Predelava in obdelava jekla

Preoblikovanje ulitih polizdelkov, kot so jekleni bloki in drogi, v dokončane jeklene plošče, jekleno pločevino in nosilce je zapleten postopek, ki zahteva velike količine toplote. Alfa Laval ima pametno, energijsko varčno opremo, sisteme in storitve za tople in hladne valjarne. Ti izboljšajo splošno učinkovitost valjarne ter donos.

Steelforming 640x360

Oblikovanje prihodnosti jekla

Današnje jeklo pomaga oblikovati prihodnost. Oblikovanje jekla pa je bistvenega pomena za prihodnost proizvajalcev jekla. Alfa Laval ima širok nabor opreme in storitev, ki pomagajo toplim in hladnim valjarnam pri spopadanju z izzivi, s katerimi se soočajo izdelovalci jekla:

Sistem za »morg« olje/čiščenje kontaminiranih olj

Ne le, da so industrijska olja, ki se uporabljajo pri izdelavi jekla, draga, še dražje je njihovo odstranjevanje, potem ko v postopkih oblikovanja in končne obdelave postanejo kontaminirana z delci in drugimi nečistočami. Diskovne centrifuge Alfa Laval so idealne za čiščenje takšnih olj, saj iz olja učinkovito odstranijo tako delce kot vodo v enem samem postopku. Zagotavljanje, da so olja, ki se uporabljajo v postopkih v obratu, vedno čista, prinaša precejšnje prihranke zaradi nizkih stroškov nabave in odstranjevanja, čim krajšega časa nedelovanja ter manj obrabe in korozije na opremi. To običajno pomeni hitro poplačilo naložbe. 

Tandemsko čiščenje hladnih valjarn

Za postopke hladnega valjanja so potrebne velike količine oljnih maziv. Po vsakem delovanju je treba olje odstraniti in očistiti, da je tako mogoče preprečiti požarno nevarnost zaradi vnetljive umazanije. Z namestitvijo opreme Alfa Laval za rotacijsko čiščenje izrabljenega olja je mogoče bistveno zmanjšati količino vnetljive sedimentacijske umazanije ter skrajšati čas čiščenja med posameznimi valjanji. Tako se je mogoče izogniti potrebi po ročnem čiščenju, s čimer prihranite čas in denar. 

Reciklaža škaje

Za čiščenje in hlajenje v postopkih oblikovanja in končne obdelave se porabi ogromne količine vode. Primeri tega so odstranjevanje škaje pred toplim valjanjem, hlajenje med hladnim valjanjem ter dekapiranje – končno čiščenje končanih izdelkov. To pomeni, da je recikliranje vode bistveno za gospodarnost proizvodnje kot tudi za zmanjšanje emisij. Dekanterske centrifuge omogočajo najboljši način čiščenja in izločanja škaje in delcev železovega oksida iz tekočih zmesi v postopkih oblikovanja in končne obdelave jekla.

Zaprti krožni sistemi za hlajenje

V zaprtem krožnem hladilnem sistemu se visokokakovostno vodo ohladi v sekundarnem hladilnem sistemu, ki obsega ploščne toplotne izmenjevalnike, ki jih hladi morska voda, rečna voda ali voda iz bližnjega hladilnega stolpa, kar:

  • zmanjša potrebo po vzdrževanju zaradi uporabe ploščnih toplotnih izmenjevalnikov Alfa Laval, ki jih je mogoče preprosto vzdrževati; 
  • zniža stroške črpanja, saj morajo črpalke premagati le statično višino procesne opreme namesto celotnega hladilnega stolpa.

Linija za dekapiranje

Da se z nje odstrani nečistoče in različne okside, je treba površino jekla obdelati na liniji za dekapiranje. Različne vrste postopkov dekapiranja, v katerih se uporabljajo različne kisline za dekapiranje, so na voljo za obdelavo jekla razredov SS (nerjavno jeklo) in CS (ogljikovo jeklo). Grafit je praktično edini material, primeren za toplotne izmenjevalnike, ki se uporabljajo v izredno korozivnih okoljih kopeli za dekapiranje.  

Ploščni toplotni izmenjevalnik Alfa Laval Diabon ima plošče iz posebnega grafitnega materiala, ki je odporen proti tekočinam za dekapiranje tako nerjavnega kot ogljikovega jekla.