Proizvajalci niklja se soočajo z mnogimi izzivi – z zniževanjem stroškov energije, kemikalij in okoljskih stroškov. Za to, da je mogoče kar najbolje izkoristiti lateritne ali sulfidne rude, je potreben zaupanja vreden partner. Obsežno strokovno znanje družbe Alfa Laval o postopkih rafiniranja niklja ter širok nabor opreme ter storitev omogočata zniževanje stroškov ter zmanjševanje vpliva na okolje, rekuperacijo dragocenih mineralov in stranskih produktov ter večji donos.

Optimizacija taljenja in rafiniranja niklja

Proizvodnja rafinirane nikljeve rude in koncentratov iz lateritne ali sulfidne rude je zapletena naloga. Alfa Laval proizvajalcem niklja omogoča, da kar najbolje izkoristijo surovo rudo – stroškovno ter energijsko učinkovito in okolju prijazno. Za vse, od pametne ponovne uporabe tehnoloških voda ter recirkulacije voda za hlajenje do čiščenja izpustnih tokov in pametnega zmanjševanja trdih odpadkov, se lahko zanesete na Alfa Laval.

Veliki prihranki s prenosom toplote

Energijska učinkovitost pomembno prispeva k dobičkonosnosti predelave niklja. Z zajemanjem toplote, ki nastaja pri postopkih ekstrakcije niklja, ter ponovno uporabo te toplote v drugih postopkih lahko proizvajalci niklja ne le ogromno prihranijo pri energijskih stroških, ampak tudi izboljšajo produktivnost.

Z uvedbo toplotnih izmenjevalnikov Alfa Laval v nikljeve postopke – vse od kislinskega izluževanja do pridobivanja z elektrolizo ter drugih energijsko intenzivnih postopkov ekstrakcije – se omogoči pametno ponovno uporabo razpoložljive toplote iz različnih procesnih tokov. 

Da se lahko spoprimejo z agresivnimi okolji pri obdelavi niklja, so naši kompaktni ploščni toplotni izmenjevalniki ne le toplotno učinkoviti, ampak tudi izredno odporni proti koroziji. 

Naši ploščni toplotni izmenjevalniki učinkovito prenašajo toploto z vroče, bogate kisline za predogrevanje vstopnega sredstva za kislinsko spiranje, istočasno pa ohlajajo bogato kislino pred izluževalno separacijo in ekstrakcijo. 

Dodatno področje, na katerem ploščni toplotni izmenjevalniki zagotavljajo optimalno rekuperacijo toplote, je elektrolitska ekstrakcija. Par razstavljivih ploščnih toplotnih izmenjevalnikov Alfa Laval je odlična izbira za postopke kislinskega izluževanja. Vroč, izrabljen elektrolit se uporabi za predhodno ogrevanje močne lužine pred pridobivanjem z elektrolizo, s čimer je mogoče prihraniti precejšnje količine energije za ogrevanje. 

Toplotni izmenjevalniki Alfa Laval s pametnimi, prostorsko varčnimi zasnovami, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, zagotavljajo veliko turbulenco ter nadzor hitrosti, s čimer se maksimalno zmanjša potrebo po čiščenju in maksimalno poveča prihranke energije.

Optimiziranje učinkovitosti separacije

Ne glede na to, ali se jih uporablja za solventno ekstrakcijo, elektrolizno pridobivanje, odstranjevanje vode, ponovno pridobivanje vmesnih produktov ali separacijske postopke, so dekanterji in separatorji Alfa Laval zanesljivi, odporni in primerni za zapletene postopke separacije trdne snovi-tekočina ali trdne snovi-tekočina-tekočina, ki se uporabljajo v proizvodnji niklja. 

Zaradi izredno učinkovitega obratovanja, robustne zasnove in posledično izredno čiste proizvodnje so separacijske rešitve Alfa Laval sestavni del skoraj vseh postopkov pri pridobivanju mineralnih surovin. Zato se proizvajalci niklja po vsem svetu zanašajo na družbo Alfa Laval, da jim pomaga pri maksimalnem povečanju produktivnosti in povečanju donosa.