dejavnikov. Potrebujemo več hrane in več raznolikosti v naši hrani.

Na področju beljakovin se dogajajo pomembne stvari: nove surovine, novi končni proizvodi, večji obseg, več procesov, tehnološki razvoj. Ko govorimo o tehnologiji hrane, je večina povezana z beljakovinami. To je najboljše mesto za vsakogar v prehrambni industriji.

Zelo močno čutim izziv te kompleksnosti, vendar brez kompleksnosti bi to lahko počel kdorkoli. Alfa Laval mora biti tam, ker je kompleksno. Smo ustvarjeni za to.

Oznake

Vse
fish meat nuts dairy protein

Izpostavljena industrija: Predelava beljakovin

Povpraševanje po beljakovinah strmo narašča, saj svetovno prebivalstvo nenehno raste in se svet preusmerja na prehrano, bogato z beljakovinami. Posledično proizvajalci beljakovin uvajajo nove procese, surovine in proizvodne metode, da bi povečali obseg proizvodnje. Alfa Laval je v ospredju tega razvoja, saj je pionir v industriji in podpira tradicionalne in nove proizvajalce beljakovin z učinkovitimi rešitvami za predelavo.

Preberite več