Alfa Laval - Predelava ribje silaže

Predelava ribje silaže

Ribjo drobovino in odpadne ribe je še vedno mogoče izkoristiti tam, kjer ni obrata za pridelavo ribje moke. Namesto da se jih zavrže, jih je mogoče predelati v ribjo silažo. Ta vsebuje približno 15 % beljakovin in se uporablja enako kot ribja moka v živalski krmi. Mogoče jo je tudi nadalje separirati v olje, pepel in beljakovine za uporabo v prehrambni industriji.

Fish silage processing 640x360

Ti encimi ribje beljakovine razgradijo v manjše topne enote. Kislina omogoča hitrejše delovanje teh beljakovin, istočasno pa preprečuje, da bi tekočino pokvarile bakterije.

Dolgoročno shranjevanje

Ribjo silažo s pravo kislostjo je pri sobni temperaturi mogoče normalno shranjevati dve leti ali več. Beljakovina postane topnejša, količina proste maščobne kisline v ribjem olju pa se med hrambo poveča, a te spremembe običajno nimajo bistvenega vpliva na hranilno vrednost.