2022-11-23 Novice o proizvodih

Več z manj: proizvodnja olivnega olja v Grčiji

Ko je družina Anagnostopoulos želela izboljšati proizvodnjo olivnega olja in energetsko učinkovitost v svojih dveh oljarnah v Grčiji, sta bila ključnega pomena zaupen odnos z družbo Alfa Laval ter zaupanje v njeno tehnologijo in tehnično znanje.

Pet generacij družine Anagnostopoulos že od leta 1896 proizvaja ekstra deviško olivno olje iz oljk koroneiki, ki jih trajnostno pridelujejo lokalni kmetje na podeželju južnega Peloponeza in Mesinije, pri čemer za namakanje uporabljajo le naravne padavine. 

MicrosoftTeams-image (11).png

Lastnik oljarne OneOlive, Dimitris Anagnostopoulos.

Najboljše inovacije: hiter postopek, ki skrajša čas malaksacije za polovico 

Podjetje One & Olive se osredotoča na inovacije in kakovost ter je močno podprto s trajnostnimi metodami proizvodnje olivnega olja in trdno zavezanostjo k izboljšanju energetske učinkovitosti in zmanjšanju ogljičnega odtisa. 

Ta pristop že vrsto let podpira dolgoletno sodelovanje z družbo Alfa Laval, ki ji je omogočilo napredek pri metodah proizvodnje olivnega olja; nazadnje je z uporabo izmenjevalnika toplote Alfa Laval Contherm Scraped Surface izboljšala energetsko učinkovitost in zmanjšala porabo energije pri predelavi oliv koroneiki.  

»Ta napredna tehnologija zagotavlja najmanjši stik s kisikom med proizvodnim procesom, hkrati pa zagotavlja sveže olivno olje v manj kot 18–22 minutah,« pravi Dimitris Anagnostopoulos. »Ko so oljke razvrščene, oprane in zdrobljene, se v manj kot minuti homogenizirajo brez stika s kisikom.« 

Pasta se nato nežno segreje na 27 °C, nato pa se začne centrifugalno ločevati v inovativnem postopku, ki pasto segreje zelo hitro v primerjavi s tradicionalno metodo – v le 30 sekundah.  

»Smo med prvimi podjetji na svetu, ki uporabljajo to metodo. Ko zmanjšujemo stik s kisikom, povečujemo visoko kakovost našega olja in povečujemo učinkovitost postopka, hkrati pa zmanjšujemo porabo energije,« nadaljuje Dimitris. »S tem spodbujamo trajnostne proizvodne procese za naslednje generacije, zmanjšujemo vpliv na okolje in zmanjšujemo ogljični odtis.« 

MicrosoftTeams-image (12).png

Na lokaciji stranke z leve: Inženir terenskih storitev Alfa Laval Vassilis Michalakakos, lastnik oljarne OneOlive Dimitris Anagnostopoulos in regionalni vodja prodaje za aplikacije za hrano in vodo v Grčiji Konstantinos Axaridis.

Ne segrevamo več okolja – 15-odstotno povečanje energetske učinkovitosti  

Regionalni vodja prodaje družbe Alfa Laval Konstantinos Axaridis in inženir terenskih storitev Vassilis Michalakakos sta leta 2015 začela sodelovati z Dimitrisom, da bi ugotovila, kako bi bilo mogoče optimizirati proizvodne procese, in po potrebi uporabila strokovno znanje sodelavcev družbe Contherm v ZDA. 

Številna testiranja z uporabo tehnologije Contherm so pokazala, da je postopek hitrejši, olje pa kakovostnejše, pojasnjuje Konstantinos in dodaja: »Z večjo kakovostjo končnega izdelka in hitrejšim postopkom se je Dimitris razlikoval od konkurence in pridobil več strank.« 

»S sistemom Contherms lahko obratujemo z več kot 12 tonami na uro – in to brez težav, povezanih z delom pod visokim tlakom, saj gre za zelo nežen postopek,« dodaja Vassilis. »Poleg tega se za 15 odstotkov poveča energetska učinkovitost postopka. Pri starem postopku ni bilo toplotne izolacije, zato smo poleg segrevanja olivne mase segrevali tudi zunanji zrak. Zdaj s Conthermovimi napravami ne segrevamo okolja. To pomeni, da smo s tem sistemom prihranili veliko kilokalorij toplotne energije.« 

Zmanjšanje porabe energije pomeni letni prihranek energije v višini 67.400 kWh, kar stranki omogoča zmanjšanje ogljičnega odtisa v višini 52,6 tone CO2e.  

Konstantinos pravi, da je rešitev koristna za vse. »Dobri rezultati pomenijo zadovoljne stranke, kar vodi k večjemu številu strank in trajnostnemu poslovanju,« pravi. »Dokaz za to so naša ponavljajoča se naročila pri strankah in pričakujemo, da se bo to nadaljevalo tudi v prihodnjih letih.« 

Rešitev se je izkazala za tako uspešno, da so jo v šestih letih ponovili v desetih oljarnah po vsej Grčiji, njena skupna vrednost pa je znašala več milijonov evrov. 

Oznake

Vse
Olive oil 604x360

        

Energetski prihranki

cleantech energy savings HIRES

Letni energetski prihranek 67.400 kWh

Prihranki CO2e

cleantech emission savings HIRES

Letno zmanjšanje emisij za 52,6 tone CO2e

Zmanjšanje porabe energije in emisij ogljika

cleantech resource savings HIRES

Zmanjšanje porabe energije in emisij ogljika omogoča proizvodnjo dodatnih 320 ton olivnega olja brez povečanja porabe energije in s tem povezanih emisij ogljika.

Sorodna vsebina: