2024-11-26 Novice o proizvodih

Pivovarji v prizadevanjih za osvojitev novih trgov ne stavijo le na pivo

Nove ideje in inovacije, podprte z izkušnjami in strokovnim znanjem v celotnem procesu varjenja piva, bodo bistvenega pomena za uspeh velikih in malih pivovarjev v sektorju, ki je vstopil v spodbudno obdobje sprememb in razvoja.

Nekoč zrela in uveljavljena industrija se spreminja v novo dinamično okolje, v katerem se razvijajo novi okusi in izdelki ob vse večjem pritisku za vzpostavitev trajnosti v proizvodnji, pri čemer se daje prednost varčevanju z vodo in energijo. 

Alfa Laval je v najboljšem položaju kot strokovni partner za pomoč pivovarnam pri tem procesu, John Kyle Dorton, podpredsednik oddelka za pivovarske sisteme, pa meni, da so pred nami vznemirljivi časi in priložnosti v industriji, ki je v zadnjem času že doživela velike spremembe in izzive. 

Prepričan je, da morajo pivovarji za uspeh sodelovati s strokovnimi partnerji – partnerji z znanjem in izkušnjami za dodajanje vrednosti v vsaki fazi procesa, ki razumejo zapletene medsebojne odnose in odvisnosti v različnih delovnih tokovih. 

"Proces fermentacije, pivovarna, pakiranje, v nekaterih primerih tudi proizvodnja električne energije na kraju samem – vse to pomeni veliko porabe energije in vode ter veliko emisij. Smo v odličnem položaju, da lahko odpravimo različne pomanjkljivosti v pivovarni, ki jih je mogoče odpraviti, zlasti če želite zmanjšati porabo vode in energije ter povečati donos," pravi. 

"Potrebnih je ogromno sprememb in tu Alfa Laval naredi razliko, saj se pivovarne nadgrajujejo. Prinašamo strokovno znanje, ki nam omogoča, da ne upoštevamo samo izdelka, temveč razumemo vplive celotnega procesa ter v celoti optimiziramo dogajanje z več vidikov – ne le kakovost izdelka, temveč tudi učinkovitost različnih tokov, primarnih virov energije in emisij ter optimizacijo donosa."  

Industrija je še bolj zanimiva in raznolika, potreba po strokovnem partnerju z globalnim dosegom pa še pomembnejša, saj vsaka regija ubira svojo lastno pot, z različnimi zahtevami potrošnikov in vlad. Ne glede na geografsko lego je jasno, da pivovarstvo ni več panoga, ki bi se ukvarjala samo s pivom. 

"Pivovarji se usmerjajo na druga področja, na brezalkoholna piva, na funkcionalne pijače, ki se približujejo pivu ali ga presegajo, in mi smo jim pripravljeni pomagati na njihovi poti," pravi John Kyle. "V pivovarskih tokovih so na primer stranski proizvodi s številnimi beljakovinami, ki jih je mogoče pridobiti za druge namene, na primer za zdravstvene izdelke.  Te izdelke je mogoče pridobiti s tehnologijami Alfa Laval – separatorji in dekanterji – zato smo našim strankam vedno na voljo, možnosti pa so skoraj neomejene." 

"Kompetence, ki smo jih gradili desetletja, se odražajo v naši ponudbi izdelkov in naših zaposlenih. Odraža se tudi v tem, kako naši zaposleni pristopijo k stranki, kako vodijo pogovor, kako raziskujejo potrebe strank in vplive na višjo/nižjo stopnjo proizvodne verige ter kako razumejo, kaj se dogaja na trgu in zakaj. Strankam lahko ponudimo neprecenljiv in edinstven vpogled ter jih podpremo pri izbiri prave poti, namesto da bi jim zgolj vsiljevali določen izdelek." 

Ta pristop je ključnega pomena pri podpiranju pivovarn pri njihovih prizadevanjih za večjo trajnost z razvojem in implementacijo tehnologij za varčevanje z vodo, kot sta koncentriranje piva in recikliranje vode. Prvi zagotavlja, da je prepeljana manjša količina izdelka, kar pomeni manj emisij. Prav tako ohranja pridobljeno vodo v pivovarni in pivovarjem omogoča, da delujejo v okviru strožjih omejitev porabe vode. Slednji reciklira in ponovno uporablja hladilno vodo iz separatorja. To je skupaj z nadzorovanim načinom čiščenja s pršenjem na ventilih, ki zagotavlja učinkovito porabo vode med fazo čiščenja, del neprekosljive ponudbe družbe Alfa Laval. 

"Naš portfelj so oblikovala najnovejša vprašanja in dejavniki, ki vplivajo na pivovarsko industrijo, zato z vsakim varjenjem piva naletimo na različne pomanjkljivosti in uvajamo spremembe – za razvoj in izboljšave pa imamo znanje in izkušnje, ki jih zagotavljamo z našim oddelkom za raziskave in razvoj, ki je neprimerljiv na področju ločevanja, prenosa toplote in nadzora pretoka," pravi John Kyle. 

To strokovno znanje in izkušnje se nanašajo ne le na vodo, temveč tudi na energijo, kjer lahko družba Alfa Laval ponovno doseže velik učinek. Alfa Laval sodeluje s številnimi podjetji, ki se ukvarjajo z zmanjševanjem porabe energije, zelenim vodikom, dolgoročnim skladiščenjem energije in podobnim, kar ponuja velike priložnosti v pivovarstvu, kjer se veliko energije proizvaja "znotraj podjetja". 

"Nekatere pivovarne so po površini podobne majhnim mestom," pravi John Kyle. "Na tem energetskem področju že delujemo, del tega portfelja pa prinašam in ponujam pivovarnam, saj se v nekaterih primerih ne zavedajo tega potenciala, ki bi ga lahko izkoristili. 

To spodbujamo in Alfa Laval je na številnih področjih v zelo dobrem položaju, da nekaterim skupinam pivovarn dejansko omogoči doseganje neto ničelne emisije, česar same ne bi mogle doseči. Od nas je odvisno, kako bomo nadaljevali, vendar sem navdušen nad možnostmi." 

 

 

Oznake

Vse
Beer glasses 640x360

        

Poudarjena industrija: Proizvodnja piva

blobid1.jpg

Alfa Laval vam lahko pomaga pri diferenciaciji in krepitvi blagovne znamke ne glede na to, ali varite pivo največjih blagovnih znamk ali najnovejše kraft pivo. Gre za diferenciacijo, povezovanje s potrošniki in njihovo potrebo po nenehnem preizkušanju "novih stvari", uvajanju novih surovin in metod, pri čemer je treba paziti na kakovost, stroške in varnost.

Preberite več o tem