2022-12-06 Novice o proizvodih

Destilarna v tovarni sladkorja dosega ničelni izpust tekočin s sistemom za recikliranje vode Alfa Laval

Od začetka delovanja sistemov za recikliranje vode, ki jih je dobavila družba Alfa Laval, je podjetje Harinagar Sugar Mills lahko vsak dan recikliralo približno 800.000 litrov vode, pri čemer so stroški po mnenju podjetja zelo ugodni. Izkazalo se je, da je pogostost čiščenja le približno 50 % tiste pri podobni opremi drugih proizvajalcev, kar je pomenilo znatne prihranke. Podjetje je z uvedbo sistema Alfa Laval prihranilo tudi pri stroških vode in energije.

Razširitev dolgoročnega partnerstva

Družba Harinagar Sugar Mills Ltd. v indijskem mestu Bihar je bila ustanovljena leta 1933 in proizvaja kristalni sladkor, industrijski alkohol, etanol za gorivo, biokompost in elektriko. Podjetje je želelo obdelati odpadno vodo, ki je nastala pri dejavnostih destilarne, in jo reciklirati, da bi prihranilo denar za vodo, energijo in čiščenje.

Cilj je bil ničelni izpust tekočin.

Podjetje Harinagar Sugar Mills je izbralo družbo Alfa Laval za reševanje problema odpadne vode z uporabo uparjalnika s šestimi učinki (FilmVap, ViscoVap in Alfacond), ki združuje zasnove s padajočim filmom in kroženjem ter izganjalnimi kolonami za razplinjevanje in čiščenje kondenzata pri izrabljenem sredstvu za izpiranje, ki nastaja v destilacijskem obratu podjetja.

Alfa Laval s podjetjem Harinagar Sugar Mills sodeluje že 15 let, saj je z dobavo ploščnih izmenjevalnikov toplote, dekanterskih centrifug za prečiščevanje izrabljenega sredstva za izpiranje, uparjalnika za biometanizirano izrabljeno sredstvo za izpiranje in sistema za čiščenje kondenzata dodal vrednost njegovim dejavnostim na področju sladkorja. Alfa Laval je dobavil tudi grelnike za tekočine (skupaj z avtomatiziranim modulom CIP), dodatne komponente za sistem uparjanja in bojlerje za sistem čiščenja kondenzata.

Harinager Sugar Mills Ltd_1200x400.jpg

Alfa Laval zagotavlja pravo tehnologijo

V podjetju Harinagar Sugar Mills so razmišljali o rešitvah drugih dobaviteljev, vendar so izbrali Alfa Laval, ker so jih prepričale predhodne izkušnje pri sodelovanju s podjetjem, poleg tega pa so bili prepričani, da bo zasnova njegovega inženirskega sistema za razplinjevanje in odstranjevanje kondenzata najbolje delovala za doseganje visokokakovostnega recikliranja vode.

»To je zdaj najuspešnejši tovrstni obrat v Indiji, pristop brez izpusta tekočine pa je očitno prava pot,« pravi H. K. Yadava, generalni direktor destilarne Harinagar Sugar Mills. »Ko smo dokončno opredelili svoje zahteve za novo napravo za uparjanje izrabljenih pralnih tekočin, pridobljenih z biometanolom, smo s strokovnjaki družbe Alfa Laval razpravljali o naši viziji doseganja ničelnega izpusta tekočin. Alfa Laval je ponudil inovativne sisteme za razplinjevanje in odstranjevanje kondenzata.«

Pot do recikliranja

Pred namestitvijo je potekalo 18 mesecev tehničnih in komercialnih razprav, preskusov in sodelovanja. Laboratorijski testi za analizo virov so bili opravljeni v obratu HSM. Inženirji HSM so obiskali tudi obstoječe uparjalnike Alfa Laval in si jih ogledali v praksi.

»Veliko smo raziskovali,« pravi Vedang Pittie, izvršni direktor podjetja Harinagar Sugar Mills Ltd. »Naša ekipa je obiskala nekaj tovarn v Indiji, kjer se uporabljajo podobni postopki, in se pogovarjala s številnimi dobavitelji. Na koncu smo izbrali družbo Alfa Laval, ker smo bili prepričani o ponujeni tehnologiji in njihovih izkušnjah pri zagotavljanju te tehnologije. Zaupamo jim.«

Učinkovita rešitev

Pri proizvodnji alkohola v destilarni Harinagar Sugar Mills nastajajo tekoče odplake (izrabljena tekočina za pranje). To izrabljeno pralno sredstvo gre skozi postopek biometanizacije, v katerem se pridobi energija v obliki bioplina, ki se uporablja kot gorivo v kotlu. Po biometanizaciji se izrabljena tekočina vodi v uparjalnik, kjer se koncentrira, zgoščena tekočina pa se nato uporabi za proizvodnjo biokomposta.

Ravnanje z izrabljenim sredstvom v uparjalniku je zelo zahtevno, saj vsebuje raztopljene pline, kot so amonijak, ogljikov dioksid in vodikov sulfid. Alfa Laval je zato dobavil posebej zasnovano enoto za razplinjevanje, ki odstranjuje te pline.

Kondenzat iz uparjalnika je še ena odpadna voda, ki je sladkorni tovarni povzročala težave zaradi visokih vrednosti COD in BOD. Za zmanjšanje teh vrednosti in izboljšanje kakovosti vode je bila nameščena enota za čiščenje kondenzata Alfa Laval, tako da lahko družba Harinagar Sugar Mills zdaj ta kondenzat reciklira kot procesno vodo za proces fermentacije in kot dopolnilno vodo v hladilnih stolpih.

Pozitivni rezultati:

Od leta 2017, ko je podjetje Harinagar Sugar Mills začelo uporabljati sisteme za razplinjevanje, izhlapevanje in čiščenje kondenzata, ki jih je dobavila družba Alfa Laval, lahko vsak dan reciklira približno 800.000 litrov vode, pri čemer so stroški po mnenju podjetja zelo ugodni. Izkazalo se je, da je pogostost čiščenja le približno 50 % tiste pri podobni opremi drugih proizvajalcev, kar je pomenilo znatne prihranke. Podjetje je z uvedbo sistema Alfa Laval prihranilo tudi pri stroških vode in energije.

Oznake

Vse
Sugar Mills 640x360

        

H. K. Yadava, generalni direktor – destilarna, Harinagar Sugar Mills:

To je zdaj najuspešnejši tovrstni obrat v Indiji in pristop brez izpusta tekočine je očitno prava pot.

Vedang Pittie, izvršni direktor Harinagar Sugar Mills:

Opravili smo veliko raziskav. Naša ekipa je obiskala nekaj tovarn v Indiji, kjer se uporabljajo podobni postopki, in se pogovarjala s številnimi dobavitelji. Na koncu smo izbrali družbo Alfa Laval, ker smo bili prepričani o ponujeni tehnologiji in njihovih izkušnjah pri zagotavljanju te tehnologije. Zaupamo jim.
Harinager Sugar Mills Ltd zero liquid discharge 640x360

Rezultati:

  • Vsak dan reciklirajo približno 800.000 litrov vode, pri čemer so stroški po mnenju podjetja zelo ugodni.
  • Izkazalo se je, da je pogostost čiščenja le približno 50 % tiste pri podobni opremi drugih proizvajalcev, kar je pomenilo znatne prihranke.
  • Prihranki pri stroških vode in energije zaradi uvedbe sistema Alfa Laval.

Prenesite celoten članek o primeru:

Sorodna vsebina: